Ο Κ. Μίχαλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, μίλησε στις 12/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές:

«Θεωρώ
ότι είναι ένα σωστό μέτρο, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Άλλωστε αναδεικνύεται και από τη μελέτη του ΟΟΣΑ, που από το 1991 έως το 2011 η πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης προχώρησε σε μερική ή και ολική απελευθέρωση σε ό,τι αφορά την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Στόχος είναι να ξαναζωντανέψουν τα κέντρα των πόλεων περισσότερο από τουρίστες. Αν θέλουμε επιτέλους να δούμε την Αθήνα -για παράδειγμα-, ως μία πόλη city break, πέραν των αρχαίων μνημείων των οποίων έχουμε και γενικότερα όλα τα πολιτιστικά μας θέματα, θεωρώ ότι πρέπει να είναι και η αγορά ανοιχτή. Βέβαια, είναι προαιρετικό μέτρο, να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Νομίζω ότι είναι δίκαιο, από τη στιγμή που παρεμβαίνουν οι τοπικές αρχές στην εξεύρεση λύσης, αν θα είναι ή δεν θα είναι ανοιχτή μία εμπορική περιοχή. Σε κάθε περίπτωση είναι προαιρετικό και περιορίζεται σε ό,τι αφορά τα τετραγωνικά μέτρα, για να μην υπάρχει ο κίνδυνος των μεγάλων αλυσίδων, των μεγάλων καταστημάτων να ανοίγουν τις Κυριακές, που λόγω οικονομίας κλίμακος, θα έχουν χαμηλότερο κόστος. Περιμένουμε να το δούμε στην πράξη...
Κακά τα ψέματα, η αγορά αυτορρυθμίζεται. Αυτό το είδαμε και όταν γινόταν η συζήτηση για τις πρόσθετες ώρες Δευτέρα και Τετάρτη. Υπάρχουν περιοχές οι οποίες κλείνουν. Ομοειδών προϊόντων, όπου δεν υπάρχει ζήτηση στον συγκεκριμένο κλάδο. Αυτορρυθμίστηκε η αγορά και έκλεισε. Και σας θυμίζω τις αντιδράσεις, για παράδειγμα, όταν έγινε η πρόταση για πεζοδρόμηση της Ερμού...».

Δημοσιογράφος: Οι αντιδράσεις που προκύπτουν προέρχονται από το κατά πόσο οι εργαζόμενοι τις Κυριακές θα παίρνουν τις απολαβές τους, θα δημιουργηθούν θέσεις...

Κ. Μίχαλος: «Σε αυτό θα είμαι κάθετος. Εκεί ακριβώς πρέπει να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας, έτσι ώστε σε αυτά που πρέπει να καταβληθούν, τα πρόσθετα τα οποία θα πρέπει να καταβάλλονται το Σάββατο και τις Κυριακές, να είναι συνεπείς και οι επιχειρήσεις. Σε αυτό είμαστε κάθετοι και βεβαίως θα μπορούν να εξευρεθούν τρόποι, δηλαδή οι επτά μέρες εργασίας δεν μπορεί να είναι για τον εργαζόμενο επτά μέρες χωρίς μία μέρα ανάπαυσης».

* Για το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά:

«Η ρευστότητα, πράγματι, συνεχίζει να είναι το μείζον πρόβλημα της αγοράς... Ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δυστυχώς, τα σημάδια είναι αρνητικά, διότι δεν βλέπουμε να επανέρχεται -τουλάχιστον άμεσα-, η ρευστότητα στην αγορά. Κι εδώ είναι που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλίες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θέλετε κι αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές, να παρθούν ρηξικέλευθες πλέον αποφάσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλο τον ευρωπαϊκό νότο, προκειμένου να επιστρέψει η ρευστότητα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα