Ο Μ. Χάλαρης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Μιχάλης Χάλαρης, μίλησε στις 8/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Σταμάτη Ζαχαρό και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Ήταν αρκετές οι παρεμβάσεις που έγιναν μέχρι στιγμής στον κατώτατο μισθό για να μειωθεί το μοναδιαίο εργατικό κόστος, όπως αρχικά είχαν σχεδιάσει ή νομίζετε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις;

Μ. Χάλαρης: «Όσον αφορά στη μείωση του κατώτατου μισθού, θεωρώ ότι δε χρειαζόταν. Θεωρώ, όμως ότι, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, έχει μπει η κόκκινη γραμμή.

Δε νομίζω ότι θα προχωρήσει παρακάτω και γι' αυτό έχει δεσμευτεί κι ο ίδιος ο υπουργός, ο κ. Βρούτσης. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μειώσεις, κάτω από τα 586 ή τα 511 ευρώ, όσον αφορά στους νέους κάτω των 25 ετών. Αυτό δεν βοηθάει σε τίποτα ούτε την ελληνική οικονομία, ούτε κανέναν... Ίσα ίσα που εντείνεται η ύφεση στην αγορά εργασίας με τις περαιτέρω μειώσεις, στο σημείο που έχουμε φτάσει».

Και πρόσθεσε: «Έπρεπε από χθες να είχαμε αποφασίσει ποιο μοντέλο ανάπτυξης θέλουμε για τη χώρα μας και να δούμε που θα προσανατολίσουμε το εργατικό δυναμικό της χώρας μας. Αυτό, δυστυχώς, δεν έχει γίνει ακόμα. Σκεφτόμαστε μόνο δημοσιονομικά, πώς θα κάνουμε περικοπές και πώς θα λύσουμε τα οικονομικά και δε συζητάμε. Είναι η μοναδική ευκαιρία να καθίσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση, να φτιάξουν ένα μοντέλο ανάπτυξης γιατί, δυστυχώς, η ανάπτυξη δεν είναι ένα μαγικό ραβδάκι που κουνάμε και ξεκινάει άμεσα. Προϋποθέτει ολόκληρη προεργασία. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει έλλειμμα στο μοντέλο ανάπτυξη. Πρέπει να δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, να δούμε τα μειονεκτήματά μας και να καθοδηγήσουμε και τον κόσμο».

Δημοσιογράφος: Οι περισσότεροι από τους εργοδότες συμμορφώθηκαν με την καινούργια πραγματικότητα η οποία υλοποιήθηκε, έτσι ώστε να είναι λίγο πιο ευνοϊκή για τον εργοδότη; Βρήκαν τρόπο να "πατήσουν" πάνω στη νομοθεσία ή συνεχίζουν να κάνουν διάφορα για να μειώσουν μειώσουν το εργατικό τους κόστος;

Μ. Χάλαρης: «Πάντα υπάρχουν καλοί και κακοί εργοδότες. Ο μέσος όρος των εργοδοτών έχουν πλέον πάρα πολλά όπλα, μέσω της νομοθεσίας, για να διαχειριστούν, αυτή την στιγμή, την κατάσταση του μισθολογικού κόστους. Βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που έχει τη δυνατότητα και τη νομοθετική δυνατότητα, να κάνει επιχειρησιακές συμβάσεις, προχωράει σε αυτό και πραγματικά, μετά τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 που υπογράφηκε η πράξη του υπουργικού συμβουλίου, έχουμε ξεπεράσει τις 500 επιχειρησιακές συμβάσεις μέχρι τώρα, που αφορούν γύρω στους 60.000 εργαζόμενους κι έχουμε μειώσεις μισθών της τάξης περίπου του 24%».

Δημοσιογράφος: Όλη η Ελλάδα έμαθε ότι ο δράστης της Πάρου, απασχολείτο από έναν εργοδότη - ξενοδόχο, ο οποίος παραδέχθηκε από μόνος του ότι απασχολούσε ανασφάλιστους Πακιστανούς. Κάνατε κάτι;

Μ. Χάλαρης: «Είναι ήδη, αυτή τη στιγμή, Ειδικοί Επιθεωρητές στην Πάρο
Keywords
Τυχαία Θέματα