Ο Ν. Βούτσης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, μίλησε στις 2/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων είπε:

Δημοσιογράφος: Είμαστε απ' ό,τι φαίνεται σε πολύ οριακό σημείο και δεν ξέρω ποια είναι η αίσθησή σας...

Ν. Βούτσης: «Δεν έχω διαφορετική εκτίμηση από αυτή που είχαμε όλες αυτές τις ημέρες. Μιλάμε πλέον για μια καθαρά πολιτική διαπραγμάτευση και ένα πεδίο που θα πρέπει να δώσει προοπτική και οικονομικής βιωσιμότητας και πολιτικής έντιμης διαχείρισης. Από εκεί και έπειτα όλα αυτά που γράφονται ή λέγονται

προτιμώ να τα εκλαμβάνω ως πιέσεις της τελευταίας στιγμής για να κερδηθούν πόντοι από την πλευρά των δανειστών».

Δημοσιογράφος: Η πολιτική διαπραγμάτευση βέβαια γίνεται και επί των μέτρων που θα μας προτείνουν ή θα τους προτείνουμε, έτσι δεν είναι; Ωστόσο υπάρχει μια έντονη αίσθηση ότι η βάση της διαπραγμάτευσης είναι τα 3,5 δισ.. Είναι έτσι;

Ν. Βούτσης: «Η βάση της διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι το "όχι" στη λιτότητα. Αν εκεί συντείνουν τα λιγότερα από τα όσα δισ. -διότι είναι πολλά για πρωτογενή των πρώτων ετών-, θα ήταν ό,τι καλύτερο».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει επίσης η αίσθηση ότι μας έρχεται πλέον πρόταση Ευρωπαίων. Δεν ξέρω αν είναι το πλαίσιο Γιούνκερ το οποίο είδαμε κάποιες στιγμές ή κάτι άλλο, πάντως έρχεται ένα τελεσίγραφο προς την Αθήνα. Αυτό νομίζω ότι περιπλέκει τα πράγματα και πυροδοτεί και την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό, έτσι δεν είναι;

Ν. Βούτσης: «Αν είναι εν είδει τελεσιγράφου και μάλιστα σε μη συμφωνημένες παραμέτρους πάνω σε κρίσιμα ζητήματα -πρωτογενή πλεονάσματα, εργασιακά, ασφαλιστικό- αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την ελληνική κυβέρνηση. Το άρθρο του πρωθυπουργού αποτελεί αυτή τη στιγμή το βασικό πλαίσιο μιας πολιτικής οπτικής στην οποία θα πρέπει να υπάρξει μια συναντίληψη για να υπάρξει μια συμφωνία. Δεν είναι ούτε μίνιμουμ ούτε μάξιμουμ, είναι εκεί που έχει φτάσει η Ευρώπη, η χώρα μας...».

Δημοσιογράφος: Ας πάρουμε το καλό σενάριο. Πάμε σε μια συμφωνία με τους δανειστές. Αν υπάρξουν αντιδράσεις; Γιατί ακούω σημαντικά στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που λένε ότι αν τελικά χαθούν 12 ψήφοι στο "όχι", η δεδηλωμένη δηλαδή, πρέπει να πάμε σε εκλογές. Πιστεύετε ότι αυτό πρέπει να γίνει ή υπάρχουν και άλλοι τρόποι όπως διαμορφώνεται σήμερα το πολιτικό τοπίο;

Ν. Βούτσης: «Η Αριστερά γνωρίζει να αυτοπειθαρχείται και μάλιστα σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Αν είναι μια συμφωνία η οποία θα εγκριθεί από τον πρωθυπουργό και θα περάσει από το κυβερνητικό συμβούλιο, είμαι σίγουρος ότι σε τελευταία ανάλυση και μετά από διεξοδική συζήτηση θα περάσει και από την κοινοβουλευτική ομάδα και από τα συλλογικά όργανα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ενδεχομένως και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Άρα, δεν προδιαγράφεται στην δική μου σκέψη ένα ονομαζόμενο στερεότυπο "αντάρτικο" και άλλα τέτοια. Για το ενδεχόμενο το οποίο ρωτάτε, είναι σαφές ότι η κατάσταση που θα διαμορφωθεί, θα ελεγχθεί και θα σταθμιστεί, αφού η υπόθεση έρθει στη Βουλή. Η δεδηλωμένη είναι βασικό ζήτημα μέσα στις συνταγματικές πρόνοιες. Οπωσδήποτε θα ληφθεί υπόψη από την ελληνική κυβέρνηση. Θεωρώ ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σενάριο».

Δημοσιογράφος: Να συμμεριστώ την αισιοδοξία σας, αλλά ακόμα και ο πρωθυπουργός στο άρθρο του στη "Le Monde" αφήνει σοβαρά ανοιχτά ενδεχόμενα στην περίπτωση που έχουμε εμπλοκή. Εγώ αναρωτιέμαι γιατί αυτή τη στιγμή ανασύρεται σενάριο εκλογών στην κυβερνώσα παράταξη, την ώρα που έχει την εντολή του ελληνικού λαού, έχει την δημοσκοπική πολιτική κυριαρχία, δηλαδή έχει όλα τα δεδομένα αυτά; Γιατί πρέπει να ανακινείται σήμερα σενάριο εκλογών;.

Ν. Βούτσης: «Δεν πιστεύω ότι ανακινείται επίσημα τέτοιο θέμα. Ούτε εκβιάζεται κανείς μέσα από την ανακίνηση ενός τέτοιου σεναρίου. Το θέμα είναι το εξής. Πρέπει και μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια έντιμη -εγώ είπα ότι θα έχει και επώδυνες πλευρές- συμφωνία. Αυτό μπορεί να γίνει συντεταγμένα, μπορεί να γίνει τις προσεχείς ημέρες. Από εκεί και πέρα για οποιοδήποτε σενάριο που θα υπερβαίνει αυτά τα όρια και τα περιθώρια, είναι φανερό ότι θα υπάρχουν οι συνταγματικές λύσεις, καθώς και οι πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει η κυβέρνηση. Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Εμείς να συνομολογήσουμε την πέμπτη αξιολόγηση και όλα τα κουτάκια τα οποία είχαν έτοιμα και τα οποία δεν είχε αποδεχτεί και η προηγούμενη κυβέρνηση, διότι διακινδύνευε την τότε πλειοψηφία της, δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Δηλαδή, αυτοί που θέλουν να γυρίσουν το ρολόι πίσω, ασκώντας ενδεχομένως μια τιμωρητική πολιτική, αυτά τα περίφημα σενάρια περί τάιμ άουτ κ.λπ., παράγοντες που δεν είναι πλειοψηφικοί ενυπάρχουν μέσα εκεί... Σε τέτοια πλοκή είναι σαφές ότι ο λαός θα κληθεί να έχει τη δική του άποψη. Παρενθέσεις στη δημοκρατία δεν μπορούν να υπάρξουν. Κάποιοι αισθάνονται υποχρεωμένοι να επαναφέρουν τις άκρως και ακραίες μνημονιακές πολιτικές, τη στιγμή που η χώρα μας έχει δώσει κοντά στα 15 δισ., χωρίς να έχει πάρει ένα ευρώ. Αυτά χαρακτηρίζουν όχι μια δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σενάρια Γκράν Γκινιόλ. Αλίμονο να συμμετάσχουμε σε τέτοια σενάρια. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι θα πάμε σε δύσκολες επιλογές, αλλά όχι σε τέτοιες επιλογές που θα βάζουν φρένο στην βελτίωση της χώρας και το σταμάτημα της λιτότητας».

Δημοσιογράφος: Σε περίπτωση που έχουμε εμπλοκή της πολιτικής διαπραγμάτευσης, για εμάς το θέμα της δόσης του ΔΝΤ που έρχεται την Παρασκευή είναι δεδομένο ή ανάλογα με τις εξελίξεις θα σταθμίσουμε και τα πράγματα;

Ν. Βούτσης: «Οπωσδήποτε θα αποφασιστεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και με ευθύνη και του ίδιου του πρωθυπουργού θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Ούτε έχουμε προκαταλάβει κάποια απόφαση γι' αυτό το θέμα. Θέλουμε πάντα να είμαστε εντάξει στις δόσεις, έτσι ώστε να παρατείνεται και η συζήτηση».

Δημοσιογράφος: Το καλό είναι ότι σας ακούω ψύχραιμο πάντως...

Ν. Βούτσης: «Είμαστε όλοι ψύχραιμοι και έτσι πρέπει, γιατί τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν επί τα βελτίω. Υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις και με αποφάσεις που θα είναι εν μέρει επώδυνες, δεν θα κλείνουν όμως το δρόμο προς τα μπροστά. Δεν είναι δυνατόν, δηλαδή, να υπάρξουν μειώσεις συντάξεων, μισθών, επιδομάτων. Δηλαδή, πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα είναι φαραωνικά και δεν θα επιτρέπουν την παραγωγική ανασυγκρότηση. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα».

Δημοσιογράφος: 'Η Φ.Π.Α που θα υπερβαίνει το 18%...

Ν. Βούτσης: «Προφανέστατα... Μιλάμε για τον ενδιάμεσο συντελεστή. Ή που θα φτάνει και το 18%. Μιλάμε για πολύ μικρότερο, 14 - 16%. Το στοίχημα δεν είναι να βρίσκονται μισθοί και συντάξεις κάθε μήνα, αλλά να ανοίξει για όλους μια προοπτική, όπου θα έρθουν επενδύσεις και απέξω -έχουν ωριμάσει τέτοια σχέδια από αρκετές πλευρές- που θα βοηθηθούμε πάρα πολύ, με διακρατικές συμφωνίες, με προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία. Προφανώς, όμως, όλα αυτά περιμένουν μια συμφωνία και μια σταθερότητα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα