Ο Ν. Τσούκαλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης, μίλησε στις 22/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την δίκη Τσοχατζόπουλου:

«Θεωρώ ότι είναι ένα πλήγμα για το πολιτικό σύστημα. Είναι μια συμβολική μέρα σήμερα. Δυστυχώς, δικάζεται το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης. Και το τραγικό είναι ότι αυτή η δίκη με όλα τα παρελκόμενα της, θα μας απασχολήσει το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν η
χώρα θα πρέπει να σκέφτεται σε άλλο επίπεδο πια».

Και πρόσθεσε: «Αυτή η δίκη θα μπορούσε να ήταν καθαρτήρια διαδικασία, εάν ήταν το σάλπισμα μιας νέας εποχής και κυρίως όχι σε επίπεδο διακηρύξεων, αλλά σε επίπεδο μέτρων και δράσεων με μια και μοναδική επωδό. Να μην ξανασυμβεί αυτό. Να θωρακίσουμε το σύστημα γενικότερα, όχι μόνο το πολιτικό και κοινωνικό, ούτως ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα επανάληψης τέτοιων φαινομένων».

* Για την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων:

«Το θέμα αυτό αποτελεί ταμπού του πολιτικού συστήματος γενικότερα και της Αριστεράς ακόμα περισσότερο. Όμως το θέμα θα ανοίξει, χωρίς αυτό να προδιαγράφει και να προκαταλαμβάνει την θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Και στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, το ζήτημα αυτό θα τεθεί από πολλές πλευρές».

Δημοσιογράφος: Και από την Δημοκρατική Αριστερά;

Ν. Τσούκαλης: «Η Δημοκρατική Αριστερά δεν θέτει το θέμα της μονιμότητας. Θα μετάσχει προφανώς στην συζήτηση. Θα καταθέσει τις απόψεις της και θα φανεί το κατά πόσο τα επιχειρήματά μας θα πείσουν ότι το πρόβλημα δεν είναι η κακοδαιμονία της δημόσιας διοίκησης, αλλά το ότι οι δημοσιοϋπαλληλικοί κώδικες δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα και πρέπει να επέλθει ο "απογαλακτισμός" της δημόσιας διοίκησης από το πολιτικό σύστημα».

Δημοσιογράφος: Αιφνιδιαστήκατε για την απόφαση του πρωθυπουργού για τον ορισμό έξι αναπληρωτών υπουργών και ενός υφυπουργού ακόμα;

Ν. Τσούκαλης: «Όχι μόνο αιφνιδιαστήκαμε, αλλά θεωρούμε ότι το δικαίωμα του πρωθυπουργού να καθορίζει το μέγεθος του υπουργικού συμβουλίου, καθώς και την κατανομή των διαφόρων θέσεων δεν μπορεί να ασκείται καταχρηστικά. Κυρίως, όταν πρόκειται για τρικομματική κυβέρνηση. Και θεωρούμε ότι δεν ήταν ό,τι καλύτερο για την εικόνα της κυβέρνησης, να εκπέμπεται προς την κοινωνία ότι το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι ποιοτικό, αλλά ποσοτικό».

Και πρόσθεσε: «Αυτό που προκύπτει από τις θέσεις των αναπληρωτών υπουργών, είναι προφανές ότι επιδιώκει την ισόρροπη παρουσία των κομμάτων μέσα σε κάθε υπουργείο. Δηλαδή, το να μην καθίστανται τα υπουργεία φέουδα υπουργών. Όμως αυτά δεν μπορεί να είναι στοιχεία συντονισμού μιας κυβέρνησης και της απόδοσής της».

Δημοσιογράφος: Λέτε ότι είναι φωτογραφικό για τον κ. Μανιτάκη και τον κ. Ρουπακιώτη;

Ν. Τσούκαλης: «Δεν αναφέρεται στα δύο αυτά υπουργεία. Αν εκτιμήσουμε ότι υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί σχεδόν σε όλα τα υπουργεία και όχι μόνο σε αυτά τα οποία ανακοινώθηκαν, δεν θα πω ότι επιδιώκεται η τοποθέτηση τοπάρχη. Όταν όμως βλέπουμε να ορίζεται αναπληρωτής υπουργός στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς και από όσο γνωρίζω και του ΠαΣοΚ, είναι ότι το υπουργείο αυτό δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει, καταλαβαίνετε ότι οι συνειρμοί οδηγούν στην τακτοποίηση κάποιων προσώπων».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα