Ο Ν. Χριστοδουλάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Χριστοδουλάκης, μίλησε την 1/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Για τη χθεσινή συνάντηση Παπαδήμου - Μπαρόζο, μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη χθεσινή συνάντηση Παπαδήμου - Μπαρόζο:

«Υπάρχουν δύο θέματα μετά τη χθεσινή
συνάντηση. Καταρχήν αυτή η συνάντηση έπρεπε να έχει γίνει δύο - τρία χρόνια πριν. Καθυστέρησε πάρα πολύ, διότι όλα αυτά τα χρήματα τα οποία ανακοινώθηκαν χθες, είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είτε από άλλα κεφάλαια, αυτά υπήρχαν διαθέσιμα και πριν από δύο - τρία χρόνια. Ήδη έχει υποστεί ένα τρομερό "κάταγμα" η ελληνική οικονομία η σωρευτική ύφεση και η συρρίκνωσή της είναι γύρω στο 15% πια και εν μέρει, τουλάχιστον, σε πολύ μεγάλο βαθμό -ίσως και εξ' ολοκλήρου-, αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Η χθεσινή συνάντηση ήταν πολύ καλή, πολύ σωστή, αλλά βαριά καθυστερημένη. Το δεύτερο είναι πόσο γρήγορα θα κινηθούμε από εδώ και πέρα».

Δημοσιογράφος: Η καθυστέρηση αυτή ήταν με ευθύνη μας ή με ευθύνη και των Βρυξελλών;

Ν. Χριστοδουλάκης: «Υπήρχε πριν από το ΕΣΠΑ ήταν διαθέσιμο από τότε. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είχε τις δυνατότητες από τότε και ο μηχανισμός εγγυήσεων, υποδομών, -το οποίο είναι μια πολύ θετική εξέλιξη επίσης-, θα μπορούσε να επινοηθεί από τότε. Δεν είναι τίποτα καινούργιο αυτό. Το ελάχιστο το οποίο θα πρέπει να καταλογιστεί είναι μια αδυναμία και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιληφθεί έγκαιρα τις βαριές συνέπειες που θα είχε η ύφεση, αλλά και της ελληνικής πολιτείας να σπεύσει να αξιοποιήσει κάθε υπαρκτή ή εφικτή δυνατότητα που υπήρχε τότε. Να μην έχουμε την αίσθηση ότι τώρα κάτι ανακαλύψαμε και θα μας λύσει αυτομάτως όλα τα προβλήματα. Πρέπει να μάθουμε γιατί δεν έχει προστρέξει κανείς να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες και πριν. Και δεύτερον πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό; Εδώ θα πρέπει να υπάρξουν ταχύτατες διαδικασίες έτσι ώστε ένα σημαντικό μέρος αυτών των ποσών -άμα τα αθροίσεις είναι γύρω στα 25 δισ. ευρώ-, τουλάχιστον το 1/3 από αυτά πρέπει να απορροφηθεί μέσα στο 2012 φέτος, για να μπορέσουμε να βγούμε από την ύφεση. Η ύφεση φέτος αναμένεται να είναι γύρω στο 4,5 ίσως και 5%. Αυτό σημαίνει ότι θα βυθιστεί η οικονομία δέκα δισ. ευρώ. Σημαίνει ότι πρέπει να τρέξουμε. Να αξιοποιήσουμε το 1/3, δηλαδή γύρω στα 8 δισ. ευρώ, ώστε να ισοφαρίσουμε την ύφεση και ίσως να την ξεπεράσουμε λίγο. Είναι εύκολο αυτό; Κατά την άποψη μου, είναι δύσκολο πια, γιατί δεν δώσαμε πάλι σημασία, ότι όταν είσαι σε μια φάση αμείλικτης ύφεσης και το μόνο που σε νοιάζει είναι φόροι και πάλι φόροι και δεν δίνεις σημασία στην απασχόληση, στα έργα, πώς ξαφνικά θα ζωντανέψει το σύστημα και θα αρχίσει να απορροφά αναπτυξιακά έργα και να τα χρηματοδοτεί;».

Δημοσιογράφος: Θέτετε ζήτημα επιτάχυνσης των ρυθμών που δεν αφορά μόνο τις ελληνικές υπηρεσίες, αλλά και τις κοινοτικές που ασχολούνται με την Ελλάδα. Κατά πόσο οι Βρυξέλλες θα μπορέσουν σε α
Keywords
Τυχαία Θέματα