Ο Κ. Χατζηδάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στις 15/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Προσπαθούμε το 2013 να είναι έτος καμπής. Δεν είναι εύκολο , αλλά αν δούμε πού ήμασταν τον Ιούνιο σε σύγκριση με σήμερα, θα διαπιστώσουμε ότι έχουμε διανύσει σημαντική απόσταση, κυρίως με τη συμφωνία στο Eurogroup, η οποία μας επιτρέπει να έχουμε μια βάση στήριξης».

Δημοσιογράφος: Είπατε ότι το 2013 θα είναι έτος καμπής.

Από τι εξαρτάται αυτή η καμπή και πώς θα περάσουμε από το ένα μέρος της καμπής στο άλλο;

Κ. Χατζηδάκης: «Όσον αφορά στο υπουργείο Ανάπτυξης, εξαρτάται από τρία πράγματα. Πρώτον, από τις δράσεις για τη ρευστότητα, καθώς το βασικό είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεύτερον, από την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και το τρίτο, από την προώθηση σειράς διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα συντελέσουν να γίνουμε ανταγωνιστικοί και φιλικότεροι στην επιχειρηματικότητα και στη προσέλκυση επενδύσεων».

* Για την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες:

«Αυτό που έχει σημασία είναι η αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου τομέα στον ιδιωτικό. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 βάσει του χρονοδιαγράμματος το οποίο έχουν ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών...».

* Για τις δράσεις του υπουργείου και τις απλουστεύσεις της διαδικασίας του ΕΣΠΑ:

«Στο ΕΣΠΑ υπάρχουν βεβαίως προβλήματα, αλλά κινούμαστε πάνω από το μέσον όρο των απορροφήσεων της ΕΕ και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, ξεπεράσαμε κατάτι τον μνημονιακό στόχο. Έχουμε ένα δεύτερο κύμα απλουστεύσεων του ΕΣΠΑ μετά τον περιορισμό των υπογραφών κατά 60%, μια διαδικασία που θα συνεχιστεί και αυτή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα,ενώ ήδη έχουμε υποβάλλει τις προτάσεις μας στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή... Πέραν αυτών, παρεμβαίνουμε σε προβληματικά προγράμματα και ήδη έχουμε τοποθετήσει project managers προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες και να προχωρήσουν θέματα που έχουν να κάνουν με την επιχειρηματικότητα».

* Για την απεμπλοκή κονδυλίων του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης):

«Εντός των επομένων ημερών, την επόμενη εβδομάδα αν όχι την τρέχουσα, θα γίνουν ανακοινώσεις για τη διαδικασία απεμπλοκής κονδυλίων του ΕΤΕΑΝ, αφού η διοίκηση ήρθε σε συνεννόηση με τις τράπεζες, ώστε κεφάλαια του ΕΤΕΑΝ να διοχετευθούν στις επιχειρήσεις ως κεφάλαια κίνησης και όχι μόνον ως προγράμματα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις. Η μόχλευση θα είναι ένα προς ένα, κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες διευκολύνονται να βάλουν τα χρήματα από πλευράς τους... Αξίζει να σταθώ στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπου έχουμε δύο προγράμματα, ένα δικό μας και ένα του υπουργείου Οικονομικών, ύψους 1 δις 440 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί και έχουν μπει υπογραφές μεταξύ τραπεζών και ΕΚΤ για προγράμματα 600 εκατομμυρίων και μέσα στη χρονιά θα συμβασιοποιηθούν άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ».

* Για νέο "κούρεμα" χρέους:

«Προσπαθούμε να κερδίσουμε τη μάχη της εμπιστοσύνης και εκεί έχουμε επικεντρωθεί. Θέλουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, όχι επειδή θέλουμε να ελπίζουμε, αλλά γιατί καταβάλλουμε προσπάθεια σε όλα αυτά τα μέτωπα ώστε να αλλάξουν τα πράγματα. Η χώρα για μεγάλο διάστημα εξέπληττε αρνητικά και αυτό το πληρώσαμε στο τέλος. Τώρα πρέπει να εκπλήξουμε θετικά. Αντί να μπούμε λοιπόν στη σεναριολογία και να αρχίσουμε να συζητάμε αν χρειάζεται νέο "κούρεμα" ή όχι, πρέπει ο καθένας από εμάς να ασχοληθεί με αυτό που έχει, να δει τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, να τα τηρήσει και είναι πολύ σημαντικό το 2013 να είναι μια χρονιά πλήρους εφαρμογής του προγράμματος της κυβέρνησης».

* Για την συνάντηση Τσίπρα - Σόιμπλε:

«Εάν ακολουθούσα την κριτική των στελεχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α μέχρι πριν από λίγο καιρό, θα δεχόμουν χαρακτηρισμούς περί μειοδοσίας και όλα τα συναφή. Δεν θα το κάνω φυσικά. Διότι αυτά η ίδια η επίσκεψη του κ. Τσίπρα έρχεται να αποδείξει πόσο ανεδαφικά ήταν. Θέλω να πιστεύω ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα συμπεριφερθεί με υπεύθυνο τρόπο. Το χρειάζεται και η Ελλάδα αυτή την ώρα. Δεν φτάνει να υπάρχει μια κυβέρνηση που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά της. Και η αντιπολίτευση έχει πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει, ιδίως σε περιόδους κρίσης. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτή την ώρα πάνω από οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας, του ΠαΣοΚ, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, οποιουδήποτε άλλου κόμματος, είμαστε Έλληνες. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να συμφωνούμε φυσικά και αυτό είναι η ουσία της δημοκρατίας, αλλά πρέπει να αντιληφθούμε την ιστορικότητα των στιγμών και να αφήσουμε στην άκρη τον πολιτικαντισμό, τη δημαγωγία και τις υπερβολές του παρελθόντος,ώστε να δούμε πως η χώρα θα προχωρήσει μπροστά».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα