Ο Ν. Βούτσης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής και γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκος Βούτσης, μίλησε στις 18/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Φρόσω Ζαγορίτου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την σύλληψη του Ν. Μαζιώτη:

«Θεωρώ απολύτως ανόητο να υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση γι' αυτά τα θέματα. Εξ' αρχής, εγώ και το κόμμα μου, είπαμε ότι η αστυνομία έκανε την δουλειά της και είναι μια επιτυχία της αστυνομίας, στο φόντο του ότι δεν υπήρχαν θύματα -ευτυχώς-, από οποιαδήποτε πλευρά... Δεν
χρειάζεται κάτι παραπάνω, για να δηλώνει καθένας ή να εγκαλεί τον άλλον για το τι επίθετα λέει για τη δημοκρατία. Αυτά είναι συγκρούσεις περιόδου. Δοκιμάστηκαν όταν η Νέα Δημοκρατία έλεγε ότι ο Παπανδρέου ήταν πίσω από την 17 Νοέμβρη και ύστερα, όταν, επί 3 χρόνια, μας έλεγαν ότι είμαστε περίπου το άντρον της τρομοκρατίας. Ελπίζω να έχουν βάλει μυαλό πια και από τη Νέα Δημοκρατία και από την κυβέρνηση, να μένουν στους κοινούς τόπους και να αφήνουν όλα τα άλλα, τα οποία δημιουργούν χωρίς κανένα λόγο -σε μια συγκυρία που υπάρχουν και τόσα άλλα πολύ σοβαρά ζητήματα-, εντάσεις».

* Για νομοσχέδιο για δάση, οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ακτές:

«Είχαν μπροστά τις ακτές και είναι μεγάλη υποκρισία να λένε ότι κάναμε κινητοποίηση επί ενός ανύπαρκτου νομοσχεδίου. Απλώς, τα παίρνουν σιγά - σιγά πίσω, γιατί έχει κινητοποιηθεί το σύμπαν, σε όλη την Ελλάδα. Υπήρχε νομοσχέδιο που είχε εισαχθεί στην επιτροπή και θα ερχόταν στο δεύτερο θερινό. Ύστερα είπαν στο τρίτο θερινό. Ύστερα, ο Δ. Σταμάτης είπε θα εισαχθεί τον Οκτώβριο. Άρα είναι υπαρκτότατο το νομοσχέδιο επί του οποίου κάναμε αυτή τη δεύτερη σύγκλιση δυνάμεων. Προφανώς και για τα δάση θα γίνει το ίδιο, για τα συνταξιοδοτικά και τα φορολογικά. Είναι εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα, τα οποία απαιτούν -για να σταματήσει η νομοθέτηση τους, αλλά κυρίως και η υλοποίηση τους-, την μέγιστη συσπείρωση και συγκέντρωση δυνάμεων, γι' αυτό κάνουμε αυτές τις κοινωνικοπολιτικές συσπειρώσεις. Αυτό, προφανώς, εντάσσεται και σε μια γενικότερη στρατηγική αντίληψη, για να διαμορφωθεί ένας ικανός συνασπισμός ανατροπής αυτής της κυβέρνησης και αυτής της πολιτικής».

* Για την Δημοκρατική Αριστερά:

«Έχουμε κρίνει ως ενδιαφέρουσα την εξέλιξη της εξόδου της Δημοκρατικής Αριστεράς από το κυβερνητικό σχήμα και από τις αναλογούσες ευθύνες και ως εκ τούτου το ότι έστειλαν αυτή την επιστολή -μετά το ατυχέστατο εκλογικό αποτέλεσμα-, δεν μπορούσαμε παρά να την απαντήσουμε με το πιο θετικό γενικώς πνεύμα, με την έννοια της συμπερίληψής τους στις δυνάμεις που μπορούν, πάνω σε κρίσιμα μέτωπα σαν αυτά που ήδη συναντιόμαστε, να βοηθήσουν ώστε να διαμορφωθεί ένα πλατύ, ευρύ, προοδευτικό, αριστερό, δημοκρατικό, κοινωνικό, πολιτικό μέτωπο για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Διευκρινίζουμε απολύτως ότι αυτό είναι μια εντελώς ξεχωριστή και άλλη διαδικασία, εγώ θα την έλεγα και ανταγωνιστική, αλλά αυτό δεν είναι θέμα δικό μας. Η Δημοκρατική Αριστερά μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και θα κάνει ό,τι θέλει, με τη πολιτική της συσπείρωσης και της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Εμείς δεν έχουμε θέσει, ούτε μας ενδιαφέρει αυτού του τύπου ο διάλογος, ο οποίος εξελίσσεται με τις δικές του εντάσεις. Τον παρακολουθούμε, όπως παρακολουθούμε όλες τις πολιτικές διεργασίες. Θέλαμε να είμαστε πάρα πολύ σαφείς -και το κάναμε μέσω αυτής της επιστολής-, ότι είναι άλλο η μια διαδικασία, που μπορεί βεβαίως να πάει και σε μέτωπα ακόμα και στήριξης -ας πούμε-, μελλοντικών κυβερνητικών λύσεων της αριστεράς κ.λπ., εφόσον ευοδωθεί στα κοινωνικά μέτωπα. Είναι, δηλαδή, ένας ανοικτός δρόμος για πάρα πολλές δυνάμεις, που είτε είναι, είτε δεν είναι τώρα μέσα στη Βουλή. Άλλο αυτό και άλλο η ανασυγκρότηση -όπως την λένε-, της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, που έχει χρεωθεί όλη την τετραετή μνημονιακή περίοδο και στην Ευρώπη έχει χρεωθεί όλη τη μετάλλαξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα αντικοινωνικό, αυτή τη στιγμή, συγκρότημα κρατών».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα