Ο Ν. Δένδιας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Δένδιας, μίλησε στις 27/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Η απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Σαμαρά, είναι ότι θα πολιτευθώ στη Β΄ Αθηνών».

* Για το αποτέλεσμα των stress tests και την ανάπτυξη:

«Είναι ένα πολύ καλό νέο για την ελληνική οικονομία. Φανταστείτε ανάποδα, να ξυπνάγαμε σήμερα και να μας έλεγαν, "οι 4 συστημικές σας τράπεζες
χρειάζονται νέα κεφαλαιοποίηση". Καταλαβαίνετε τι θα σήμαινε αυτό για την οικονομία, για τη χώρα, για τους μετόχους, για τους ξένους που έφεραν χρήματα και τα έβαλαν σε αυτά τα τραπεζικά ιδρύματα. Άρα είναι πολύ καλό νέο από μόνο του. Έχει επίσης ευνοϊκές παρενέργειες, επιπτώσεις. Πρώτον, απελευθερώνονται τα χρήματα τα οποία έχουμε βάλει στην μπάντα για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αν χρειαζόταν. Αυτά τα πάνω από 11 δισ., τα οποία ο πρωθυπουργός μπορεί να αποφασίσει τι συμφέρει την χώρα. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτά τα χρήματα δεν μας χρειάζονται για αυτό το σκοπό. Άρα έχουμε και από εκεί μία ευκαιρία. Επίσης, απελευθερώνεται το σκηνικό για να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους. Αυτό που η κοινωνία λέει κόκκινα δάνεια και είναι η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους που έχει γίνει ποτέ στον πλανήτη... Να εξηγήσω κάτι, γιατί υπάρχει λάθος αντίληψη. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο, είτε μας το επέβαλε η Τρόικα, είτε οτιδήποτε άλλο. Η απόφαση να ασχοληθούμε με αυτό το ζήτημα λήφθηκε από τον πρωθυπουργό, φέτος τον Αύγουστο, μετά από εισήγηση που του έκανα στην βάση των στοιχείων που παρέλαβα το καλοκαίρι. Είναι μία καθαρά κυβερνητική απόφαση και είναι μία γενναία απόφαση. Φτιάξαμε ένα σαφές σχέδιο πάνω σε αυτό. Διαπραγματευτήκαμε με το τραπεζικό σύστημα, με τους κοινωνικούς εταίρους και με την Τρόικα, που δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Υπήρξε ενδοκυβερνητικός διάλογος με το υπουργείο Οικονομικών, που κι εκεί υπάρχουν κάποιες μικροσυζητήσεις για κάποιες διατυπώσεις, οι οποίες ελπίζω να λυθούν μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Έχουν ζητηθεί σωρεία στατιστικών από την Τρόικα, επαληθεύσεων, διασταυρώσεων κ.λπ. Βεβαίως, έχει τεθεί ο όρος από το τραπεζικό σύστημα να μην προχωρήσουμε μέχρι να τελειώσουν τα stress tests. Το δεχτήκαμε. Νομίζω ότι τα πράγματα ωριμάζουν, για να μπορέσουμε να κινηθούμε...».

Δημοσιογράφος: Πότε θα είστε έτοιμος, για να δούμε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση;

Ν. Δένδιας: «Εάν ρωτάτε αυτό το υπουργείο, σας απαντώ ότι είμαι έτοιμος και αύριο το πρωί. Όμως υπάρχουν δύο παράμετροι. Ο τελικός λόγος του υπουργείου Οικονομικών και ο τελικός λόγος της Τρόικα, ο οποίος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Πιστεύω όμως ότι είμαστε σε απολύτως τελική φάση...
Η σκέψη αυτής της αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους είναι οι επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες -και σας διαβεβαιώ ότι ο συντριπτικός όγκος των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων, είναι βιώσιμες και έπαθαν ζημιά από την κρίση, όχι μόνο για δικούς τους λόγους-, να μπορέσουν να έρθουν σε ένα σημείο στο οποίο να μπορέσουν να διατηρήσουν την απασχόληση, να αυξήσουν την παραγωγή τους και να απορροφήσουν την τεράστια ανεργία. Αυτή είναι η στόχευση. Ξεκαθαρίζουμε και λέμε τα εξής. Πρώτον, μπαταχτσήδες δεν θα περάσουν από αυτό το νομοθέτημα. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να τους ευνοήσουμε. Όπως επίσης πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι κάποιες λίγες επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμες. Δεν μπορεί να ζήσουν, δεν μπορούμε να τις σώσουμε. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία, πάνω από το 90%, μπορεί να σωθεί. Και μπορούν να δημιουργήσουν πλούτο και απασχόληση στη χώρα...».

Δημοσιογράφος: Για πόσες επιχειρήσεις μιλάμε;

Ν. Δένδιας: «Προσεγγίζουμε τις 200 χιλιάδες επιχειρήσεις, με τα όρια που βάλαμε. Ξεκινήσαμε από μία σεμνότερη προσπάθεια, που είχε κάτι πάνω από 100 χιλιάδες επιχειρήσεις, όταν έγινε η εισήγηση στον πρωθυπουργό, τον Αύγουστο. Στην πορεία είδαμε ότι έχουμε τα περιθώρια να διευρύνουμε τον κύκλο κι αυτή τη στιγμή έχουμε υπερβεί τις 160 χιλιάδες επιχειρήσεις και θα προσεγγίσουμε, ίσως, τις 170 χιλιάδες επιχειρήσεις».

Δημοσιογράφος: Πόσο οφείλουν συνολικά αυτές οι επιχειρήσεις;

Ν. Δένδιας: «Εάν πάμε στην αρχική μέτρηση των 100 χιλιάδων, ήμασταν χαμηλά, γύρω στα 4,5 δισ. Τώρα έχουμε περάσει τα 13 δισ. ευρώ».

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η βασική προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση και τι θα γίνει με όσους έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στον παλαιότερο νόμο Κατσέλη;

Ν. Δένδιας: «Όσον αφορά το κριτήριο της υπαγωγής στη ρύθμιση είναι ευρύτατο. Δεν έχει κατώφλι τέτοιο... Βεβαίως, πρέπει να μιλάμε για μη ενήμερα χρέη. Δεν μιλάμε για ενήμερα χρέη. Μιλάμε για περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει καθυστέρηση καταβολής τουλάχιστον 90 ημερών και βεβαίως αυτή έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενο χρόνο, όχι αμέσως τώρα... Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις που να εμποδίζουν την υπαγωγή στην ρύθμιση... Όσοι είναι μέσα σε αυτή την ευρεία κατηγορία -με τις εξαιρέσεις που ανέφερα-, θα μπορέσουν να μπουν και να βοηθηθούν. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν μπορεί να έχουμε 15 διαφορετικά συστήματα. Άρα, όσον αφορά το θέμα με το νόμο Κατσέλη, θα πρέπει να το δούμε. Ρύθμιση σημαίνει υπαγωγή σε ένα νέο καθεστώς, δεν σημαίνει επιλογή 15 καθεστώτων. Όποιος έχει την προστασία του νόμου Κατσέλη, μπορεί να την κρατήσει, αν θέλει, αλλά όποιος θέλει να υπαχθεί σε αυτό το νόμο, θα πρέπει να υπαχθεί σε αυτό το νόμο και να μην έχει κάτι άλλο το οποίο να χρησιμοποιεί συγχρόνως».

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι τώρα ότι κάπου "σκαλώνει" στο υπουργείο Οικονομικών;

Ν. Δένδιας: «Όχι, δεν σκαλώνει. Θα ήταν άδικο να πω κάτι τέτοιο. Δεν σκαλώνει. Το υπουργείο Οικονομικών, από την φύση του, είναι πάρα πολύ συντηρητικό. Είναι υποχρεωμένο να πηγαίνει με το υποδεκάμετρο και να μετράει και το παραμικρό, να το κοιτάει και να το ξανακοιτάει. Αυτό είναι κατανοητό. Νομίζω ότι τώρα που τελειώσαμε και με τα stress tests, θα τελειώσουμε κι από εκεί και θα προχωρήσουμε».

Δημοσιογράφος: Θα έχουμε νέο αναπτυξιακό νόμο;

Ν. Δένδιας: «Ήδη έχει σταλεί στο γραφείο μου, από τον υφυπουργό, τον κ. Μηταράκη, ένα αρχικό σχέδιο και γίνεται μία πρώτη επεξεργασία, ώστε μετά να θέσουμε σε διαβούλευση τον αναπτυξιακό νόμο και να πάμε πιο πέρα. Το ίδιο γίνεται και με το νόμο που αφορά το ΕΣΠΑ. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι μέχρι το τέλος του χρόνου αυτά τα δύο νομοθετήματα να υπάρχουν».

Δημοσιογράφος: Σε ό,τι αφορά στο ΕΣΠΑ είχαμε μία σημαντική εξέλιξη στην Κομισιόν, στο βαθμό απορρόφησης των χρημάτων των κονδυλίων... Πήραμε κάποια παράταση;

Ν. Δένδιας: «Κάναμε δύο πράγματα, πολύ σημαντικά και τα δύο και τα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, στη Βουλή. Το πρώτο είναι η απορροφητικότητά μας. Προσωπικά, δεν μου αρέσει τόσο πολύ αυτός ο δείκτης, αλλά εν πάση περιπτώσει, με αυτόν έχουμε μάθει να μετράμε. Έχουμε φτάσει στο 87,5%. Δεν μου αρέσει, γιατί μένει σε ένα στοιχείο μόνο και δεν έχει ποιοτικές παραμέτρους. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στο νέο ΕΣΠΑ. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, με αυτό μετράνε όλες οι χώρες της Ευρώπης. Είμαστε πρωταθλητές, έχουμε 87,5%, έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια... Το άλλο είναι ότι καταφέραμε -κι εδώ έγινε μία πολύ μεγάλη διαπραγμάτευση το καλοκαίρι κι επίσης την ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή-, να μας δοθεί η δυνατότητα να αρχίσουμε άμεσα, από τώρα, την απορρόφηση των κονδυλίων του '14-'20, χωρίς καν να έχουν ακόμα ολοκληρωθεί τα επιχειρησιακά σχέδια. Με δική μας ευθύνη, να αρχίσουμε να απορροφάμε λεφτά από το '14-'20. Έτσι, η ελληνική οικονομία τους 16 μήνες θα μπορέσει να πάρει συνολικά από την Ευρώπη γύρω στα 12 δισ. ευρώ. Αυτό είναι τεράστιο νούμερο. Όταν λέμε ανάπτυξη 2,9 το 2015, υπάρχουν λόγοι που το λέμε. Σχεδόν 12,5 δισ. στην ελληνική οικονομία είναι πάρα πολλά λεφτά. Και δεν μιλάμε για θεωρητικές κατασκευές, αλλά για έργα που μπορούν να αρχίσουν να απορροφούν λεφτά από προχθές -όχι από σήμερα-, από την προηγούμενη εβδομάδα».

Δημοσιογράφος: Έχουμε χρονοδιάγραμμα για τον νέο αναπτυξιακό νόμο;

Ν. Δένδιας: «Τέλος του χρόνου πρέπει να τον έχουμε. Καμιά φορά αφήνω ένα περιθώριο, γιατί, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, μπορεί να έρθει μία ριζικά διαφορετική ιδέα και να πεις "για κάτσε, να το δω". Δεν θέλω να νομοθετούμε με τη λογική του εδίκτου, εμείς ξέρουμε κι αποφασίζουμε και διατάσσουμε. Εδώ πρέπει να συμμετέχουν όλοι κι ελπίζω να συμμετέχει και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε αυτή τη συζήτηση, με σοβαρότητα, εάν θέλει».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα