Ο Μ. Σαλμάς στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, μίλησε στις 9/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» με τους Γιάννη Παπαγεωργίου και Σταμάτη Ζαχαρό.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους Υγείας:

«Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας μεγάλος ασφαλιστικός οργανισμός ο οποίος είναι συμβεβλημένος με τους παρόχους Υγείας και βεβαίως οφείλει να πληρώνει τα συμφωνηθέντα. Το τι έχει συμφωνηθεί θα το αναθεωρήσουμε στο σύνολό του, διότι ο ΕΟΠΥΥ,
από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του, συμφώνησε με τους παρόχους Υγείας το ύψος των αμοιβών, την κοστολόγηση και την αποζημίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, πράγματα τα οποία στο πρώτο εξάμηνο δημιούργησαν έλλειμμα πάνω από 1 δις ευρώ. Θα επαναδιαπραγματευούμε, λοιπόν, με τους παρόχους».

Και πρόσθεσε: «Ο ΕΟΠΥΥ είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία με 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Έχει τεράστια δύναμη. Θα πρέπει να καταλάβουν όσοι συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ ότι είναι σε εθελοντική βάση. Όποιος θέλει, συμβάλλεται και οι κανόνες καθορίζονται από τον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, όταν μια ασφαλιστική ιδιωτική εταιρία, για παράδειγμα, βγαίνει στην αγορά για να κάνει συμβόλαια με τους παρόχους Υγείας, προφανώς δεν εκβιάζεται η ίδια. Έχει τα χρήματα, έχει τους πόρους των ασφαλισμένων και θα κάνει την καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση για τους ασφαλισμένους.  
Δεν αγωνιούμε για το πώς οι πάροχοι θα έχουν περισσότερα χρήματα και περισσότερα κέρδη. Εμάς η αγωνία μας είναι να μη φτάσουμε στο σημείο να κόβουμε παροχές από τους ασφαλισμένους. Αυτό, λοιπόν, για να το προστατέψουμε, προφανώς, θα κάνουμε τις διαπραγματεύσεις και για να μειώσουμε το έλλειμμα και να μην κοπούν οι παροχές των ασφαλισμένων, θα πρέπει να κοπεί αυτό το ποσό από το κέρδος των παρόχων».
*Για τα γενόσημα φάρμακα:

«Τα γενόσημα φάρμακα είναι, στην πλειοψηφία τους, αξιόπιστα. Μετά το 1996 οι διαδικασίες εγκρίσεως φακέλων - φαρμάκων έχουν αλλάξει όλη την Ευρώπη και έχουν γίνει πιο αυστηροί οι κανόνες και οι προϋποθέσεις. Γιατί στην Ελλάδα, λοιπόν, υπήρχε όλη αυτή η αμφιβολία από την πλευρά των γιατρών; Και τους κατανοώ και εγώ γιατί και εγώ, πριν έρθω σε αυτή την θέση, συνταγογραφούσα. Πριν το 1996 και οι διαδικασίες στη χώρα μας δεν ήταν τόσο διαφανείς για τις εγκρίσεις των φακέλων των φαρμάκων. Επομένως, υπάρχουν λίγα φάρμακα, περίπου 300 γενόσημα, των οποίων οι εγκρίσεις ελήφθησαν χωρίς βιοισοδυναμίες και μελέτες. Έχω δώσει εντολή εδώ και 15 μέρες στον Πρόεδρο του ΕΟΦ, τον κ. Τούντα, λέγοντας του ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι φάκελοι των 300 αυτών σκευασμάτων που πήραν την άδεια πριν το 1996, ώστε όσα από αυτά βρεθούν ότι είναι βιοισοδύναμα με τα πρωτότυπα, αποτελεσματικά και έχουν πολύ καλό επίπεδο βιοδιαθεσιμότητας, να συνεχίσουν να κυκλοφορούν. Όσα φάρμακα, λοιπόν, δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, θα σταματήσουν να κυκλοφορούν. Με αυτόν τον τρόπο, αίρουμε τις ενστάσεις -τις δίκαιες πολλές φορές-, των γιατρών για τα γενόσημα και από εκεί και πέρα γενόσημο φάρμακο θα σημαίνει αξιόπιστο φάρμακο, το οποίο ο γιατρός έχε
Keywords
Τυχαία Θέματα