Ο Α. Ρουπακιώτης στον ΑΘΗΝΑ984

O πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, μίλησε στις 7/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων είπε:

Δημοσιογράφος: Όταν ανέλαβε ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Αθανασίου, έγραψαν διάφοροι συνάδελφοί μου ότι τον επέλεξε ο κ. Σαμαράς ως αντι-Ρουπακιώτη. Στο τελείως αντίθετο κλίμα απ' ό,τι επιχειρήσατε εσείς να κάνετε τη δουλειά σας. Αυτό προκύπτει εντέλει;

Α. Ρουπακιώτης: «Θα ήθελα να δώσω ένα μεγαλύτερο εύρος. Η πολιτική της κυβέρνησης,

μετά την αποχώρησή μου από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ήταν πολιτική διαφοροποίησης και ανατροπών... Ακόμα και στα νομοσχέδια που αφήσαμε έτοιμα υπήρξαν ανατροπές. Αυτό είναι μία επιλογή της κυβέρνησης... Τώρα νομίζω ότι είναι ένα μπλοκ εξουσίας το οποίο εκφράζεται ομοιόμορφα και το οποίο, σε ό,τι αφορά τις ιδεολογικές και θεσμικές επιλογές, προσδιορίζεται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον».

Και πρόσθεσε: «Τίθεται ένα ζήτημα κυβερνητικής πολιτικής. Σε ζητήματα λειτουργίας θεσμών υπάρχει μία σκλήρυνση και μια διάχυση μιας βασικής αρχής που δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία, αυτή της μηδενικής ανοχής. Αυτή η αρχή κάμπτει δικαιικές αρχές, αλλοιώνει κανόνες και αποτελεί ρηγμάτωση στο ίδιο το δημοκρατικό σύστημα. Ουδέποτε υπήρξε δημοκρατία που να λειτουργεί αξιόπιστα αν, ως κύριο προσδιοριστικό στοιχείο, είχε τη μηδενική ανοχή...».

* Για την υπόθεση του Ν. Ρωμανού:

«Όταν μετά την μη επιστροφή του Χ. Ξηρού στις φυλακές -να θυμίσω ότι η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό μη επιστροφής κρατουμένων με τη λήξη της κανονικής ή έκτακτης άδειας-, κινήθηκε η διαδικασία -δεν ξέρω αν έφτασε στο τέλος ή απειλήθηκε με πειθαρχική διαδικασία το συμβούλιο της φυλακής- και μόνο αυτό το γεγονός, δίνει τη δυνατότητα ν' αντιληφθούμε το ασφυκτικό κλίμα που δημιουργείται, κάθε φορά στο συμβούλιο που καλείται ν' αποφασίσει για παρόμοιες περιπτώσεις... Τι υπηρετούν αυτές οι άδειες; Υπηρετούν το δικαίωμα στην παιδεία, είναι ένα στοιχείο για να μπορεί να υπάρχει μία ανθρωπιστική σοφρωνιστική αντίληψη και ειδικότερα για το Ν. Ρωμανό, που δίνει με το δικό του σκληρό τρόπο τη δική του ταυτότητα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των θεσμών. Αυτά είναι τα υπέρτερα δικαιώματα τα οποία αποτελούν τον τρόπο ερμηνείας και των συγκεκριμένων διατάξεων».

* Για τους Σύρους πρόσφυγες στο Σύνταγμα:

«Πιστεύω ότι όλο αυτό συνδέεται με το πόσο δυνατά προβάλλεται προς τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει, επιτέλους, να βρεθεί λύση ώστε να επιλέξουν οι Σύροι πρόσφυγες την χώρα του δικού τους προορισμού. Υπάρχει ένα πρόβλημα. Εάν ο νέος επίτροπος καταφέρει να βρεθεί λύση, ώστε ο καθένας να πάει στη χώρα της δικής του επιλογής, καλώς. Διαφορετικά, νομίζω ότι σε αυτή τη φάση η ελληνική πολιτεία πρέπει να εξαντλήσει όλα τα κοινωνικής αξιολόγησης μέτρα, ώστε να μην παραμένουν στο Σύνταγμα. Δεν λέω να τους εκδιώξει με τη βία, αλλά να τους παράσχει στέγη, τροφή, γιατί δεν μπορεί να τους αφήνει εγκαταλελειμένους -και μάλιστα μέρες που έρχονται- στο Σύνταγμα...».

* Για τις δηλώσεις του Χ. Αθανασίου αναφορικά με το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών:

«Νομίζω ότι αποτελεί μέρος της σκλήρυνσης που ανέφερα προηγουμένως. Και όταν μάλιστα οδηγούμαστε σε εκλογές, η κυβέρνηση θέλει να πάρει μαζί της τα συντηρητικά στρώματα, με αυτή την κίνηση, αγνοώντας ότι σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης ισχύει το σύμφωνο συμβίωσης και σε κάποιες από αυτές -όχι λίγες- υπάρχει και ο γάμος μεταξύ ομοφύλων».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα