Γερμανία: Σέρβοι αιτούνται ψευδώς άσυλο

Σημαντική αύξηση παρουσιάζεται στον αριθμό των υπηκόων της Σερβίας που ζητούν πολιτικό άσυλο στη Γερμανία. Τον μήνα Αύγουστο αίτηση για την παροχή ασύλου κατέθεσαν 1170 σέρβοι υπήκοοι, ενώ τoν Ιούνιο είχαν κατατεθεί 525 και τον Ιούλιο 957 αιτήσεις.

Έτσι, η Σερβία, τον Αύγουστο, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των χωρών απ' όπου κατατίθενται οι περισσότερες αιτήσεις για άσυλο στη Γερμανία. Ακολουθούν η Ρωσία απ' όπου κατατέθηκαν 1096 αιτήσεις για πολιτικό άσυλο και η Συρία με 1021

αιτήσεις.

Συνολικά, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους 4840 υπήκοοι της Σερβίας ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Γερμανία. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών είναι αθίγγανοι, που με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη από τις παροχές που δίνονται στους αιτούντες πολιτικό άσυλο.

Ο επικεφαλής της κυβερνητικής επιτροπής της Σερβίας που ασχολείται με το ζήτημα των ψευδώς αιτούντων άσυλο, στρατηγός Νέναντ Μπάνοβιτς, σχολιάζοντας για το πρακτορείο ειδήσεων "Tanjug" την αύξηση που παρουσιάζεται στις αιτήσεις ασύλου για τη Γερμανία αναφέρει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα αυτή δεν μείωσε τις οικονομικές παροχές στους αιτούντες πολιτικό άσυλο.

Αντίθετα, προσθέτει ο στρατηγός Μπάνοβιτς, όπου μειώθηκαν οι παροχές μειώθηκε και ο αριθμός αυτών που αιτούνται πολιτικό άσυλο και συνολικά την τελευταία τριετία κατατέθησαν 10000 αιτήσεις λιγότερες απ' ό,τι στην προηγούμενη τριετία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους πρώτους έξι μήνες του 2013 από χώρες της κεντρικής Ευρώπης και σκανδιναβικές χώρες απελάθησαν 5201 πολίτες της Σερβίας , των οποίων απορρίφθηκε το αίτημα για παροχή ασύλου. Επίσης, οι σερβικές συνοριακές αρχές απέτρεψαν την έξοδο από τη χώρα σε 6000 άτομα, με την αιτιολογία ότι είχαν πρόθεση να ζητήσουν πολιτικό άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σερβική κυβέρνηση, από τις αρχές του έτους, έχει αυξήσει τον έλεγχο στις συνοριακές διαβάσεις ώστε να αποτραπεί η έξοδος πολιτών της για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο στο εξωτερικό. Μετά, μάλιστα, από την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εφαρμογή μηχανισμού που θα επιτρέπει την πρόσκαιρη εφαρμογή του καθεστώτος της βίζας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έγιναν εντονότερες οι προσπάθειες της σερβικής κυβέρνησης για τη μείωση του αριθμού των ψευδώς αιτούντων άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα