Ο Μ. Παπαδόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Παπαδόπουλος, μίλησε στις 13/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νίκο Καρούτζο.

Καλεσμένος στο στούντιο του σταθμού, μεταξύ άλλων είπε:

* Για την συνεργασία του με τον Μ. Χρυσοχοΐδη:

«Είναι σημαντικό το ότι και εγώ και ο κ. Χρυσοχοΐδης έχουμε κοινή, προσφυγική καταγωγή, από τον Πόντο και την Μικρά Ασία. Είναι ένα πρώτο πολύ σημαντικό στοιχείο συνεννόησης και κοινής λογικής. Αναμφισβήτητα, ξεκινάμε από διαφορετική ιδεολογικοπολιτική βάση, αυτό είναι δεδομένο. Παρόλα αυτά, όμως, η συνεργασία μας είναι άριστη...».

*
Για πλεονάζον προσωπικό σε ΟΣΕ και ΣΤΑ.ΣΥ και συγχώνευση ΕΡΓΟΣΕ - Μετρό:

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν είπε ποτέ ότι περισσεύει κανείς στις αστικές συγκοινωνίες. Μίλησε προφανώς στην λογική της κινητικότητας... Στις αστικές συγκοινωνίες δεν περισσεύει κανένας. Ίσα ίσα, υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες. Σήμερα κάναμε τα εγκαίνια του σταθμού του μετρό στην Αγία Μαρίνα. Για να λειτουργήσει αυτός ο σταθμός, αναγκάστηκαν το διοικητικό συμβούλιο και ο πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ να βγάλουν κόσμο από τις διοικητικές υπηρεσίες και να εκπαιδευτούν όσο γινόταν, για ελεγκτές κ.λπ. Βέβαια δημιουργείται πρόβλημα γιατί οι ανάγκες είναι πάρα πολύ μεγάλες... Αφού υπάρχουν αυτές οι ανάγκες, υπάρχει ο τρόπος και η διαδικασία να γίνουν κάποιες προσλήψεις. Άτομα τα οποία είχαν εκπαιδευτεί από 4 έως11 μήνες, κάποια στιγμή αναίτια -κατά την προσωπική μου άποψη-, σταμάτησε η σύμβαση τους το 2010. Άρα μπορούμε με έναν διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και μια μοριοδότηση της εκπαίδευσης και του χρόνου υπηρεσίας, να μπούμε σε μια διαδικασία, ώστε να αποκτήσουμε το απαραίτητο επιπλέον προσωπικό...
Το μετρό και η ΣΤΑΣΥ δεν είναι στις ΔΕΚΟ που ανήκουν στο δημόσιο. Δεν υποχρεούνται να διώξουν κόσμο, αφενός. Αφετέρου, όσον αφορά την συγχώνευση της Αττικό Μετρό με την ΕΡΓΟΣΕ νομίζω δεν μπορεί να συμβεί, διότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει τώρα και δεν βοηθάει σε τίποτα... Δεν υπάρχει διαφωνία με τον κ. Χρυσοχοΐδη σε αυτό. Απλώς ήταν διαφορετική καταγραφή του υπουργού και διαφορετική η δική μου. Με άλλα δεδομένα ίσως».

* Για τον ΟΑΣΘ:

«Στον ΟΑΣΘ υπάρχουν εκκρεμότητες. Το κράτος δεν πληρώνει τον ΟΑΣΘ. Το κράτος δίνει κάποια χρήματα στον ΟΑΣΘ για να έχει μειωμένο εισιτήριο, δηλαδή επιδοτεί το εισιτήριο... Στο υπουργείο Μεταφορών έχουμε υπογράψει όλες τις αποφάσεις που προβλέπονται για την καταβολή των οφειλών του κράτους που εκκρεμούσαν από το 2009 δυστυχώς. Υπογράφηκαν, μια από αυτές πληρώθηκε και σταμάτησε και η απεργία. Το ποσοστό επιδότησης για το 2014 είναι μικρότερο από του 2013. Πρέπει να γίνει μια αναδιοργάνωση ακόμα και των δρομολογίων...
Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση όλων των συγκοινωνιών και το σημαντικότερο από όλα είναι ότι μελετάμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό για τις συγκοινωνίες στην Αθήνα που έχει να κάνει με όλα τα μέσα, ακόμα και με το ποδήλατο».

* Για τα ταξί:

«Έχουμε κάνει αρκετές παρεμβάσεις στην λογική στήριξης του ταξί... Το ταξί σήμερα δεν έχει την δουλειά που πρέπει, για πολλούς και διάφορους λόγους. Θέλαμε και επιλέξαμε να στηρίξουμε την οικογένεια των ταξί και νομοθετικά αλλά και με πολλές υπουργικές αποφάσεις. Προχωράμε στην σύνταξη ενός κανονισμού λειτουργίας των ταξί, με αυστηρές ποινές για τους παραβάτες...».

*Για την αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου:

«Είναι επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της κυβέρνησης να μην αυξηθεί το εισιτήριο. Από την μια, λοιπόν, είπαμε ότι θα υπάρχει μείωση της επιδότησης των συγκοινωνιών, από την άλλη δεσμευόμαστε να μην αυξηθεί το εισιτήριο. Άρα πρέπει να υπάρχει μια τρίτη λύση, η οποία είναι μια και μοναδική. Ο εξορθολογισμός των δρομολογίων, η μείωση έως και πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των αστικών συγκοινωνιών. Αυτό θα γίνει και με τους ελεγκτές, αλλά και με το σύστημα τηλεματικής που ολοκληρώνεται μέσα στους επόμενους μήνες. Ένας ακόμα τρόπος είναι ο διαγωνισμός του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που είναι σε εξέλιξη και εμείς καταφέραμε τους τελευταίους τρεις μήνες να μπει στην τελική του φάση. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα τελειώσει, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μπούμε σε μία λογική σειρά και σε μία λογική λειτουργία των συγκοινωνιών. Μόλις τελειώσει η προκήρυξη του διαγωνισμού, θα θέλει περίπου ένα χρόνο για να υλοποιηθεί. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο όμως δίνει τη δυνατότητα του απόλυτου ελέγχου, χωρίς μεσολάβηση ανθρώπινης παρουσίας».

* Για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα:

«Πριν από λίγο καιρό δώσαμε την άδεια για την κίνηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Στην Ελλάδα μία εταιρία έχει φέρει, προς το παρόν, ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Είναι ανταγωνιστικό αυτοκίνητο και σε σχέση και με το φυσικό αέριο, που δώσαμε και αυτή την άδεια και δημιουργήσαμε τα πρώτα πρατήρια φυσικού αερίου στην Αθήνα, που θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δώσαμε τη δυνατότητα να τοποθετηθούν φορτιστές για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο -ταχυφορτιστές-, σε πάρα πολλά σημεία, στα πάρκινγκ, σε μεγάλα πάρκινγκ που έχουν εμπορικά κέντρα, σε βενζινάδικα, σε ΚΤΕΟ. Μάλιστα τον επόμενο καιρό πρέπει να συνεννοηθούμε και να μιλήσουμε και με τους Δήμους, για να μπουν φορτιστές και στα πεζοδρόμια, που θα μπορεί κάποιος να φορτίζει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με ταχυφορτιστή των 20 λεπτών...».

* Για τα διόδια:

«Θα γίνουν αναλογικά διόδια, ανάλογα με τη χρήση και την απόσταση, έχει πει ο υπουργός και νομίζω είναι η καλύτερη εξέλιξη που θα υπάρξει... Δεν θα αυξηθούν. Αυτές είναι αυξήσεις που έχουν περάσει εδώ και τρία τέσσερα χρόνια, δεν είναι τωρινές. Έτσι προβλέπεται. Αλλά, όταν τα διόδια γίνουν αναλογικά, ανάλογα με τη χρήση και την απόσταση, νομίζω θα είναι πάρα πολύ σωστή επιλογή».

* Για την οδική ασφάλεια ενόψει και την ελληνικής προεδρίας:

«Υπάρχουν αρκετά θέματα. Δύο, κατά τη δική μου γνώμη, είναι τα πιο σημαντικά. Το πρώτο είναι η οδική ασφάλεια, που σε συνεννόηση με τους υπουργούς Μεταφορών αποφασίσαμε ότι για εμάς η οδική ασφάλεια θα αποτελέσει προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας, σε ό,τι αφορά τις μεταφορές. Το λέω αυτό, γιατί η οδική ασφάλεια έχει τρεις παραμέτρους. Η πρώτη παράμετρος είναι καθαρά το ηθικό, κοινωνικό μέρος. Πόσοι άνθρωποι φεύγουν και πόσοι μένουν παραπληγικοί και τι προβλήματα δημιουργούν και στις οικογένειές τους και στη ζωή των ιδίων. Το δεύτερο μέρος είναι καθαρά οικονομικό. Το κράτος έχει ένα τεράστιο κόστος, είναι ένα απίστευτο κόστος, που δεν μπορεί να το διανοηθεί κανείς. Το τρίτο, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για τις νέες γενιές, είναι ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, τον κ. Αρβανιτόπουλο και με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία, μπαίνουμε σε μια λογική ενημέρωσης, για να μπορούμε να προλάβουμε το ατύχημα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα...
Μία άλλη πολύ σημαντική προϋπόθεση που έχουμε βάλει για την προεδρία, είναι τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά των τρίτων χωρών. Δεν μπορεί από τη μία να τιμωρείς τον Έλληνα οδηγό, γιατί δεν έχει καλό φρένο, δεν έχει καλό ΚΤΕΟ, δεν έχει ένα φανάρι και να μπαίνουν ανεξέλεγκτα χιλιάδες αυτοκίνητα από τις τρίτες χώρες, οι οποίοι παίρνουν τις κλήσεις τους, τους παίρνεις τις πινακίδες, φεύγουν, δεν πληρώνουν τις κλήσεις και έρχονται με άλλες πινακίδες. Έτσι λοιπόν υπογράφηκε τις προάλλες από εμένα το σύστημα Εucaris για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ξένων παραβατών. Άρα όποιος θα μπαίνει πλέον μέσα στη χώρα, θα πρέπει να έχει εξοφλήσει τις κλήσεις, τις οποίες έχει πάρει ή δεν θα μπορεί να μετακινηθεί καθόλου. Θα λειτουργήσουμε κέντρα ελέγχου των ξένων αυτοκινήτων κοντά στα σύνορα, διότι πραγματικά πολλά από τα αυτοκίνητα αυτά είναι κινητές βόμβες».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
υπουργείο παιδείας, αθηνα, ΟΣΕ, μετρο, συγκοινωνιες, ΑΣΕΠ, ΔΕΚΟ, οασθ, εκκρεμότητες, απεργια, ταξι, λύση, ελλαδα, ηλεκτρικος, κτεο, διοδια, κινηση στους δρομους, απεργια μμμ, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια ταξι, απεργια βενζιναδικα, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, χωρες, αδεια, αττικο μετρο, αυτοκινητα, αυτοκινητο, γνωμη, δουλεια, κτεο, οασθ, υπουργείο παιδείας, φυσικο αεριο, αυξηση, απιστευτο, ασια, ατυχημα, βενζιναδικα, γινει, δεδομενο, δευτερο, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δικη, ειπε, υπαρχει, εκκρεμότητες, εξελιξη, ερχονται, εταιρια, ζωη, η δικη, υπηρεσιες, υφυπουργος, ηθικο, κινηση, λειτουργια, λύση, μηνες, μειωση, νικο, οικογενεια, προβληματα, προσληψεις, συνταξη, σειρα, τιμη, τρια, τριτη, υπουργειο μεταφορων, φαναρι, φυσικο, φορτηγα, αγια μαρινα, ασφαλεια, ειπαμε, χωρα, υπουργειο, θεματα
Τυχαία Θέματα