Ο Κ. Χατζηδάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στις 21/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την ρευστότητα:

«Είναι σαν να έχουμε μια σκάλα με κάμποσα σκαλιά. Το πρώτο και βασικό ήταν να σταματήσουν τα σενάρια ότι θα βγούμε από το ευρώ, διότι δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ρευστότητα και ανάπτυξη. Αυτά δεν γίνονται ούτε στο κενό, ούτε στον γκρεμό. Αυτό επετεύχθη».

Δημοσιογράφος:
Είστε κατηγορηματικός σε αυτό; Γιατί διάβαζα μια συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα Financial Times, που έλεγε ότι ο κίνδυνος να βγούμε από το ευρώ δεν έχει φύγει... Αναρωτιόμουν εάν αυτή είναι μια δήλωση η οποία μπορεί να γίνει σε μια χρονική στιγμή που η οικονομία είναι και θέμα κλίματος...

Κ. Χατζηδάκης: «Δεν διάβασα την συνέντευξη για να σας πω ακριβώς τι έλεγε. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο το οποίο φαντάζομαι ότι ειπώθηκε από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών είναι ότι πράγματι είμαστε στο ξεκίνημα της προσπάθειας. Φύγαμε από το επίκεντρο του σεισμού, αλλά δεν σημαίνει ότι ζούμε σε ένα τοπίο χωρίς προβλήματα. Τα προβλήματα παραμένουν και πρέπει να συνεχίσουμε. Έχουμε μια βάση που είναι η συμφωνία με το Eurogroup που -εκτός των άλλων-, σταματάει και τα σενάρια για την δραχμή. Γι' αυτό τον λόγο άλλωστε, είχαμε και την αναβάθμιση από την Standard and Poor's αυτή την εβδομάδα. Από εκεί και πέρα, το δεύτερο σκαλί είναι η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να βγάλουν το κεφάλι τους έξω από το νερό. Το τρίτο σκαλί είναι η δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης, προκειμένου να ξαναγυρίσουν τα λεφτά από τα μπαούλα στις τράπεζες. Αυτό είναι μια διαδικασία που μπορεί να πάρει λίγους μήνες ή και περισσότερο, ανάλογα με το ψυχολογικό κλίμα, το οποίο θα διαμορφωθεί και τις συνθήκες εμπιστοσύνης».

Σε άλλο σημείο είπε: «Παρά τις δυσκολίες, αυτή την ώρα στο ΕΣΠΑ είμαστε πάνω από το μέσο όρο των απορροφήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δυσκολίες υπάρχουν και προσπαθούμε να τις αντιμετωπίσουμε καθημερινά. Αλλά, όσο αλήθεια είναι ότι έχουμε δυσκολίες, άλλο τόσο είναι και το ότι είμαστε πάνω από το μέσο όρο των απορροφήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο ΕΤΕΑΝ, το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, υπήρχαν κάποια κονδύλια "παρκαρισμένα", που τα ξεμπλοκάρουμε και η διοίκηση ξεκινά του ταμείου αυτά τα προγράμματα. Τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουν και δάνεια για κεφάλαια κίνησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με σημαντική επιδότηση επιτοκίου...».

* Για τις επενδύσεις:

«Λέμε στους επενδυτές ότι η προσπάθεια στη δημοσιονομική προσαρμογή έχει προχωρήσει κατά τα 2/3 της και απομένει το 1/3, για το οποίο έχουν ψηφιστεί τα μέτρα από τον περασμένο Νοέμβριο. Η πρόοδος στην δημοσιονομική προσαρμογή αναγνωρίζεται και καταγράφεται. Η Ελλάδα είναι πλέον η χώρα με το έκτο ή έβδομο μικρότερο έλλειμμα στην ευρωζώνη, χάρη στις θυσίες των συμπολιτών μας -δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία-, αλλά αυτό είναι πολύ συγκεκριμένο στοιχείο. Πέραν της δημοσιονομικής προσαρμογής, όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα επίσης έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Υπάρχουν απελευθερώσεις αγορών όπως των μεταφορών, της ενέργειας, είχαμε άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα. Επιπλέον υπάρχει απελευθέρωση στην αγορά με καινούργιες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις. Αυτό δεν το λέμε εμείς. Το επιβεβαιώνει και η παγκόσμια τράπεζα, η οποία ανέβασε την Ελλάδα στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας κατά 22 θέσεις την τελευταία χρονιά και την συμπεριλαμβάνει μέσα στις δέκα χώρες με την πιο σημαντική βελτίωση ανταγωνιστικότητας. Προσθέτουμε, επίσης, ότι μετά από πέντε χρόνια συνεχούς ύφεσης και πτώσης, έρχεται η στιγμή που η ελληνική οικονομία θα βρει μια βάση στήριξης για να ξεκινήσει αντίστροφη πορεία».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε μπροστά μας τα προγράμματα των αποκρατικοποιήσεων. Στη ΔΕΠΑ και στον ΟΠΑΠ υπάρχουν συγκεκριμένοι υποψήφιοι επενδυτές. Είμαι βέβαιος ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν και άλλες επιχειρηματικές συμφωνίες και εμείς προσπαθούμε κάθε μέρα να βοηθήσουμε αυτή την προσπάθεια, κάνοντας ό,τι χρειάζεται για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών εκείνων ,που θα κάνουν την Ελλάδα πιο φιλική στη επιχειρηματικότητα».

* Για την απώλεια κονδυλίων βοήθειας για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Χίο:

«Οι κανονισμοί είναι πολύ σαφείς. Για να υπαχθεί κάποιος στο ταμείο αλληλεγγύης, πρέπει να έχει πληγεί το 0,6 % του ΑΕΠ της Ελλάδος ή να έχει πληγεί το 50% του πληθυσμού της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Δεν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις. Αν λογαριάσετε το ΑΕΠ και τον πληθυσμό της περιφέρειας, είναι πολύ συγκεκριμένα μεγέθη. Έγιναν δύο αιτήσεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις το 2010, βγάλαμε την ανακοίνωση που αφορούσε αντίστοιχες περιπτώσεις και απερρίφθησαν αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν υπάρχει λόγος κανείς να συνεχίζει αυτή την συζήτηση, η οποία φοβούμαι ότι σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα γινόταν. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε κάθε τρεις και λίγο στις Βρυξέλλες, να υποβάλλουμε στοιχεία και να παίρνουμε αρνητικές απαντήσεις. Υπήρχε άλλωστε απάντηση και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη εφημερίδα "Καθημερινή"».

* Για λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές:

«Εφαρμόζεται σε άλλες χώρες τις Ευρώπης -και μάλιστα σε χώρες του νότου- και πολύ πιο διευρυμένα από ό,τι στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ιταλία, που η κυβέρνηση Μόντι πήρε απόφαση -με την στήριξη της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς-, να λειτουργήσουν όλα τα μαγαζιά, μικρά και μεγάλα και τις 52 Κυριακές του χρόνου. Πρόκειται για προσέγγιση της κοινής λογικής, επειδή λέμε κάτι πολύ απλό. Εφτά Κυριακές του χρόνου θα λειτουργούν και τα μικρά και τα μεγάλα μαγαζιά, όλοι σε περιόδους γιορτών και εκπτώσεων. Στις υπόλοιπες 45 Κυριακές θα λειτουργούν, αν θέλουν, μόνο τα μικρά. Το επιχείρημα που ακούγεται είναι ότι "δεν έχουμε δουλειές". Σε αυτό απαντάμε "αφού δεν έχετε δουλειές, δεν θα χρειαστεί να ανοίγετε και επομένως δεν χρειάζεται να στεναχωριέστε". Αν όμως υπάρχουν δουλειές, διερωτώμαι για ποιο λόγο οι πόλεις μας να μένουν έρημες τις Κυριακές, να κυκλοφορούν μόνο λαθρομετανάστες και να μην ενισχύσουμε με αυτόν τον τρόπο την κίνηση και την ρευστότητα... Είμαστε σε διαβούλευση με τους φορείς και μόλις ολοκληρωθεί, θα έχουμε έτοιμο και το σχέδιο. Δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι βιαστικά, αλλά δεν θέλουμε και να αργήσουμε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα