Ο Ν. Βούτσης στον ΑΘΗΝΑ984

O γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκος Βούτσης, μίλησε στις 7/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα:

«Οποιαδήποτε πραγματική διαπραγμάτευση θα προϋπέθετε να μπει στο τραπέζι το μείζον θέμα του χρέους. Χωρίς αυτό, οποιοδήποτε μέτρο ή μη μέτρο, οποιαδήποτε παράταση ή μη του μνημονίου, δεν βοηθάει στο να γίνει αξιοβίωτο το

χρέος. Αυτός είναι ο μεγάλος βραχνάς... Το να διαπραγματεύεσαι σε μία βάση που επί της ουσίας είναι η βάση των δανειστών, δεν το θεωρούμε διαπραγμάτευση. Το e-mail που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση ήταν κοινωνικά και πολιτικά κατάπτυστο».

Και πρόσθεσε: «Παίζεται και θα παιχθεί και σήμερα το βράδυ μία διπλή υποκρισία. Πρώτον, θα ψηφιστεί ένας προϋπολογισμός που η εφημερίδα "Το Βήμα" σήμερα, στην πρώτη του σελίδα, λέει ότι εστάλη ήδη από τον κ. Χαρδούβελη e-mail προς την τρόικα, όπου μιλάει περί συμπληρωματικού. Αυτό είναι βαθύτατα υποκριτικό... Η δεύτερη υποκρισία είναι σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θέλω να σας το πω ευθύτατα, όποιος σήμερα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, είναι δυνατόν να έρθει σε μερικές μέρες και να ψηφίσει για την παράταση της ζωής και της εφαρμογής της κυβέρνησης και αυτού του προυπολογισμού, στο όνομα της υπερψήφισης Προέδρου της Δημοκρατίας; Είναι σε στεγανά αυτά τα δύο; Σας μιλάω για μία διπλή υποκρισία που δείχνει και τα όρια αυτού του πολιτικού κόσμου».

* Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Η πραγματική πρόταση του πολιτικού συστήματος είναι η πρόταση που έκανε ο κ. Θεοδωράκης, προ δύο εβδομάδων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ήταν ο "πολιτικός λαγός" με πρόταση που επί της ουσίας συμφωνεί ο κ. Μειμαράκης, η κα Μπακογιάννη και άλλοι. Όλα τα άλλα περί Απριλίου, Μαρτίου, Μαΐου, κ.λπ., είναι μία "κολοκυθιά" στην οποία αντιλαμβάνεστε πως, αν μπούμε, θα είμαστε ύστερα καταγέλαστοι να βγούμε τον Μάρτιο και να πούμε "κοιτάξτε, δεν γίνεται"... Χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή... Και εκεί το κερασάκι στην τούρτα είναι και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας, πριν από ένα μήνα, είχε πει ευθέως "ελάτε να συμφωνήσουμε από τώρα την εκλογή Προέδρου με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, μετά τις εκλογές". Αυτό είναι στο μυαλό μας...».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει και το θέμα της αναθεώρησης του συντάγματος, το οποίο, αν γίνουν εκλογές τώρα, πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες της αναθεώρησης, πάει πολύ μακρυά πια. Είστε έτοιμοι να το χρεωθείτε αυτό;

Ν. Βούτσης: «Ναι. Διότι η παρούσα κυβέρνηση, -πρόκειται για το τρίτο δείγμα υποκρισίας της-, το παρόν κυβερνητικό μπλοκ μάλλον, αν ήθελε ν' αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα του πολιτικού συστήματος, σαν αυτά περί ευθύνης υπουργών, θα το είχε κάνει εγκρίνωντας την σειρά εξεταστικών που είχαμε προβλέψει, μη κάνοντας παραγραφές και μη δίνοντας ασυλίες. Είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν παραγράψει το σύνταγμα και το έχουν περιγράψει διά της πολιτικής τους και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου κ.λπ., να είναι οι αρχάγγελοι της συνταγματικής αναθεώρησης και να σφραγίσουν με την πλειοψηφία που έχουν στη Βουλή την αναθεωρητέα ύλη; Δεν θα το επιτρέψουμε».

Δημοσιογράφος: Δεν είναι και από την μεριά σας ένα είδος πολιτικής εξαγοράς το ότι αφήνετε να εννοηθεί ότι θα "υιοθετήσετε" στα ψηφοδέλτια σας βουλευτές που θα καταψηφίσουν τον Πρόεδρο;

Ν. Βούτσης: «Δεν μιλάω για εξαγορά, αλλά για αποστασία από πολιτική άποψη... Όταν έρθει η ώρα να φτιαχτούν τα ψηφοδέλτια του κόμματος, θ' αποτιμήσουμε τη διαδρομή και τη συμπεριφορά όλων...».

* Για την υπόθεση του Ν. Ρωμανού:

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι πρέπει να παρακαμφθούν τα νομικά εμπόδια και να δωθεί μία κατ' οικονομίαν λύση γι' αυτή την περίπτωση;

Ν. Βούτσης: «Δεν το συζητώ. Είναι προφανές... Έρχονται τώρα ο Άδωνις Γεωργιάδης και οι περί αυτόν και μας λένε "και αν αποδράσει ο Ν. Ρωμανός"; Είμαστε αντίθετοι προφανέστατα στο να φεύγουν όσοι παίρνουν άδειες, δεν το συζητώ. Διότι, "αδυνατίζει" και το κίνημα για τα δικαιώματα των κρατουμένων. Πλην όμως, έστω ότι συμβαίνει. Ε και; Η Ελλάδα έχει το μικρότερο ποσοστό από όλες τις χώρες της Ευρώπης (σ. σ. κρατουμένων που δεν επιστρέφουν μετά την άδεια τους), με αυτό το πραγματικά δημοκρατικό μέτρο. Θέλω να πω, ότι πρέπει να συζητήσουμε ψύχραιμα τα πράγματα. Τι θα γίνει δηλαδή; Επειδή ο Χριστόδουλος Ξηρός έκανε αυτό που έκανε, πρέπει όλοι τους τώρα να μπουν στα μπουντρούμια, για να αισθάνεται καλά το κράτος; Τι ανοησίες είναι αυτές;».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα