Σλοβενία:Νέα γραμμή μεταφοράς ενέργειας

Μία κρίσιμης σημασίας γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος x400 kV- μεταξύ Κρσκο και Μπερίτσεβο (προάστιο της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνα) τίθεται σήμερα και επίσημως σε λειτουργία, ολοκληρώνοντας έτσι τη μεγαλύτερη επένδυση δεκαετιών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Σλοβενίας.

Η γραμμή, μήκους 80 χιλιομέτρων, συνδέει την ενεργειακή λεκάνη στην Κοιλάδα του Κάτω Σάβα (Posavje), τον πυρηνικό σταθμό του Κρσκο και αρκετές υδροηλεκτρικές μονάδες με την περιοχή, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην κεντρική Σλοβενία.

Ο
διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας “ELES” εκτιμά ότι η επένδυση θα βελτιώσει την ποιότητα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και θα επεκτείνει την ικανότητα διασυνοριακής μεταφοράς, που είναι ζωτικής σημασίας στις περιπτώσεις διακοπών ρεύματος.

Το έργο, ο τελικός προϋπολογισμός του οποίου υπολογίζεται σε 63 εκατ. ευρώ, βρισκόταν επί 15 έτη στα σκαριά, καθώς ο σχεδιασμός του ξεκίνησε το 1998. Ουσιαστικά, οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2011 και διήρκεσαν δύο χρόνια, με τις δοκιμές να πραγματοποιούνται έκτοτε.

Τα εγκαίνια του έργου αναμένεται να τελέσουν η απερχόμενη πρωθυπουργός, Αλένκα Μπράτουσεκ, ο διευθύνων σύμβουλος της ELES, Αλεξάντερ Μερβάρ και ο κοσμήτορας της σλοβενικής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Ιγκόρ Πάπιτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα