Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ παρακολούθησε τη στρατιωτική άσκηση «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ»

«Υπενθύμισα στον κ. Στόλτεμπεργκ ότι η Ελλάδα, σε όλη της την πορεία της εντός του ΝΑΤΟ, έχει συνεισφέρει και έχει τιμήσει στο ακέραιο τις συμμαχικές της υποχρεώσεις, αγωνιζόμενη πάντοτε μαζί με τους συμμάχους της, για την προάσπιση της ειρήνης, της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας όπου κι αν χρειάστηκε», δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος,

μετά τη συνάντησή του, με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Επίσης ο Δ. Αβραμόπουλος, είπε ότι, «Ο κ. Στόλτεμπεργκ είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το αξιόμαχο και τη δύναμη πυρός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς την τελική φάση της διακλαδικής άσκησης «Πυρπολητής», όπου και ενημερώθηκε -αλλά και διαπίστωσε στην πράξη- τις ιδιαίτερες διεξότητες και ικανότητες αλλά και τον επαγγελματισμό των στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων.»

Πριν από τη συνάντηση των Δ.Αβραμόπουλου και Γενς Στόλτενμπεργκ , ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, παρακολούθησε στην στρατιωτική άσκηση «Πυρπολητής» στη βραχονησίδα Πλατειά, στον Αργοσαρωνικό Κόλπο, και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα όσα είδε. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αφίχθησαν με ελικόπτερο Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού, που προσνηώθηκε στη φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, απ' όπου παρακολούθησαν την άσκηση. ΕΊανι η πρώτη φορά που Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, παρακολουθεί Εθνική στρατιωτική άσκηση.

Επρόκειτο για ενυπωσιακή άσκηση, οπου στις συνδυασμένες επιχειρήσεις συμμετείχαν, με μέσα και προσωπικό και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν 4 φρεγάτες, 8 πυραυλάκατοι, 4 κανονιοφόροι, 5 ελικόπτερα Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού, επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι της Αεροπορίας Στρατού, μεταφορικά ελικόπτερα Σινούκ και NH-90 της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και αεροσκάφη Mirage- 2000 και F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας και τμήματα των ειδικών δυνάμεων και σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Η άσκηση ¨Πυρπολητής 8/14¨, διεξήχθη μετά από εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μ. Κωσταρακου που δόθηκε τις πρωινές ώρες της 30ης Οκτωβρίου 2014. Στο πλαίσιο της άσκησης συγκροτήθηκε η Δύναμη «Δ» για εκτέλεση επιχειρήσεων αποτροπής για κατάληψη μικρονήσου Αν. Αιγαίου και σε περίπτωση αποτυχίας, εκτέλεση αμφίβιας ενέργειας για ανακατάληψή της, με σκοπό την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Την άσκηση παρακολούθησαν επίσης η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, ο υφυπουργός Ιωάννης Λαμπρόπουλος, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς και βουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Χρήστος Καπούτσης

Keywords
Τυχαία Θέματα