Ο Ν. Ταγαράς στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Ταγαράς, μίλησε στις 25/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για αλλαγές στις χρήσεις γης:

«Είχαμε πολλές στρεβλώσεις, παρενέργειες και απαράδεκτες καταστάσεις. Καταρχήν, το διάταγμα που καθόριζε τις χρήσεις -ποιες επιτρέπονται και που- ισχύει από το 1987. Από τότε μέχρι σήμερα υπάρχουν χρήσεις που δεν υφίστανται σήμερα, αλλά και νέες χρήσεις που δεν περιλαμβάνονται και δεν περιγράφονται σ' εκείνο το διάταγμα. Σήμερα όποιος
θέλει να ασκήσει μια δραστηριότητα, πηγαίνει στην εφορία με τον κωδικό αριθμό δραστηριότητας (ΚΑΔ). Υπάρχουν 6.000 (ΚΑΔ). Αυτές τις 6.000 δραστηριότητες που υπάρχουν για οικονομικά θέματα και λειτουργίες της κάθε δραστηριότητας, τις καταγράφουμε ηλεκτρονικά και τις διασυνδέουμε με τις χρήσεις γης, ούτως ώστε σήμερα με ηλεκτρονικό ψηφιακό τρόπο -στη βάση που ανέφερα προηγουμένως- να μπορεί κάποιος χωρίς παρενέργεια -και το λέω γιατί μέχρι τώρα είτε το πλαίσιο ήταν ασαφές, είτε οι χρήσεις που υπήρχαν και δεν περιλαμβάνονταν δημιουργούσαν πρόβλημα και εμπλοκές στην άδεια λειτουργίας-, να μπαίνει στον υπολογιστή του και να βλέπει σε ποιο οικοδομικό τετράγωνο, ποια χρήση επιτρέπεται, σύμφωνα με τις 6.000 δραστηριότητες - ΚΑΔ που έχει το υπουργείο Οικονομικών. Είναι μια σημαντική παρέμβαση, αφού διασυνδέονται όλα αυτά που ισχύουν σε κάθε υπουργείο ξεχωριστά και στα χωρικά δεδομένα. Δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε δήμο -εφόσον ο ίδιος το επιλέξει- να μπορεί από έναν κατάλογο χρήσεων που ταιριάζουν στην περιοχή του και μέσα από διαδικασίες και απόφαση δημοτικού συμβουλίου, ν' αλλάξει και ν' αναπροσαρμόσει στα σημερινά δεδομένα αυτές τις χρήσεις».

Δημοσιογράφος: Έχει δικαίωμα και να αποκλείσει χρήσεις;

Ν. Ταγαράς: «Τις προσδιορίζει μέσα από αναθεώρηση, είτε τροποποίηση του σχεδίου. Μπορεί να βάλει χρήσεις που προβλέπονται από το κατάλογο χρήσεων που έχουμε σε αυτό το νομοσχέδιο. Το ποιες θα θεωρήσει ο δήμος ότι επιτρέπονται... Μιλάω για τα υπάρχοντα σχέδια πόλης, γιατί για επεκτάσεις σχεδίου πόλης και νέα σχέδια πόλης, εκεί πλέον οι χρήσεις που επιτρέπονται ανάλογα με το αν είναι αμιγής κατοικία ή αποκλειστική κατοικία, βγάζουμε μια κατηγοριοποίηση με περισσότερες κατηγορίες για να κλιμακώσουμε τον αριθμό των χρήσεων ανάλογα με το τι υφίσταται σε κάθε περιοχή και εκεί θα ισχύσουν αυτόματα οι χρήσεις αυτές οι καινούριες. Αλλά στα υπάρχοντα σχέδια πόλης επαφίεται στην κρίση και στην δυνατότητα του δήμου, μέσα από τα αρμόδια όργανα που έχει και το δημοτικό συμβούλιο, να μπορεί να επιλέξει από τις χρήσεις που ορίζουμε εμείς, ποιες ταιριάζουν στη περιοχή του. Σε κάθε περίπτωση ακόμη και στην αμιγή κατοικία που αναφέρατε -το φούρνο ή το κουρείο-, δεν είναι δυνατόν για την εξυπηρέτηση του πολίτη σήμερα να χρειάζεται να πάρει το αυτοκίνητο του για να πάει στο φούρνο για ψωμί, το οποίο είναι καθημερινή ανάγκη και απευθύνεται κυρίως στους κατοίκους της περιοχής. Ή όπως είπατε, τράπεζα και τουριστικό γραφείο σε περιοχή τουρισμού ή από την άλλη πλευρά επαγγελματικά εργαστήρια σε περιοχές που ισχύει το χονδρικό εμπόριο. Όλα αυτά είναι απόρροια της εξέλιξης των πραγμάτων και όλα εξελίσσονται δυναμικά, αλλά πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις, θα τις αφομοιώνει on line, θα βγαίνει προς τα έξω και θα δίνει, προσαρμοζόμενο στις απαιτήσεις της εποχής, τα νέα δεδομένα. Αυτό είναι το σύστημα, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και αυτός είναι ο στόχος για να μπορούμε και εμείς επιτέλους να γίνουμε μια σύγχρονη χώρα που θα προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής, όχι με χρόνους και με τρόπους του παρελθόντος, αλλά με σύγχρονους και αποτελεσματικούς».

* Για τα ενεργειακά ζητήματα:

«Και εδώ θα υπάρχει συντονισμός. Δεν θα τα αφήσουμε στην τύχη τους. Θα υπάρχει κεντρικός συντονισμός, παρακολούθηση, αξιολόγηση, αλλά και επεμβάσεις για να τηρήσουμε τους χρόνους και να μπορούμε να φτάσουμε μέχρι το 2020 που έχουμε ως στόχο, αναδεικνύοντας αυτό τον σχεδιασμό... Όλα τα έργα που κατασκευάζονται σε όλη την Ελλάδα υπακούουν σε αυτόν τον σχεδιασμό που βάζει τάξη και προβλέπει τι θα γίνει και πώς σε κάθε περιοχή. Άρα είναι στοίχημα, το οποίο πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί και ο καθένας οφείλει τον ρόλο που έχει να τον ασκήσει με υπευθυνότητα και με αποτελεσματικότητα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα