Ο Ν. Χρυσόγελος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ευρωψηφοδέλτιο "Πράσινοι: Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία", Νίκος Χρυσόγελος, μίλησε στις 21/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την υποψηφιότητά του και το νέο σχήμα "Πράσινοι: Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία":

«Εγώ και πολλοί άλλοι έχουμε φύγει πλέον από τους Οικολόγους Πράσινους, που κατεβαίνουν πλέον σαν σχήμα "Οικολόγοι Πράσινοι - Κόμμα Πειρατών". Αποχωρήσαμε, γιατί οι Οικολόγοι Πράσινοι εξελίχθηκαν σ' ένα κόμμα που μοιάζει πολύ με τα άλλα κόμματα. Ασχολείται με τα εσωτερικά του,

τις μικροίντριγκες του, πράγματα για τα οποία δεν ενδιαφέρεται καθόλου η κοινωνία. Οι πολίτες θέλουν λύση στα προβλήματά τους. Γινόταν σημαντική δουλειά στους δήμους, στην περιφέρεια, στην κοινωνία και το ευρωκοινοβούλιο, αλλά ο μηχανισμός ασχολούνταν κυρίως με τις καρέκλες και τις ίντριγκες... Αν δείτε και το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων, θα δείτε ότι από τους 17, οι 10 δεν συμμετέχουν... Για εμένα το πιο εύκολο πράγμα ήταν να μείνω σ' αυτό το σχήμα. Υπήρχαν τα λεφτά, η προβολή κ.α., τα οποία θα με διευκόλυναν να εκλεγώ. Αν ήθελα να εκλεγώ ξανά, θα μπορούσα να πάω σ' ένα κόμμα στο οποίο θα διασφάλιζα την εκλογή μου. 42 άνθρωποι που είμαστε στους "Πράσινους: Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία" είναι κυρίως άνθρωποι που βλέπουν την πολιτική μέσα από αξίες και θέλουν να εκπροσωπήσουν το δημόσιο συμφέρον και μέσα από την προσωπική τους διαδρομή έχουν δείξει ότι το ενδιαφέρον τους δεν είναι οι καρέκλες. Δεν είναι αυτοσκοπός μια θέση, μια εκλογή. Αλλά διατυπώνουν προτάσεις. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Σήμερα η κοινωνία θέλει ν' ακούσει από εμάς τις προτάσεις μας για την ανεργία...Αυτό έχει σημασία για τον πολίτη... Εμείς προτείνουμε ν' αλλάξει η πολιτική λιτότητας μ' ευρωπαϊκές συμμαχίες. Η ομάδα των Πρασίνων προκάλεσε αξιολόγηση της τρόικα και κριτική στην πολιτική της λιτότητας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προσφέρθηκε ν' αλλάξει αυτή η πολιτική. Τα πολιτικά κόμματα και οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν ασχολούνταν με αυτά τα θέματα. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο λέει μέσα σε τρεις μήνες να προσαρμοστούν οι όροι των δημοσιονομικών πολιτικών στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Να ενσωματωθεί ο χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Να μην πλήττεται η υγεία, η παιδεία και ο κοινωνικός διάλογος. Και αυτά αναδεικνύουμε στην καμπάνια που κάνουμε».

* Για το πρόγραμμά τους:

«Δεν διεκδικούμε ένα μέρος των ψηφοφόρων των Οικολόγων. Κάναμε μια υπέρβαση και λέμε οι πράσινες ιδέες να "συναντηθούν" με ανθρώπους που είναι σε παραπολιτικούς χώρους, που ασχολούνται με τη δημοκρατία, την κοινωνική οικονομία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι μια πολιτική σύνθεση στη βάση της κοινωνίας... Εμείς δεν είμαστε απλώς ένα άθροισμα ενεργών πολιτών. Έχουμε αναλυτικό πρόγραμμα και επικεντρώνουμε σε προτάσεις και ιδέες που συνθέτουν την κοινωνική εμπειρία, την ευρωπαϊκή εμπειρία και την συνεργασία με ευρωπαϊκή δίκτυα. Για παράδειγμα, θέλουμε ν' αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια. Αυτό θα το κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με συνεργασίες και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης... Όταν μιλάμε για ευρωεκλογές, μιλάμε για πολιτικές ομάδες, οικογένειες, οι οποίες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχουν ολοκληρωμένη πρόταση. Εγώ είμαι ακόμα ευρωβουλευτής στην ομάδα των Πρασίνων. Ο τίτλος είναι Πράσινοι, διότι θα συνεχίσουμε ακριβώς να ανήκουμε σ' αυτή την ομάδα. Προσθέτουμε όμως τρεις διευκρινιστικές λέξεις "αλληλεγγύη, δημιουργία και οικολογία", διότι πιστεύουμε ότι η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με λιτότητα και νεοφιλελευθερισμό. Λέμε "αλληλεγγύη" και στην κοινωνία και στην Ευρώπη. Λέμε "δημιουργία", δηλαδή θέλουμε δημιουργικές, καινοτόμες προτάσεις, με οικολογική και κοινωνική καινοτομία -αν ανακυκλωνόμαστε γύρω από τα παλιά, δεν υπάρχουν λύσεις- και λέμε και "οικολογία", διότι αποτελεί τη βάση για διαφορετικό οικονομικό μοντέλο, που να υπηρετεί και τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αν είχαμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε σε προγραμματική βάση και με άλλους, θα το κάναμε. Υπάρχουν πολιτικές οικογένειες, αλλά εμείς προτιμήσαμε να έχουμε μια κοινωνική σύνθεση με ανθρώπους κοινωνικά ενεργούς που επιδιώκουν τώρα αλλαγές στην καθημερινότητα, μέσα από παρεμβάσεις...».

* Για την ευρωπαϊκή πολιτική όσον αφορά το περιβάλλον:

«Οι πολίτες πρέπει να πάνε την Κυριακή να ψηφίσουν, με πρόθεση ν' αλλάξουμε την Ευρώπη και την Ελλάδα να την κάνουμε καλύτερη. Όχι να τη γκρεμίσουμε. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ακούμε πολύ συχνά ότι οι νέες δυνατότητες στην οικονομία και την απασχόληση είναι στους πράσινους τομείς. Εμείς στο αναλυτικό μας πρόγραμμα λέμε, οι 250.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν σε πράσινους και κοινωνικούς τομείς. Οι υπόλοιπες 800.000 μέχρι το 2020, μπορούν να δημιουργηθούν με αλλαγές στο μοντέλο της οικονομίας μ' ένα δίκαιο και ισορροπημένο φορολογικό σύστημα που ευνοεί την απασχόληση, με αναζωογόνηση της οικονομίας, αλλά σε μια κατεύθυνση οικολογικής και κοινωνικής καινοτομίας...».

* Για τα διλήμματα που έχουν θέσει τα δύο μεγάλα κόμματα:

«Νομίζω ότι τα πολιτικά κόμματα, στο σύνολό τους, παλιά και καινούργια, μοιάζουν σαν να είναι από άλλον πλανήτη. Η κυβέρνηση λέει "σταθερότητα". Όλα αλλάζουν γύρω μας, άρα πρέπει να πεις που θέλεις να πας ως χώρα και ως Ευρώπη. Θέλουμε μια καλύτερη Ευρώπη και μια καλύτερη Ελλάδα και θέλουμε ν' αλλάξουμε... Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. λέει "θέλουμε να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική και να έχουμε αντίβαρο στην Μέρκελ". Ο καλύτερος τρόπος ήταν ν' αξιοποιήσει την απόφαση του κοινοβουλίου -την οποία δεν ψήφισε-, που λέει πως πρέπει ν' αλλάξει η πολιτική λιτότητας. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία των Πρασίνων, άσκησε κριτική στην πολιτική λιτότητας και πρότεινε αλλαγή. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όμως δεν την ψήφισε. Επομένως, ποιος δείχνει ότι είναι άσχετος; Το ΠαΣοΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν χρησιμοποιούν τα εργαλεία που μας προσφέρονται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα