Ο Ν. Αλιβιζάτος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής συνταγματικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, μίλησε στις 22/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Δεν είναι νέο κόμμα, είναι μία προσπάθεια να συγκλίνουν μερικοί άνθρωποι που συμφωνούν στα βασικά σε έναν κοινό φορέα. Δεν σας κρύβω ότι απώτερος στόχος -για εμένα θα ήταν ενδεχομένως ευκταίο να γινόταν από την αρχή-, θα ήταν η διάλυση των σημερινών κομμάτων και η δημιουργία -με βάση και τα υφιστάμενα-, κάποιου φορέα, που θα μπορούσε πραγματικά

να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας... Η φθορά του πολιτικού προσωπικού και των κομμάτων είναι τεράστια. Η περσινή ανατροπή, νομίζω, μας βάζει όλους ενώπιον των όποιων ευθυνών μας. Πάλι διάβαζα σήμερα διάφορα που γράφονται, ξέρετε, "αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν χωρίς την εξουσία". Σας μιλάει κάποιος ο οποίος δεν είχε ποτέ τέτοιες ευθύνες, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι εκεί μέσα. Το μεγάλο μειονέκτημα, όπως άλλωστε και των περισσότερων, τονίστηκε, είναι η ηλικία. Δεν είμαι -δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτό είναι άλλη συζήτηση-, σε φάση που θα ξεκινήσω σε αυτή την ηλικία πολιτική σταδιοδρομία. Η ιδέα μας είναι να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις των σημερινών μηχανισμών, τη φθορά προσώπων τα οποία νομίζω ότι καλό θα ήταν σιγά - σιγά να αποσύρονται και να πάνε σπίτια τους και να προωθήσουμε καινούργιους ανθρώπους, σε έναν χώρο ο οποίος είναι ο μεταρρυθμιστικός κεντροαριστερός χώρος, που έχω την εντύπωση ότι θα διεκδικήσει τον ρόλο του. Ασκείται μία κριτική ότι την εποχή των μνημονίων έχουν εκλείψει οι διαφορές μεταξύ της κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς, συντηρητικής παράταξης και σοσιαλδημοκρατίας. Αυτή είναι η κριτική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Έχω την εντύπωση ότι είναι εντελώς ανιστορική και κοντόφθαλμη άποψη. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι την εποχή που κινδυνεύει η πατρίδα, όλοι μαζί προσπαθούμε να τη σώσουμε. Λυπάμαι που δεν το βλέπουν μερικοί αυτό. Από την στιγμή που θα ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες, είναι τελείως προφανές ότι η συντηρητική παράταξη έχει διαφορετικά οράματα από ό,τι ο χώρος για τον οποίο συζητούμε...
Έχω την εντύπωση ότι κάνοντας την επιλογή ότι σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να κινδυνεύσει η σταθερότητα, για να βγούμε από την κρίση, αυτό το κείμενο -είτε μας αρέσει, είτε όχι-, είναι πιο κοντά προς τη συντηρητική παράταξη, παρά προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Επαναλαμβάνω, λόγω της συγκυρίας που επιβάλει αυτή τη συνεργασία σε αυτή τη φάση».

Δημοσιογράφος: Θεωρώντας δηλαδή ότι η σταθερότητα αυτή τη στιγμή στη χώρα διασφαλίζεται από αυτή την κυβερνητική πλειοψηφία;

Ν. Αλιβιζάτος: «Ακριβώς. Προέχει αυτή τη στιγμή αυτό. Για λόγους εντιμότητας. Αν ήθελα να λαϊκίσω, θα έλεγα ότι τηρεί ίσες αποστάσεις. Δεν τηρεί ίσες αποστάσεις. Επαναλαμβάνω σήμερα, βραχυπρόθεσμα. Από εκεί και πέρα, έχω την εντύπωση ότι η σχέση με την αριστερά, προσωπικά προσβλέπω σε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι κινούνται σε αυτόν τον χώρο, δεν νομίζω ότι τον τόνο τον δίνουν αυτοί...».

* Για την υποδοχή του κειμένου από το ΠαΣοΚ και την Δημοκρατική Αριστερά:

Δημοσιογράφος: Ανεξαρτήτως των προθέσεων ή των κινήσεων που θα γίνουν από αυτά τα δύο κόμματα, στόχος είναι ο νέος πολιτικός φορέας να δοκιμαστεί εκλογικά στις ευρωεκλογές;

Ν. Αλιβιζάτος: «Νομίζω πως αυτός είναι ο στόχος. Εδώ υπάρχει μία εγγενής δυσκολία στη σύγκλιση ΠαΣοΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς αυτή την περίοδο. Δεν μπορεί το ένα κόμμα να είναι στην κυβέρνηση και το άλλο στην αντιπολίτευση. Εάν είχαμε εθνικές εκλογές, θα ήταν αδύνατον και το εγχείρημα θα ήταν εκ προοιμίου καταδικασμένο. Εν τούτοις, έχουμε ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές. Σε αυτά τα δύο θέματα, νομίζω, Δημοκρατική Αριστερά και ΠαΣοΚ έχουν πιο πολλά κοινά, παρά πράγματα που τους διαφοροποιούν. Έχω την εντύπωση συνεπώς ότι η ευκαιρία είναι μοναδική, στους αμέσως προσεχείς μήνες να ληφθούν πρωτοβουλίες για πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, στα οποία ειλικρινά πιστεύω ότι αυτή η κίνηση και μερικοί από εμάς μπορεί να λειτουργήσουμε ως καταλύτες. Μπορεί να τους φέρουμε κοντά και να συμφωνήσουν. Για παράδειγμα, ξεκινώντας από το πώς αντιμετωπίζεται η Χρυσή Αυγή και πηγαίνοντας μέχρι μερικές επείγουσες επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο θεσμών».

Δημοσιογράφος: Όπως το κομμάτι της κίνησης διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση;

Ν. Αλιβιζάτος: «Ακριβώς. Εκεί δύο - τρία πράγματα νομίζω ότι πρέπει επιτέλους να κάτσουν κάτω. Εγώ, μία ζωή, ειδικά για αυτά τα ζητήματα, είχα επιφυλάξεις για το πώς τα αντιμετώπιζε το ΠαΣοΚ και κυρίως ο σημερινός αρχηγός του και με την αναθεώρηση του 2001 και μετά. Είναι καιρός κι εκείνος να δώσει δείγματα ότι αντιλαμβάνεται πως πρέπει να συζητήσει αυτά τα θέματα και να μην αρκείται στη δική του θεώρηση και μόνο... Είναι η εντύπωση την οποία έχω από παλιά, ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη πού πηγαίνουν τα πράγματα διεθνώς, να ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές απόψεις και να γίνουν συνθέσεις, κάτι το οποίο δεν είχε συνηθίσει να το κάνει στο παρελθόν ο κ. Βενιζέλος. Ελπίζω τώρα, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος, να το δεχθεί...».

Δημοσιογράφος: Από την άλλη πλευρά λέτε ότι το ζητούμενο θα ήταν να αυτοδιαλυθούν αυτά τα κόμματα...

Ν. Αλιβιζάτος: «Το απώτερο ζητούμενο, φυσικά...».

Δημοσιογράφος: Να πάνε στα σπίτια τους όσοι τελείωσαν τον πολιτικό τους κύκλο...

Ν. Αλιβιζάτος: «Και είναι φθαρμένοι...».

Δημοσιογράφος: Να συμπεράνω ότι συμπεριλαμβάνετε και τις νυν ηγεσίες των δύο κομμάτων...

Ν. Αλιβιζάτος: «Δεν είμαι σίγουρος. Καθόλου. Εκεί είναι τα πράγματα λίγο μπλεγμένα...».

Δημοσιογράφος: Η σύνθεση του κοινοβουλίου, μετά τις πρόσφατες εκλογές, τυπικά τουλάχιστον έδωσε ένα στίγμα ανανέωσης...

Ν. Αλιβιζάτος: «Βέβαια, δεν υπάρχει αμφιβολία. Το σύμβολο της ανανέωσης είναι ο κ. Τσίπρας... Καταρχάς, να διευκρινίσω ότι δεν μιλάω για εξηντάρηδες, στους οποίους ανήκω και εγώ. Μιλάω για νέους ανθρώπους. Δεν είναι δυνατόν ο συγκεκριμένος χώρος για τον οποίο μιλήσαμε, να μην παρακολουθεί τις εξελίξεις, που μεταφέρουν -αν θέλετε-, το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης στους σαραντάρηδες... Ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνω -ξεχνάμε την ουσία και τις τυχόν διαφωνίες κ.λπ.-, φέρνει κάτι καινούργιο, σαν ύφος, σαν τόνος...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα