Ο Ν. Παρασκευόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος, μίλησε στις 22/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων είπε:

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν κάποια από τα σχέδια σας, όπως τα αναπτύξατε στις προγραμματικές δηλώσεις, που επηρεάζονται από την προχθεσινή συμφωνία στο Eurogroup;

Ν. Παρασκευόπουλος: «Ναι, με την έννοια ότι για να γίνει οτιδήποτε, χρειάζεται και μία αντίστοιχη χρηματοδότηση. Χρηματοδότηση των βασικών δαπανών που ήδη υπάρχουν, χρηματοδότηση κάποιων πρόσθετων αναγκών που υπάρχουν για να

μπορέσουν να αναβαθμιστούν οι συνθήκες, ιδιαίτερα στο σωφρονιστικό σύστημα... Αυτό το οποίο έχω δει, είναι ότι το κυριότερο πρόβλημα δεν είναι το κτιριακό, αλλά το ποσοτικό. Φανταστείτε ότι υπάρχουν και φυλακές ολόκληρες αλλά και πτέρυγες φυλακών, οι οποίες είναι άδειες».

Δημοσιογράφος: Γιατί δεν υπάρχει κόσμος να τα διαχειριστεί...

Ν. Παρασκευόπουλος: «Ακριβώς. Οπότε και οι φύλακες, οι οποίοι βρίσκονται εκεί όπου υπάρχουν κρατούμενοι, έχουν ένα συσχετισμό με τον αριθμό των κρατουμένων, ο οποίος πραγματικά είναι πάρα πολύ δύσκολος για όλους. Νομίζω ότι μέσα στην συμφωνία που έγινε υπάρχουν και κάποιες προϋποθέσεις να προσεχθεί η ανθρωπιστική κρίση. Και υπάρχουν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης και εντός των τειχών».

* Για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ:

«Νομίζω ότι μπορεί να γίνει άμεσα. Δεν εξαρτάται από υποδομές που δεν υπάρχουν. Δεν πρόκειται για την κατάργηση των καταστημάτων που μπορεί να υπάρχουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας γενικά. Υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν εκεί όπου χρειάζεται... Το μοντέλο όμως των σωφρονιστικών καταστημάτων Γ τύπου είχε και άλλα χαρακτηριστικά. Είχε, για παράδειγμα, τη μετάταξη ανθρώπων σε ένα καθεστώς κράτησης πολύ βαρύτερο, ερήμην της δικαστικής απόφασης που είχε εκδοθεί, πράγμα το οποίο έθετε και θέμα αναλογικότητας συνταγματικής τάξης».

* Για τις φυλακές ανηλίκων:

«Η ρύθμιση που θα γίνει, θα συρρικνώσει την κατηγορία των εγκλημάτων που μπορούν να οδηγήσουν σε εγκλεισμό στην ηλικία 15 - 18 ετών. Θα αφήσει μόνο τα ανθρωποκτόνα εγκλήματα... Φαντάζομαι ότι θα περιοριστεί ο αριθμός των ανηλίκων στα δάκτυλα του ενός χεριού. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός που ήταν υπό εγκλεισμό θα μπορέσει να απορροφηθεί από άλλα ιδρύματα ή αυτοί οι λίγοι που θα μείνουν ίσως μπορέσουν να τοποθετηθούν σε ένα χώρο διαχωρισμένο από τους υπόλοιπους στις φυλακές νέων... Η επιδίωξή μας στο υπουργείο Δικαιοσύνης είναι να ετοιμάσουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τις πιο επείγουσες ρυθμίσεις. Και αυτό θα το περιλάβουμε στις επείγουσες».

* Για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο:

«Νομίζω ότι πρέπει να προωθηθεί μια μεταρρύθμιση που να αποβλέπει πια στον ακτιβισμό, στην έμπρακτη δραστηριότητα. Θα χρειαστεί να γίνουν και κάποιες επεμβάσεις που θα διευκολύνουν την εφαρμογή. Το προηγούμενο νομοθέτημα ήταν καλό. Ήταν σημαντική η προώθηση σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, αλλά υπάρχει και ένας άλλος τομέας που πρέπει να προσεχθεί».

* Για τα ιατρεία των φυλακών:

«Ίσως είναι το νούμερο ένα πρόβλημα. Ο άνθρωπος που είναι μέσα στη φυλακή, είναι αιχμάλωτος, δεν μπορεί για το πρόβλημά του να επισκεφτεί το γιατρό. Η πολιτεία έχει την ευθύνη της περίθαλψης του, της διάσωσής του. Σε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε υποχώρηση... Επισκέφτηκα (σ.σ. τις φυλακές) με τον υφυπουργό Υγείας, τον κ. Ξανθό. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Για παράδειγμα, οι οροθετικοί δεν θα έπρεπε να είναι στο νοσοκομείο. Δεν υπάρχει η ροή φαρμάκων που θα χρειάζονταν, όπως έχω δει στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη του 2012. Βρήκαμε άτομα εκεί, τα οποία είναι ηλικιωμένα και ανάπηρα, που κατά την κρίση μας δεν θα έπρεπε να είναι στη φυλακή».

Δημοσιογράφος: Μήπως η λύση θα ήταν να ενταχθεί στο ΕΣΥ;

Ν. Παρασκευόπουλος: «Θα έλεγα ότι αυτό θα ήταν όρος της λύσης. Πιστεύω ότι αν γίνει αυτό, θα βελτιωθούν πολύ οι συνθήκες, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, αλλά βέβαια δεν θα πάψει ένα νοσοκομείο κρατουμένων να αντιμετωπίζει θέματα για τα οποία πρέπει να φροντίσει το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Δημοσιογράφος: Προκάλεσε σχόλια η δήλωσή σας ότι θα κάνουμε διάλογο με όλους τους παραβατικούς, ακόμα και τους κουκουλοφόρους.

Ν. Παρασκευόπουλος: «Το εννοούσα κυριολεκτικά. Αν κάνοντας διάλογο με έναν κουκουλοφόρο, θα μπορούσε να σωθεί μια ζωή και να μη χυθεί αίμα, εσείς θα αποφεύγατε τον διάλογο;... Για να δείξω ότι πρέπει να αποκτήσουμε παιδεία διαλόγου και να μιλάμε για να λύνουμε τα ζητήματα, είπα ότι θα κάνουμε διάλογο με τον καθένα που έχει ιδιότητα ανθρώπινου όντως. Κάτω από την κουκούλα επίσης υπάρχουν άνθρωποι».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Αναζητήσεις
βασιλης παικος 22-2-2015 αθηνα 9.84
Τυχαία Θέματα