Ο Κυρ. Μητσοτάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στις 20/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για πρόωρες εκλογές:

«Η προκήρυξη εκλογών, με αυτές τις εξαιρετικά εσπευσμένες διαδικασίες, γίνεται αποκλειστικά και μόνο για να λύσει ο κ. Τσίπρας το δικό του εσωτερικό πρόβλημα, χωρίς να έχει διερευνηθεί δυστυχώς η δυνατότητα συγκρότησης άλλης κυβέρνησης από την παρούσα
Βουλή».

* Για την πρότασή του για δημιουργία ευρωπαϊκού κόμματος πριν τις εκλογές:

«Μιλάμε για ένα κόμμα, γιατί ο εκλογικός νόμος -κακώς, κατά την άποψή μου-, δεν διευκολύνει τους συνασπισμούς κομμάτων. Αν προκηρυχθούν σήμερα εκλογές, προφανώς και αυτό το οποίο προτείνω εδώ και μήνες -δεν είναι κάτι καινούργιο, από την εποχή του δημοψηφίσματος λέω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν οι δυνάμεις του "ναι" έβρισκαν έναν καινούργιο τρόπο πολιτικής έκφρασης-, ουσιαστικά δεν έχει νόημα. Επίσης, από χτες δεν είδα και καμία ιδιαίτερη ανταπόκριση από τα άλλα κόμματα, να θέλουν να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Δεν είδα, ας πούμε, το Ποτάμι να πετάει τη σκούφια του. Στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει ένας διάλογος. Υπάρχουν απόψεις υπέρ και κατά...».

Δημοσιογράφος: Προϋποθέτει αυτή η πρόταση αυτοδιάλυση των υφιστάμενων κομμάτων;

Κυρ. Μητσοτάκης: «Κατά την άποψή μου, όχι. Εδώ διίστανται οι απόψεις, αλλά κατά την προσωπική μου άποψη, όχι. Προϋποθέτει απλά τη μη συμμετοχή του κόμματος στην εκλογική διαδικασία με την παρούσα μορφή του. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια εκλογική ομπρέλα, έναν καινούργιο εκλογικό σχηματισμό. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, στο βαθμό που μπορώ να διαβάζω καλά τον νόμο».

* Για το εκλογικό αποτέλεσμα:

«Από τη στιγμή που υπάρχει διαπιστωμένη διάσπαση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η οποία θα εκφραστεί πολιτικά... Αυτό είναι δεδομένο, το ερώτημα είναι εάν θα εκφραστεί με ένα ή με περισσότερα κόμματα... Η εκλογική αριθμητική είναι απλή. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πήρε 36% στις προηγούμενες εκλογές και θα κατέβει σε αυτές τις εκλογές διασπασμένος. Η Νέα Δημοκρατία ξεκινάει από το 28%. Θα αφαιρεθεί κάτι από το 36% του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ένα σημαντικό ποσοστό. Δεν βλέπω να αφαιρείται κάτι από τη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, θα κατέβει για να διεκδικήσει πρωτιά σε αυτές τις εκλογές. Εάν υπήρχε δυνατότητα να τελεσφορήσει η δική μου πρόταση, θα είχε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες, το ενιαίο σχήμα να διεκδικήσει την πρωτιά. Για την ακρίβεια, θα θεωρούσα δεδομένη την πρωτιά, εάν μπορούσε να γίνει αυτό που εισηγούμαι».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα