Ο Ι. Φωτήλας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Ιάσων Φωτήλας, μίλησε στις 15/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για το μεταναστευτικό:

«Το μεταναστευτικό πρόβλημα παρουσιάζει μια ιδιαίτερη όξυνση τις τελευταίες ημέρες και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτα από όλα, σαφώς, στον πόλεμο στην Συρία, αλλά μεγάλο ρόλο επίσης έχει παίξει η επιθυμία, η διάθεση της κυβέρνησης και της αναπληρώτριας υπουργού, να καταστήσουν την χώρα μας μια χώρα με ανοιχτά σύνορα, υπό την
έννοια ότι θα μπορεί ο οποιοσδήποτε, ανεξέλεγκτα, να μπαίνει μέσα, είτε τηρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, είτε όχι... Έγινε μια σύσκεψη, χθες, μεταξύ των υπουργών, η οποία -κατά την γνώμη μας-, έγινε πάρα πολύ αργά. Έγινε, δηλαδή, εφόσον το πρόβλημα είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις και ενώ η κυβερνητική πολιτική είναι σαφώς ασαφής. Κραυγαλέο παράδειγμα δε, της προχειρότητας με την οποία κινείται η κυβέρνηση και σε αυτό το ζήτημα -όπως και σε όλα, κατά την γνώμη μας- είναι ότι εξεδόθη μια ανακοίνωση, την οποία μέσα στα επόμενα λεπτά πήραν πίσω και εξέδωσαν μια δεύτερη, διορθωτική...».

Και πρόσθεσε: «Το Ποτάμι λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί σε τέσσερις κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι η ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex και όχι να τη διώξουμε -όπως προεκλογικά ήταν η δέσμευση-, διότι τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Πρέπει να φυλάσσονται από όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, με λεφτά όλης της Ευρώπης. Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι μια συνεννόηση με την Τουρκία, ώστε να πάψει αυτό το αλισβερίσι. Τρίτον, πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους εταίρους, σχετικά με τους πρόσφυγες -και εδώ μιλάω για τους πρόσφυγες-, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να ζήσουν. Έχουμε υποχρέωση να τους παρέχουμε άσυλο, να τους σιτίσουμε, να τους φροντίσουμε, να τους περιθάλψουμε με χρήματα της Ευρώπης. Τέλος, πρέπει να αναθεωρηθεί το ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο, ούτως ώστε να βάλουμε επί τάπητος τις προϋποθέσεις για τους μετανάστες πλέον και όχι για τους πρόσφυγες. Ποιοι μπορούν να μείνουν και ποιοι δεν μπορούν. Και βεβαίως, να τελειώσει η ιστορία με την ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν και ζουν στην Ελλάδα και έχουν αναφαίρετα το δικαίωμα του να είναι πλέον Έλληνες».

* Για τη διαπραγμάτευση:

«Δεν κάνει όλα τα υπόλοιπα (σ.σ. η κυβέρνηση), για να μπορεί να πιέσει και να αφήσει στις καλένδες το συνταξιοδοτικό. Για να μπορείς να έχεις μια τέτοια απαίτηση, η οποία είναι ευσεβής -δεν την αρνούμαι-, θα πρέπει να δείξεις και κάτι άλλο. Δεν δείχνει τίποτα άλλο. Δεν μιλάει για ιδιωτικοποιήσεις ή όταν μιλάει, μιλάει ο ένας υπουργός και τον διαψεύδει την επόμενη στιγμή ο επόμενος. Όταν δείχνεις μια τέτοια στάση, δεν μπορείς να απαιτείς μετά και πράγματα, ότι "κύριοι, αυτό εγώ δεν το συζητώ". Από εκεί και πέρα, θέλετε να το πω και ξεκάθαρα; Εάν εγώ, προσωπικά, ήμουν σε θέση ισχύος -δηλαδή να αποφασίσω εγώ για την περαιτέρω κατεύθυνση της Ελλάδας- και ήξερα ότι θα πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στο να μειώσω τις επικουρικές συντάξεις ή να προκαλέσω μια ρήξη με την Ευρώπη, νομίζω ότι δεν θα είχα δεύτερη σκέψη».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα