Ο Ν. Καραθανασόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μίλησε στις 21/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την τροπολογία για αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής:

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε κρατική χρηματοδότηση στην εγκληματική, νεοναζιστικού χαρακτήρα, οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
Αυτό είναι δεδομένο και από αυτή την άποψη δεν έχουμε καμία διαφορετική γνώμη, ούτε διαφοροποίηση σε σχέση με αυτό που θέλει να προχωρήσει η κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι ότι μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία, μέσα από την τροποποίηση την οποία φέρνει η κυβέρνηση, δεν έχουμε απλά να κάνουμε με την διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής στις εγκληματικές της δραστηριότητες, αλλά γενικεύεται η συζήτηση και ανοίγει ο δρόμος -ακριβώς και με το άρθρο 187Α-, να συμπεριληφθούν και όλα αυτά τα οποία θεωρούνται τρομοκρατικές ενέργειες. Ο ισχύων αντιτρομοκρατικός νόμος και είναι το άρθρο 187α και συνολικότερα η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην τρομοκρατία, είναι ψευδεπίγραφη, από την στιγμή που εντάσσει στο πλαίσιο της τρομοκρατίας και ενέργειες του λαϊκού παράγοντα, του λαϊκού κινήματος, οι οποίες αμφισβητούν την δεδομένη πολιτική τάξη πραγμάτων. Από την στιγμή που είχαμε καταψηφίσει και καταγγείλει τον συγκεκριμένο τρομονόμο, θα ήταν παράλογο το ΚΚΕ -με βάση αυτό το νομικό πλαίσιο-, να αποδεχθεί την συγκεκριμένη τροπολογία».

* Για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο:

«Θεωρούμε ότι υφίσταται νομικό πλαίσιο, το οποίο μπορεί να καλύψει τα ζητήματα της δράσης των ναζιστικών κομμάτων, της αντιμετώπισης ρατσιστικών φαινομένων -τα οποία γενικεύονται και κλιμακώνονται-, με βάση τον ποινικό κώδικα. Παρόλα αυτά, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τις όποιες, ενδεχόμενες βελτιώσεις και δεν είμαστε αρνητικοί στο να συζητηθούν πλευρές του ποινικού κώδικα -που αφορούν ρατσιστικά εγκλήματα- και τυχόν βελτίωσή τους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα αποδεχτούμε ένα αντιρατσιστικό νομικό πλαίσιο, το οποίο θα ενσωματώνει την οδηγία - πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία ουσιαστικά αναπαράγεται η επικίνδυνη και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων. Η ταύτιση, δηλαδή, του ναζισμού με τον κομμουνισμό, στο όνομα της αντιμετώπισης του λεγόμενου ολοκληρωτικού κινδύνου».

* Για την υποψηφιότητα του Α. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν:

«Απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε μια καθαρή αντίληψη, η οποία διαφέρει ριζικά με την αντίληψη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Η δική μας άποψη είναι ότι πρόκειται για λυκο-συμμαχία και από αυτή την άποψη, η μόνη επιλογή η οποία είναι χρήσιμη για τον λαϊκό παράγοντα, είναι η αποδέσμευση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ταυτόχρονη, γενικότερη αλλαγή σε επίπεδο εξουσίας, οικονομίας και κοινωνίας. Από αυτή την άποψη, δεν υπάρχει κοινή βάση στα ουσιαστικά ζητήματα, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε μια τέτοια επιλογή, η οποία εξωραΐζει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πολιτική της, η οποία αποδέχεται τις στρατηγικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκονται στον πυρήνα των μνημονιακών πολιτικών που ακολουθούνται στην χώρα μας. Θα ήταν αφερέγγυο εκ μέρους μας να στηρίξουμε μια τέτοιου είδους επιλογή».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα