Οι πολίτες οργανώνονται για τους πλειστηριασμούς

του Στράτου Ιωακείμ ([email protected])

Η άρση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας ενεργοποιεί τους πολίτες, που δηλώνουν αποφασισμένοι να προστατέψουν τα σπίτια τους. Ο αναβρασμός που υπάρχει στην κοινωνία είναι τεράστιος και η ανάγκη για συντονισμό δράσεων κρίνεται επιτακτική. Σε αυτή την κατεύθυνση

η Ένωση Καταναλωτών «Η ποιότητα ζωής» (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.) ανέλαβε μια μεγάλη καμπάνια συλλογής υπογραφών με αίτημα να μην απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί και να παραταθεί η άρση τους για τα επόμενα τρία χρόνια με τους όρους που ισχύουν. Παράλληλα, πρωτοβουλία πολιτών

από την Αττική επιχειρεί τον συντονισμό συλλογικοτήτων υπό το διακριτικό τίτλο «Πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί STOP» με σκοπό τη νομοθετική κατοχύρωση της αναστολής των πλειστηριασμών, όπως ισχύει σήμερα, για τρία χρόνια και την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε «τεντωμένο σκοινί»

Ο «εφιάλτης» για πολλά νοικοκυριά όσο περνούν οι μέρες και δε δίνεται λύση, μεγαλώνει. Η τρόικα πιέζει επικαλούμενη τις ανάγκες των τραπεζών. Οι τράπεζες από την πλευρά τους εμφανίζονται επιφυλακτικές. Η κυβέρνηση «ακροβατεί» αναζητώντας τη χρυσή τομή που θα ικανοποιεί τους δανειστές μας και από την άλλη δε θα προκαλεί εσωκομματικές αντιδράσεις. Την ίδια ώρα, ιδιωτικά funds καιροφυλακτούν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τροϊκανών, υψηλό ποσοστό οφειλετών (περίπου 35%) εκμεταλλεύεται το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας των δανειοληπτών, σύμφωνα με το οποίο δεν διενεργούνται πλειστηριασμοί των κατοικιών για οφειλές κάτω των 200.000 ευρώ. «Το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών δεν είναι η λύση. Αν η κυβέρνηση και οι τράπεζες θέλουν, όπως ισχυρίζονται, να κυνηγήσουν τους κακοπληρωτές και τα “μεγάλα ψάρια”, μπορούν να το κάνουν ανά πάσα στιγμή χωρίς να απελευθερώσουν τους πλειστηριασμούς», απαντά η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Τι ισχύει μέχρι τέλος του χρόνου για τους πλειστηριασμούς

Σύμφωνα με τον νόμο 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) για τον μεμονωμένο δανειολήπτη, δεν μπορεί να βγει σε πλειστηριασμό το ένα και μοναδικό ακίνητό του, ακόμα και αν η οφειλή του είναι άνω των 200.000 ευρώ. Η προστασία παύει για ύψος οφειλής που υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

Το ποσό προστασίας από πλειστηριασμό για ένα άτομο υπολογίζεται με βάση το αφορολόγητο πρώτης κατοικίας -που είναι 200.000 ευρώ σήμερα- το οποίο προσαυξάνεται κατά 50%, δηλαδή 300.000 ευρώ.

Για τον άγαμο: Το αφολόγητο πρώτης κατοικίας είναι 200.000 ευρώ, οπότε το όριο προστασίας ανεβαίνει στις 300.000 ευρώ.

Για το ζευγάρι: το αφορολόγητο α΄ κατοικίας είναι 250.000 ευρώ, επομένως το όριο προστασίας υπολογίζεται με προσαύξηση 50%, δηλαδή το ποσό ανεβαίνει στις 375.000.

Για ζευγάρι με παιδιά το ποσό αυξάνεται κατά 25.000 για κάθε παιδί. Δηλαδή ζευγάρι με 2 παιδιά έχει αφορολόγητο 300.000 ευρώ, και το όριο προστασίας από τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία υπολογίζεται με προσαύξηση 50% και φθάνει τις 450.000 ευρώ.

Το όριο των 200.000 ευρώ:

Το ακατάσχετο των 200.000 ευρώ ισχύει και προστατεύει όλα τα ακίνητα του δανειολήπτη, που έχει χρέος ως 200.000 ευρώ σε μία τράπεζα. Αν το ύψος της οφειλής του είναι π.χ. 201.000 ευρώ, τότε διασώζεται μεν η πρώτη κατοικία, όμως μπορεί να κινηθεί διαδικασία πλειστηριασμού για άλλα ακίνητα που του ανήκουν, όπως οικόπεδα, χωράφια, καταστήματα, εξοχική κατοικία. Το ακατάσχετο των 200.000 ευρώ περιλαμβάνει και εμπορικά ακίνητα.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα «κόκκινα» δάνεια που ξεπερνούν τα 65 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την PricewaterhouseCoopers (PwC). Σύμφωνα με νέα μελέτης της εταιρείας συμβούλων, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 30% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών και διαμορφώνεται πάνω από τις αρχικές της προβλέψεις ότι τα NPLs (σ.σ. μη-εξυπηρετούμενα) θα έφθαναν τα 60 δισ. ευρώ το 2013. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, είναι αναγκαία η ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες τόσο για την κεφαλαιακή τους επάρκεια, όσο και για την ελληνική οικονομία. Εν τω μεταξύ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, προς τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία των «κόκκινων» δανείων. Ένα στα δύο στεγαστικά δάνεια έχει ήδη υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης με τις εκτιμήσεις για τον αριθμό των στεγαστικών δανείων που έχουν ρυθμιστεί, να κυμαίνονται σε 500.000 με 600.000 δάνεια.

Ανησυχητική είναι όμως και η ταχύτητα με την οποία καθημερινά νέοι δανειολήπτες εισέρχονται στην «γκρίζα» ζώνη. Υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 με 60.000 δάνεια παρουσιάζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, ενώ οι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους στην περίπτωση που απελευθερωθεί το καθεστώς των πλειστηριασμών υπολογίζονται στις 60.000. Ο κ. Προβόπουλος πρότεινε τη δημιουργία κεντροποιημένης διαχείρισης των προβληματικών δανείων, ενώ συνιστά και αναβάθμιση των υφιστάμενων διευθύνσεων καθυστερήσεων που διαθέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Διάχυτη ανησυχία...

Οργανώσεις προστασίας καταναλωτών και δανειοληπτών υπολογίζουν ότι «αν αρχίσουν άκριτα οι πλειστηριασμοί, τότε περισσότερα από 200.000 ακίνητα βρίσκονται προ των πυλών για να βγουν στο σφυρί, κατά κανόνα περιπτώσεις με μία κύρια κατοικία και ενδεχομένως ένα εξοχικό». Από την άλλη πλευρά, στο υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμούν ότι ακόμη και με τη νέα ρύθμιση θα είναι πολύ μικρός ο αριθμός των ακινήτων που θα προωθηθούν σε πλειστηριασμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, κάνουν λόγο για 12.000 περιπτώσεις (δικαστικές αποφάσεις), οι οποίες ήδη δεν προστατεύονται από τις υφιστάμενες ρυθμίσεις και οι οποίες ωστόσο δεν εισέρχονται στο στάδιο του πλειστηριασμού «διότι ουσιαστικά δεν το επιτρέπει η αγορά ακινήτων».

Οι πολίτες οργανώνονται…

Στα τέλη του Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση συλλογικοτήτων, συνελεύσεων και δομών για το συντονισμό των δράσεων σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών.

Στη συνάντηση έγινε συζήτηση για κοινές δράσεις σε κεντρικό επίπεδο. Εκεί αποφασίστηκε:

· Να δημιουργηθεί ένα blog που να συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες/ειδήσεις για τους πλειστηριασμούς, όλες τις προγραμματισμένες δράσεις που λαμβάνει κάθε πρωτοβουλία για τον καλύτερο συντονισμό (http://pleistiriasmoistop.blogspot.gr/). · Να βγει μια κοινή αφίσα που να γνωστοποιεί το πρόβλημα των πλειστηριασμών και να τοιχοκολληθεί παντού.

«Οι πλειστηριασμοί, αποτελούν μια νέα καθολική επίθεση στη ζωή του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, η οποία θα ενταθεί, καθώς θα αυξάνει η ύφεση και η ανεργία. Στην πραγματικότητα το ζήτημα των πλειστηριασμών αφορά όλους και όλες που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να εξανεμίζονται. Σε αυτή τη συνολική επίθεση απαιτείται μια καθολική αντίσταση από σήμερα, πολύ πριν φτάσουμε στους πλειστηριασμούς και τις εκτελέσεις τους, εκεί που το πρόβλημα εξατομικεύεται και κάτω από το βάρος του η δυνατότητα αντίδρασης πολλές φορές εκμηδενίζεται» αναφέρει η «Πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί STOP». Θα ακολουθήσει όπως έχει προαναγγελθεί μια σειρά δράσεων με τις δομές αλληλεγγύης, τις λαϊκές συνελεύσεις, τις επιτροπές κατοίκων και άλλες συλλογικότητες, μέσα από την Πρωτοβουλία.

Προσεγγίζουν τις 150 χιλιάδες οι υπογραφές για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Μέλη και εθελοντές της ΕΚΠΟΙΖΩ συγκεντρώθηκαν την Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, στην πλατεία Συντάγματος, στόλισαν ένα πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο δένδρο, που αντί για στολίδια είχε κρεμασμένες τις υπογραφές των πολιτών ενάντια στους πλειστηριασμούς, ενώ 5μελής αντιπροσωπεία παρέδωσε τις 131.200 υπογραφές στο Ειδικό Γραφείο του Προέδρου της Βουλής και κατόπιν έγινε δεκτή από τον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής, κ. Τραγάκη. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης συγκεντρώθηκαν κι άλλες υπογραφές, ενώ οι πολίτες ενημερώθηκαν για το αίτημα της ΕΚΠΟΙΖΩ, του Avaaz και 40 κοινωνικών, επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων για αναστολή των πλειστηριασμών υπό το ισχύον καθεστώς για τρία τουλάχιστον έτη και την άμεση διαμόρφωση μακροχρόνιας στρατηγικής για την ουσιαστική αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των Ελλήνων πολιτών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων κοινωνικών εταίρων.

Πολλαπλά μηνύματα των δανειοληπτών

«Μαζί μπορούμε να σταματήσουμε αυτό τον παραλογισμό, αλλά δεν έχουμε πολύ χρόνο. Μέσα στις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν τελικά θα απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί. Αν αρκετοί ψηφοφόροι αντιδράσουμε τώρα, θα γίνει σαφές στην κυβέρνηση πως το άνοιγμα των πλειστηριασμών ακινήτων θα αποτελέσει απειλή για την επιδιωκόμενη και αναγκαία όσο ποτέ σταθερότητα της χώρας μας. Ας στείλουμε λοιπόν ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως ο ελληνικός λαός έχει κάνει υπεράνθρωπους συμβιβασμούς και πως η κυβέρνηση οφείλει πλέον να αποδείξει πως είναι ταγμένη στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου και έχει την βούληση να προστατεύσει όλους τους υπερχρεωμένους πολίτες που κινδυνεύουν να μείνουν στους δρόμους και να οδηγηθούν οριστικά στο περιθώριο της ζωής. Το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών δεν είναι η λύση. Αν η κυβέρνηση και οι τράπεζες θέλουν, όπως ισχυρίζονται, να κυνηγήσουν τους κακοπληρωτές και τα “μεγάλα ψάρια”, μπορούν να το κάνουν ανά πάσα στιγμή χωρίς να απελευθερώσουν τους πλειστηριασμούς», αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ στην καμπάνια για συλλογή υπογραφών που διοργάνωσε.


Τα επιχειρήματα γιατί δεν πρέπει να ανοίξουν οι πλειστηριασμοί

Σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών «Η ποιότητα ζωής», συντρέχουν σοβαροί λόγοι να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην άρση των πλειστηριασμών, τονίζοντας πως:

· Δεν έχουν εκλείψει οι κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι που υπαγόρευσαν την κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση των πλειστηριασμών, αλλά αντίθετα έχουν επιδεινωθεί...· Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας, μισθωτοί ή μικροεπαγγελματίες, δεν μπορούν πλέον όχι μόνο να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά ούτε καν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια…· Η αγορά ακινήτων ήδη ασφυκτιά και μια μαζική εισροή ακινήτων προς πώληση θα καταλήξει σε μεγαλύτερη απαξίωσή τους…· Χιλιάδες οικογένειες θα βρεθούν κυριολεκτικά στον δρόμο, ενώ θα οφείλουν ακόμα στις τράπεζες χρήματα για το ακίνητο που έχασαν και πρέπει να ξεπληρώσουν…· Χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες θα κινδυνεύσουν να χάσουν, όχι μόνο την κατοικία τους, αλλά και την επαγγελματική τους στέγη, οδηγούμενοι οριστικά και αμετάκλητα στο περιθώριο της ζωής…· Θα υπερφορτωθεί η δικαιοσύνη από την προσφυγή δεκάδων χιλιάδων απελπισμένων οφειλετών…· Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η εικόνα διάλυσης της κοινωνίας μπορεί να αποτελεί όραμα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου…· Η πολιτική ηγεσία πρέπει να είναι ταγμένη στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου και να το αποδεικνύει ανά πάσα στιγμή εμπράκτως…· Η επί μήνες δημοσιοποίηση πληροφοριών για το άνοιγμα των πλειστηριασμών δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και συμβάλλει στην ψυχολογική τους εξουθένωση…· Το άνοιγμα των πλειστηριασμών ακινήτων θα απειλήσει συγκεκριμένα και ορατά την, επιδιωκόμενη και αναγκαία όσο ποτέ, οικονομική, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα της χώρας μας…


Keywords
Τυχαία Θέματα