Ο Κ. Χατζηδάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στις 19/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Η κυβέρνηση εξαπάτησε τους ψηφοφόρους της":

«Θα ξέρουμε σύντομα (σ.σ. αν πηγαίνουμε σε συμφωνία με τους εταίρους μας). Εκείνο που είναι βέβαιο τώρα είναι ότι η κυβέρνηση κάθε δύο - τρεις ημέρες, μετά από τις εκλογές, πετάει στην θάλασσα
και κάποια από τις προεκλογικές της υποσχέσεις ως προς το μνημόνιο, την Τρόικα, την διαπραγμάτευση... Δεν είναι κακό αυτό, αντιθέτως είναι πάρα πολύ καλό από την δική μου σκοπιά. Δεν ξέρω πόσο θα το εκτιμούν οι ψηφοφόροι της, τους οποίους προφανώς εξαπάτησε διότι τους μιλούσε για διεθνή διάσκεψη για το χρέος και την εγκατέλειψε. Έλεγε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και τώρα, από τα χαρτιά που παρουσίασε χτες ο κ. Βαρουφάκης, ισχυρίζεται πως είναι βιώσιμο και παραπάνω από βιώσιμο. Έλεγε για το μνημόνιο και δέχεται το 70% -κατά τις δικές της δηλώσεις-, των μέτρων του μνημονίου. Το δε 30% θα αντικατασταθεί με κάτι άλλο. Κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν είχε πετύχει καμία πρόοδο και στο προσχέδιο Μοσκοβισί υπήρχε ρητή αναφορά στην πρόοδο που είχε επιτευχθεί. Ο δε κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως ήταν έτοιμος να προσυπογράψει αυτό το σχέδιο. Ας μην περιγράφω μια - μια τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι αν προχωρήσει η κυβέρνηση σε αυτό τον δρόμο, το μόνο που της απομένει να πει είναι "ζήτω η Νέα Δημοκρατία"».

* "Η κυβέρνηση ρητορικά βγάζει φλας αριστερά και στρίβει δεξιά":

«Αυτό το οποίο φοβόμασταν -και εγώ προσωπικά-, ήταν μια τυφλή σύγκρουση, με βάση όχι μόνο την προεκλογική ρητορεία της κυβέρνησης, αλλά και κάποια αποσπάσματα από τους λόγους του πρωθυπουργού. Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση, αν και επιμένει -ρητορικά τουλάχιστον-, να βγάζει κάποιο φλας αριστερά, στρίβει προς τα δεξιά και θα χαρώ να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός -όπως λέει η κυβέρνηση-, έτσι ώστε να προχωρήσουμε μπροστά».

* Για την εκλογή Πρ. Παυλόπουλου και την δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη:

«Η κυβέρνηση θέλησε να κάνει μια κίνηση με κάποιο πολιτικό συμβολισμό. Αυτό είναι καλοδεχούμενο από την δική μου πλευρά. Άλλωστε, τηρεί και μια άτυπη παράδοση που υπάρχει από το 1995 στην Ελλάδα, όπου υπάρχει μια κυβέρνηση ενός συγκεκριμένου χρώματος, κατεύθυνσης και ο Πρόεδρος προέρχεται από την άλλη πλευρά. Επομένως, εγώ δεν μπορώ παρά να το θεωρήσω θετικό αυτό. Ακούω την κριτική, την λαμβάνω υπόψη, αλλά κάθε υποψήφιος, ως άνθρωπος, έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Δεν μπορούμε να μιλάμε επί ιδεών. Ακούω κάποιους που λένε ότι θα μπορούσε να είναι κάποιος επιστήμονας, κάποιος διακεκριμένος Έλληνας κ.λπ. Ωραία, αλλά πρέπει να δούμε το πρόσωπο, τα χαρακτηριστικά του, επί του πεδίου, όχι αφηρημένα και θεωρητικά».

* Για την Νέα Δημοκρατία: "Να μην κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Πρέπει να γίνει συζήτηση με όρους μετριοπάθειας":

«Χάσαμε τις εκλογές και ως εκ τούτου οφείλουμε να δούμε τα αίτια της ήττας, πώς θα προχωρήσουμε και αυτό βεβαίως θα γίνει στα όργανα. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να ενοχοποιήσουμε συζητήσεις οι οποίες γίνονται μεταξύ στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό που χρειάζεται να προσέξουμε είναι οι συζητήσεις αυτές και ο προβληματισμός, να μην ξεπερνούν τα όρια που θέτει η αξιοπρέπεια και η ανάγκη για προστασία της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας. Άρα, από την μια, δεν πρέπει να βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Από την άλλη, η όποια συζήτηση πρέπει να γίνει με όρους μετριοπάθειας και πολιτικής αξιοπρέπειας».

* "Λάθος να εξαντλούμε την συζήτηση στα πρόσωπα στην Νέα Δημοκρατία":

«Είχαμε να εφαρμόσουμε ένα δύσκολο πρόγραμμα λιτότητας και επομένως, μέσα στα ενδεχόμενα που είχαμε μπροστά μας ήταν και το να χάσουμε τις εκλογές. Δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα. Από εκεί και πέρα, εγώ θα στεκόμουν πιο πολύ στο τελευταίο εξάμηνο, γιατί ενώ στις ευρωεκλογές χάσαμε με 3,5 μονάδες, οι δε συνδυασμοί που υποστηρίχτηκαν από τη Νέα Δημοκρατία στην πλειονότητά τους κέρδισαν στις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές, μετά από 6 - 7 μήνες που έγιναν οι βουλευτικές εκλογές, το ποσοστό αυτό των 3,5 μονάδων έγινε 8,5 μονάδες. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Ποια ήταν τα γεγονότα που μεσολάβησαν αυτούς τους οκτώ μήνες. Η συζήτηση θα πρέπει να γίνει σοβαρά, με μετριοπάθεια και χωρίς να εξαντλούμε την συζήτηση γύρω από τα πρόσωπα. Έχουμε κάνει αυτό το λάθος στη Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν. Το έχω ξαναζήσει. Πρέπει να συζητήσουμε, πολιτικά, για τη φυσιογνωμία και το μέλλον του κόμματος... Εγώ θα ξεκινούσα τη συζήτηση από τη φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας, από την ανάγκη να έχει ρεαλιστικές και αξιόπιστες προτάσεις για το μέλλον, από την ανάγκη να είναι ένα κόμμα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, που να καλύπτει το φάσμα που κάλυπτε παλιά, χωρίς να ενδίδει ούτε στον ακροδεξιό εθνικισμό, ούτε και στον κρατικίστικο λαϊκισμό. Όλα τα υπόλοιπα μπορούμε να τα βρούμε στη συνέχεια».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα