«Επανεκκίνηση» για την οικονομία

«Έπειτα από χρόνια κρίσης, η οικονομία της χώρας μας κάνει τώρα μια «επανεκκίνηση», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς στην κοινή συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στη Ρώμη με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα ενώ υπογράμμισε «ότι το κύριο ζητούμενο για την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι να επιτευχθεί η ανάπτυξη». Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε επίσης «ιδιαίτερα σημαντική» την ανάληψη «κοινής

δράσης με την Ιταλία» ενόψει και των δύο προεδριών των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, ώστε να «αλλάξει η Ευρώπη» κατεύθυνση. Επίσης είναι σημαντική η διμερής συνεργασία, όπως επισήμανε, ώστε η ΕΕ να προχωρήσει στην μεταβολή της πολιτικής της για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα σημείωσε ότι ένα από τα κύρια σημεία συζήτησης ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Οκτωβρίου θα είναι η αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης — μετά και το κύμα μεταναστών που έφθασαν στην Ιταλία τους τελευταίους μήνες αλλά και τη σειρά πολύνεκρων ναυαγίων στα ανοιχτά της χώρας.

Νωρίτερα κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Μάλτα και στη συνάντηση με τον ομόλογο του, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Ειδικά για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης που αποτελεί και το σκοπό του ταξιδιού του, ο κ. Σαμαράς, μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του στη Μάλτα, ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα της ΕΕ με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας και παράνομης μετανάστευσης», ζητώντας από τους εταίρους μια «κοινή προσέγγιση στα δύο μεγάλα προβλήματα».

Το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο μετά τα τραγικά γεγονότα της Λαμπεντούζα και της Σικελίας έθεσε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα