Κόσσοβο: νέος νόμος περί αμνηστίας

Η Βουλή του Κοσόβου υιοθέτησε χθες το νόμο περί αμνηστίας με 90 ψήφους υπέρ, 17 κατά και μία αποχή.

Η υιοθέτηση του νόμου ήταν υποχρέωση της Πρίστινας με βάση τη συμφωνία των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Βελιγράδι.

Πριν από την ψηφοφορία διεξήχθη συζήτηση σε υψηλούς τόνους με τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κινήματος "Αυτοδιάθεση" που τάχθηκαν κατά του νόμου να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χορηγεί αμνηστία στο έγκλημα

και στους εγκληματίες.

"Όταν ένας νόμος δεν ταιριάζει στους πολίτες πρέπει να αλλάξουμε το νόμο και όχι τους πολίτες", τόνισε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Δικαιοσύνης, Χαϊρεντίν Κούτσι.

Για την υιοθέτηση του νόμου ήταν απαραίτητη η στήριξή του από τα 2/3 των συνολικά 120 μελών της Βουλής του Κοσόβου, δηλαδή τουλάχιστον 80 ψήφοι.

Η Βουλή αρνήθηκε να υιοθετήσει τις τροπολογίες που πρότεινε η ανεξάρτητη βουλευτής Αλίμα Λιάμα.

Ο νόμος δίνει αμνηστία σε Σέρβους του Κοσόβου που διέπραξαν αδικήματα κατά την εξέγερση κατά των αρχών της Πρίστινας μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008.

Αν και στο νόμο δεν γίνεται ειδική αναφορά σε κάποια εθνική κοινότητα, αφορά κυρίως τους Σέρβους στο βόρειο Κόσοβο που αντιτάχθηκαν βίαια στην ανεξαρτησία του Κοσόβου με επιθέσεις σε διεθνείς και τοπικές δυνάμεις ασφάλειας, με την τοποθέτηση οδοφραγμάτων και με άλλες πράξεις πολιτικής ανυπακοής.

Στα αδικήματα που αμνηστεύονται συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ένοπλη εξέγερση, η κατασκοπεία, η υποκίνηση, εθνικού, φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους, ο εμπρησμός, η παράνομη κατοχή όπλων, παράνομη διέλευση των συνόρων.

Έξω από το κτίριο της Βουλής του Κοσόβου μετά από πρόσκληση "Ομάδα οργανωμένων πολιτών" στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι του μη κυβερνητικού τομέα πραγματοποιήθηκε ειρηνική διαμαρτυρία κατά της ψήφισης του νόμου.

Σε συνεδρίαση της Βουλής στις 4 Ιουλίου η αρχική πρόταση νόμου δεν έλαβε πλειοψηφία για να εξεταστεί σε δεύτερη ανάγνωση και αν υιοθετηθεί.

Σε αντίθεση με το πρώτο σχέδιο νόμου στο οποίο η απαλλαγή ήταν μερική, στην τελική εκδοχή αναφέρεται ότι όλοι οι δράστες των ποινικών αδικημάτων, τα οποία περιλαμβάνονται στο νόμο απαλλάσσονται πλήρως από την ποινική δίωξη ή την εκτέλεση ποινής.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα