Ο Γ. Βαρβέρης στον ΑΘΗΝΑ984

O κ. Γιάννης Βαρβέρης, ποιητής, κριτικός θεάτρου και μεταφραστής, μίλησε στον «ΑΘΗΝΑ 9.84», στους Βαγγέλη Καργουδή και Θόδωρο Σαραντή.  Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για Ιακ. Καμπανέλλη:

«Είναι μια δύσκολη ημέρα η απώλεια του Καμπανέλλη, γιατί ακριβώς είναι εκείνος που ένωσε την παλιά δραματουργία -ας πούμε, τον Ξενόπουλο και τη γλώσσα του Ξενόπουλου-, με το σήμερα. Είτε με το λόγο -εννοώ τη γλώσσα, που εφηύρε μια καινούργια γλώσσα καθημερινότητας και ιδεολογική γλώσσα-, είτε με το περιεχόμενο, το ιδεολογικό.
Γιατί, πιστεύω ακράδαντα, ότι ο Καμπανέλλης ήταν συγγραφέας καθαρά πολιτικός, χωρίς όμως να κάνει κήρυγμα».

Β. Καργουδής: Μπορεί να αθροιστεί στην ιδεολογική σκευή της μεταπολιτικής Αριστεράς ο Ιάκωβος Καμπανέλλης;

Γ. Βαρβέρης: «Όχι, αμιγώς. Δεν θα το έλεγα αυτό. Πιστεύω ότι είναι μια άγρυπνη συνείδηση, η οποία δεν φανατίζεται, αλλά περισσότερο κοινωνιολογεί. Π.χ. και η "Αυλή των θαυμάτων", αλλά και ένα έργο που εγώ βαθύτατα εκτιμώ, η "7η μέρα της δημιουργίας" -που μιλάει για την ανεργία στα προδικτατορικά χρόνια-, είναι καθαρώς κοινωνικά έργα, ας πούμε. Βέβαια, υπήρξαν και κάποιες γραφές του λίγο ευκαιριακές, όπως το ''Μεγάλο μας τσίρκο'', τότε με τη Δικτατορία κ.λπ.. Λιγότερο εκτιμώμενα, από εμένα τουλάχιστον. Αλλά μη ξεχνάτε, ας πούμε, το θέμα της απαλλοτρίωσης και της συνείδησης της ίδιας, αλλά και των -ξέρω εγώ- παλαιών κατοικιών κ.λπ., τα δραματοποίησε με τρόπο εκπληκτικό στο έργο αυτό της δεκαετίας του '90 -το τελευταίο του, δηλαδή-, το πάρα πολύ σημαντικό, το ''Ο δρόμος περνάει από μέσα''. Ωστόσο, βλέπετε ότι μπορεί να θεωρηθεί αριστερίζων, αλλά εγώ τον θεωρώ βαθύτατα κοινωνικό».

Σε άλλο σημείο, είπε: «Επειδή προέρχομαι από την ποίηση βέβαια, βλέπω καινούργια παιδιά -εννοώ παιδιά που είναι έως 30 ετών-, τα οποία και με σκευή φιλολογική -αν θέλετε- και λογοτεχνική, αρθρώνουν έναν καινούργιο λόγο ήδη. Και βέβαια, είναι απολύτως νόμιμο και προσδοκώμενο όταν υπάρχει κρίση οποιουδήποτε είδους, που η δική μας είναι περισσότερο κοινωνική και ιδεολογική και ίσως δευτερευόντως οικονομική -και σκεφτείτε το λίγο αυτό που λέω-, αυτό είναι γενεσιουργός αιτία για να εκδηλωθούν συνειδήσεις διαμαρτυρίας και συνειδήσεις αφύπνισης. Διότι τέτοια συνείδηση ήταν και ο Καμπανέλλης».



«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα