Ο Γρ. Καλφέλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Γρηγόρης Καλφέλης, μίλησε στις 29/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την δικαστική έρευνα για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής:

«Εάν περάσει κάτι τέτοιο, το θεωρώ δογματικά ολέθριο. Στο άρθρο 187 του ποινικού κώδικα -με βάση το οποίο διώχθηκαν
τα μέλη της Χρυσής Αυγής-, υπάρχουν διαφορετικές μορφές οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας. Μπορεί να υπάρχει μια οργανωμένη εγκληματική ομάδα, που να έχει στόχο απλώς το οικονομικό όφελος. Αυτός είναι ένας τύπος εγκληματικής οργάνωσης. Άλλος μπορεί να είναι η μαφιόζικη εγκληματική δραστηριότητα, που έχει όμως ευρύτερες στοχεύσεις. Θέλει να επηρεάσει την πολιτική, τα ΜΜΕ, να ελέγχει περιοχές κ.λπ. Και υπάρχει και ένας τρίτος τύπος εγκληματικής οργάνωσης, η τρομοκρατική ή οι νεοναζιστικές ακροδεξιές απειλές, που έχουν στόχευση την ανατροπή του μοντέλου δημοκρατίας που βιώνουμε. Δυστυχώς, όλες αυτές οι μορφές οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας υπάρχουν σήμερα στο άρθρο 187. Αυτό είναι ένα λάθος. Εάν απέναντι σε αυτό το λάθος, τα μέλη της επιτροπής για την σύνταξη του καινούργιου ποινικού κώδικα κάνουν το ολέθριο δογματικό σφάλμα να το περιορίσουν σε ένα... Η Χρυσή Αυγή ή οι ευρωπαϊκές ακροδεξιές νεοναζιστικές οργανώσεις δεν έχουν ως στόχευση το οικονομικό όφελος, ούτε η τρομοκρατική δράση έχει αυτόν τον στόχο. Απέναντι σε ένα λάθος δογματικό που υπάρχει σήμερα, έναν δογματικό αχταρμά που υπάρχει στο 187, θα διαπράξουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο λάθος. Δηλαδή, υπάρχει το άρθρο 2 του Ποινικού κώδικα, θα ισχύσει ο επιεικέστερος νόμος για τις διαπράξεις αξιόποινης πράξης, που θα οδηγήσει στην αθώωση των μελών της Χρυσής Αυγής. Ελπίζω να σταθμίσουν καλά τις ολέθριες ευρύτερες παρενέργειες που θα προκαλέσουν στην κοινωνία. Είναι τεράστιο δογματικό λάθος».

* Για το σύμφωνο συμβίωσης:

«Ακόμα και αυτό που ψηφίστηκε το 2008 -για τα ετερόφυλα ζευγάρια-, δεν εφαρμόζεται. Υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες για το σύμφωνο συμβίωσης ακόμα και για τα ετερόφυλα ζευγάρια... Υπάρχει ακόμα και με βάση την κείμενη και ψηφισθείσα νομοθεσία, ένα τεράστιο κοινωνικό ανάχωμα από κάποιους κύκλους, που δεν θέλουν να εφαρμόσουν αυτή την νομοθεσία... Η Ελλάδα καταδικάζεται αλλεπάλληλα από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για την μη επέκταση. Ελπίζω ότι μετά και την τελευταία καταδικαστική απόφαση, πλέον να εφαρμοστεί και να επεκταθεί -είναι νομοθετική υποχρέωση της Ελλάδας- και στα ομόφυλα ζευγάρια... Να επεκταθούν τα δικαιώματα που έχουν τα ετερόφυλα ζευγάρια και στα ομόφυλα, χωρίς να μπορούν να επηρεάζουν τους άλλους θεσμούς της κοινωνίας... Εάν και αυτή την φορά δεν συμμορφωθούμε με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, οι συνέπειες θα είναι ευρύτερες».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα