Ο Κ. Χρυσόγονος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο τμήμα Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Χρυσόγονος, μίλησε στις 2/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

* Για την απόφαση του Ειρηνοδικείου να γίνουν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και επιδόματα σε ΔΕΚΟ, ο κ. Χρυσόγονος, μεταξύ
άλλων, είπε:

«Το Ειρηνοδικείο και στη συνέχεια το πολυμελές Πρωτοδικείο που θα δικάσει ως Εφετείο και ο Άρειος Πάγος ως αναιρετικό δικαστήριο, δεν δεσμεύονται από τις αποφάσεις του ΣτΕ.
Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να έχουμε μιαν απόφαση του Αρείου Πάγου, όταν φτάσει τελικώς με αναίρεση το πράγμα εκεί, απόφαση που θα μπορούσε να είναι αντίθετη με εκείνη του ΣτΕ.
Σε αυτή τη περίπτωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης ή κάποιος από τους διαδίκους των δικών στο ΣτΕ και στον Άρειο Πάγο αντίστοιχα, μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για επίλυση του ζητήματος της συνταγματικότητας ή μη, των διατάξεων των συγκεκριμένων νόμων...
Η όλη διαδικασία μέχρι την έκδοση απόφασης  από τον Άρειο Πάγο και στη συνέχεια από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, μπορεί να διαρκέσει έως και 3 ή 4 χρόνια».

Και πρόσθεσε: «Η απόφαση του Ειρηνοδικείου, με πείθει περισσότερο από εκείνην  του ΣτΕ, διότι πράγματι σε ορισμένες δημόσιες επιχειρήσεις έγιναν περικοπές, οι οποίες ξεπερνάνε κάθε εύλογο όριο δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και προστασίας του κοινωνικού κεκτημένου.
Δεν μπορείς από τη μια στιγμή στην άλλη να μειώνεις τις αποδοχές των ανθρώπων στο μισό, όπως έχω την εντύπωση ότι συνέβη στις συγκεκριμένες ΔΕΚΟ. Ακόμα και αν οι αποδοχές ήταν υπερβολικές αρχικά,ο νομοθέτης θα έπρεπε να επιχειρήσει μια βαθμιαία προσαρμογή, διότι με τις περικοπές του 40% ή του 50%, κατεδαφίζεις τη ζωή των ανθρώπων. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται αυτό το πράγμα. Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν κάποιες συγκεκριμένες αποδοχές, έχουν και την προσδοκία -καλώς ή κακώς-, ότι αυτές θα εξακολουθήσουν να τους καταβάλλονται για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρις ότου συνταξιοδοτηθούν. Δεν μπορείς να αιφνιδιάζεις με αυτόν τον τρόπο τους εργαζομένους».
«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα