Ο Μ. Σπουρδαλάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, μίλησε στις 26/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.
Μεταξύ άλλων, είπε:
* Για το κίνημα των «αγανακτισμένων» πολιτών:

«Είναι ένα κίνημα, έξω και απέναντι στο καταρρέον πολιτικό σύστημα, και είναι -νομίζω- πιο ακριβές αυτό, από το να πούμε ότι είναι ένα κίνημα facebook και να το ορίσουμε με βάση το μέσο επικοινωνίας
και κινητοποίησης, το οποίο χρησιμοποιούν. Ήταν μια πρωτοβουλία, η οποία φαίνεται να κινείται και συνεχίζεται. Μια πρωτοβουλία, η οποία θέλει να διαχωριστεί, προσπαθεί να ψηλαφίσει νέους τρόπους πολιτικής έκφρασης της αγανάκτησης και αγωνίας για το μέλλον της Ελληνικής κοινωνίας, έξω από αυτό που μπορεί να του παρέχει το υπάρχον κομματικό σύστημα. Γι' αυτό και έχει κάποια σαφή στοιχεία αντικομματισμού...».

Δημοσιογράφος: Τι μορφή θα πάρει (το κίνημα); Χρειάζεται ή δεν χρειάζεται ηγεσία; Ποιοι μπορεί να είναι οι στόχοι του; Πώς μπορεί να μετεξελιχθεί η έκφραση αγωνίας και οργής; Μήπως η αδυναμία του είναι,  το ότι είναι έτσι όπως είναι;

Μ. Σπουρδαλάκης: «Προφανώς υπάρχουν αδυναμίες που λέτε, είναι αντιφατικό κίνημα. Υπάρχει ένας διάχυτος εθνικισμός από κάποιους αυτού του κινήματος. Άλλοι βλέπουν τα πράγματα πιο κοινωνιοκεντρικά και όχι τόσο κρατικοκεντρικά, άλλοι το αντίστροφο. Είναι ένα κίνημα με πολλές αντιφάσεις. Αλλά όλα τα κινήματα τέτοιου τύπου είναι αντιφατικά. Η προοπτική του θα προκύψει μέσα από μια σύνθεση τού τι θα φέρει αυτό το αυθόρμητο από τη μια μεριά, και από την άλλη, τι προσαρμογές θα κάνει, ποιοτικές, ουσιαστικές, πρακτικές, ορατές, το υπάρχον κομματικό σύστημα. Αν, για παράδειγμα, κάποια από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα πουν με σαφήνεια, ότι δεν είμαστε μέρος της βαθιάς πολιτικής κρίσης που είχε προηγηθεί της οικονομικής κρίσης, δηλαδή προσπαθούμε να εκφράσουμε την κοινωνία, να αποτραβηχτούμε από αυτόν τον κυβερνητισμό, τον κρατικοκεντρισμό που διέκρινε τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, αν κάποιες από αυτές τις πολιτικές δυνάμεις "πιάσουν" τα μηνύματα και προσπαθήσουν να συμμετέχουν σε αυτό, όχι να μπουν για να ελέγξουν, τότε εκεί υπάρχει κάποια ελπίδα. Αλλά είναι σαφές, ότι χωρίς πολιτική οργάνωση και έκφραση, δεν έχει προοπτική αυτό το κίνημα...».

Δημοσιογράφος: Μπορεί το κίνημα αυτό να εξασφαλίσει, ως πιθανότητα, τη διάρκεια του, τη συνέχεια του;

Μ. Σπουρδαλάκης: «Αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανένας. Πιστεύω, αυτή η σχέση ανάμεσα στο καινούργιο που γεννιέται -ως αποτέλεσμα της κρίσης- και στο υπάρχον πόσο μπορεί να προσαρμοστεί αυτή η "διαλεκτική" σχέση, θα δώσει την προοπτική. Το διακύβευμα είναι η δημοκρατία. Το διακύβευμα είναι πάρα πολύ υψηλό. Να πω ένα παράδειγμα: πολλοί επισήμαναν, ότι ήταν μια συγκέντρωση -και σε όλες τις πόλεις, από ό,τι μαθαίνουμε- ειρηνική, δεν είχαν ίχνη βίας. Εγώ είδα χθες, ότι υπήρχε απουσία της αστυνομίας. Δεν πρέπει να το συνδυάσουμε;».

Δημοσιογράφος: Μπορεί να εξασφαλίσει την αποφυγή βίας σ
Keywords
Τυχαία Θέματα