Ο Δ. Μάρδας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μάρδας, μίλησε στις 2/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Γιάννη Παπαγεωργίου και Νεκτάριο Νώτη. Μεταξύ άλλων, είπε:

«Ο κ. Μόντι πέτυχε κάτι το οποίο θα μπορούσαμε και εμείς να επιτύχουμε σε ό,τι αφορά την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με πόρους που δεν θα συνυπολογισθούν στο δημόσιο χρέος.
Η Ελλάδα επειδή είναι μικρή χώρα, ό,τι και αν ζητήσει έχει περισσότερο συμβολική σημασία παρά τη σημασία που έχουν τα αιτήματα της Ισπανίας και της Ιταλίας λόγω του μεγέθους των οικονομιών τους. Και σε τελική ανάλυση,  δεν το πετύχαμε, τουλάχιστον το συζητήσαμε; Το θέσαμε, το βάλαμε στο τραπέζι και μας είπαν όχι;».

Δημοσιογράφος: Σύμφωνα με τις δηλώσεις Γιούνκερ μόνο εφόσον φτάσουμε στο επίπεδο της Ιταλίας και της Ισπανίας θα μπορούμε να μιλήσουμε για τα 50 δισ. ευρώ που θα μπορούσαμε να πάρουμε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Σε ποιο επίπεδο δηλαδή πρέπει να φτάσουμε;

Δ. Μάρδας: «Πρέπει απλά και μόνο να εφαρμόσουμε μεγάλο μέρος των προβλεπομένων στο μνημόνιο και ιδιαίτερα όσων συνδέονται με τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας... Αν κάναμε έγκαιρα τις ιδιωτικοποιήσεις, θα μπορούσαμε να μπούμε σε μια επιλεκτική διαδικασία επίτευξής τους. Τώρα όμως έτσι όπως καθυστερούμε, θα μπούμε τελικά σε μια σαρωτική διαδικασία,χωρίς  γραμμές άμυνας και χωρίς  να μπορούμε να πούμε και κάπου "όχι".
Επίσης, πρέπει να προχωρήσει και ο εκσυγχρονισμός στη κατεύθυνση  του ανοίγματος  κάποιων επαγγελμάτων...».

Δημοσιογράφος:  Έστω ότι καταφέρνουμε να μπούμε και εμείς σε αυτή την συμφωνία, όπως η Ιταλία και η Ισπανία και έστω ότι μακροπρόθεσμα ελαφρύνεται το χρέος μας κατά 50 δισ. ευρώ. Αυτό για τους πολίτες σε σχέση με τις τράπεζες, με τα επιτόκια που πληρώνουν στα δάνεια τους, τι αποτέλεσμα θα έχει;

Δ. Μάρδας: «Πάνω από τις τράπεζες μπαίνει ένα καινούργιο "καπέλο". Είναι η νέα εποπτική αρχή, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία. Όλο το πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών  μετατίθεται πλέον σε άλλο επίπεδο, οπότε είναι λίγο δύσκολο να δούμε από πριν, τι θα γίνει. Η εποπτεία των τραπεζών θα είναι πλέον πιο σκληρή και έτσι πρέπει να είναι».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα