O blogger Parafonos στον ΑΘΗΝΑ984

Για τη δύναμη του διαδικτύου, με αφορμή τη χθεσινή συγκέντρωση των δεκάδων χιλιάδων «αγανακτισμένων» πολιτών στην πλατεία Συντάγματος, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο διαδικτυακό κάλεσμα που έγινε μέσω της ιστοσελίδας του facebook, μίλησε σήμερα ο blogger, PARAFONOS, στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.
Μεταξύ άλλων, είπε:

«Είναι πολύ σημαντική η δύναμη και η δυναμική που αναπτύσσει η επικοινωνία μέσω του διαδικτύου, διότι δεν είναι ελεγχόμενη.
Τα ΜΜΕ προφανώς ελέγχονται, είτε από τις κυβερνήσεις, είτε από κάποια συμφέροντα, ενώ το διαδίκτυο είναι ένα πολύ μαζικό μέσο, το οποίο είναι δύσκολο να το ελέγξει κάποιος...
Χθες, οι ειδήσεις είπαν πολλά για όσα συνέβαιναν στην πλατεία, αλλά κυρίως η ενημέρωση των ανθρώπων έγινε από το twitter και το facebook... Εκεί βλέπαμε τις φωτογραφίες, τα συνθήματα, κάτι που πραγματικά νομίζω πως δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα...».

Και πρόσθεσε: «Η μαγεία είναι, ότι φεύγουμε από τον κομματικοποιημένο λόγο. Μέχρι τώρα είχαμε συνδυάσει τα κινήματα, τους συνδικαλιστές, με ανθρώπους που ουσιαστικά άνηκαν στο πολιτικό σύστημα εναντίον στην κυβέρνηση, στη νομοθεσία. Χθες το βράδυ, σήμερα, οι άνθρωποι που βγήκαν έξω δεν εξαρτώνται από κόμματα, δεν μιλούν την κομματική γλώσσα - ακριβώς το αντίθετο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι όταν κάποιοι συνδικαλιστές προσπάθησαν να μπουν και αυτοί στην πλατεία, απωθήθηκαν. Ίσως είναι η πρώτη φόρα που συνέβη κάτι τέτοιο. Ο κόσμος αυτοελέγχεται, δεν επιτρέπει ούτε κουκουλοφόρους, ούτε φασαρίες...».

* Για φαινόμενα κιτρινισμού στο διαδίκτυο:

«Συνείδηση πρέπει να έχουν και όσοι "σερφάρουν". Οι πολίτες πρέπει να κρίνουν αυστηρά ό,τι διαβάζουν, είτε προέρχεται από την εφημερίδα, είτε από το διαδίκτυο. Στο διαδίκτυο πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί, γιατί η αλήθεια είναι, ότι οι bloggers δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα τη δύναμη του διαδικτύου, πως όταν γράφουμε κάτι, έχουμε ευθύνη γι' αυτό. Δεν υπάρχει κανείς δίπλα μας, συντάκτης, κάποια διαδικασία, που να μας υποχρεώνει να διασταυρώσουμε αυτά που γράφουμε...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Γενικά υπάρχει μια κίνηση στην Ευρώπη, μια προσπάθεια, να υπάρξει έλεγχος των blogs, τουλάχιστον να είναι επώνυμοι όλοι τους, να μπορούν να ξέρουν ποιος γράφει τι. Από την άλλη, δεν είναι πάρα πολύ κακό αυτό. Και νομίζω, ότι αν εμείς οι άνθρωποι που χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο ωριμάσουμε, αντιληφθούμε τη δύναμη που έχει το μέσο και καταλάβουμε ότι είναι ένα μέσο μαζικής επικοινωνίας -δεν είναι απλά ένα ημερολόγιο, το οποίο το γράφουμε στο σπίτι μας και δεν επηρεάζει κανένα-, αν εμείς, λοιπόν, κάνουμε αυτοέλεγχο, δεν θα βρουν δικαιολογία οι πολιτικοί να ελέγξουν το διαδίκτυο. Αν δεν το κάνουμε, όμως, θα έχουν μια πολύ καλή δικαιολογία και τότε η δύναμη αυτή του διαδικτύου, αν δεν χαθεί -γιατί δύσκολα χάνεται-, θα περιοριστεί και θα είναι κρίμα».  

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα