Ο Γ. Στουρνάρας στον ΑΘΗΝΑ984

O γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής Οικονομικής Πολιτικής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννης Στουρνάρας, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νίκο Καρούτζο.

Μεταξύ άλλων, είπε:


«Είναι πιο λογικό από το πρώτο (σ.σ. το δεύτερο πακέτο που φέρνει η Τρόικα), ως πακέτο δημοσιονομικό,

αλλά από την άλλη μεριά, αυτό το πακέτο δεν έχει καθόλου μέτρα για ανάπτυξη. Εκεί πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να προτείνει. Να πει "ποιο είναι το business plan για την Ελλάδα για τα επόμενα δέκα χρόνια;"... Αυτά τα πακέτα που φέρνει η Τρόικα πρέπει να συμπληρώνονται από αναπτυξιακά μέτρα. Είναι λάθος που δεν έχουμε, πρώτον, βγει έξω να εξηγήσουμε στον κόσμο γιατί γίνονται όλα αυτά και κυρίως πώς θα είναι η Ελλάδα το 2020 και πώς θα φτάσουμε εκεί... Προτεραιότητα είναι, μέχρι το Μάρτιο να έχει κλείσει το PSI και να έχει υπογραφεί και το πακέτο, διότι χωρίς αυτό η Ελλάδα χρεοκοπεί. Και η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση σε κεφάλαια. Επομένως, προτεραιότητα λοιπόν είναι να μείνουμε μέσα στους μηχανισμούς στήριξης. Από εκεί και πέρα, όμως, πρέπει να ανακάμψει η οικονομία. Για να ανακάμψει η οικονομία πρέπει να γίνουνε δύο πράγματα, να μην γίνει αυτό που έγινε πέρυσι με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το οποίο θα εκτελεστεί κανονικά και να είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι... Δεύτερον, πρέπει να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν στο άνοιγμα των αγορών».

Σε άλλο σημείο είπε: «Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη αναγκαστικά ή η Ευρωζώνη θα πάει προς μία κατεύθυνση μίας μεγαλύτερης ομοσπονδοποίησης. Θα βγει και ευρωομόλογο από ό,τι φαίνεται. Υπάρχουν μεγάλες πιέσεις, ακόμα και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όμως, αν παρακολουθήσετε τοποθετήσεις αξιωματούχων, όλοι λένε ότι η Ελλάδα είναι "ειδική περίπτωση". Αυτό πρέπει να φύγει από το τραπέζι. Αν είμαστε "ειδική περίπτωση", δεν θα μας βάλουνε κάτω από το ευρωομόλογο... Πράγματι, η Ευρωζώνη καθυστέρησε να αντιληφθεί το πρόβλημα. Και καθυστέρησε επίσης να αντιληφθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Η Ελλάδα ήταν η αφορμή, αλλά υπάρχει βαθύτερο πρόβλημα αρχιτεκτονικής στην Ευρωζώνη. Είναι ένα νόμισμα χωρίς κράτος... Η Γερμανία αρχίζει και μεταστρέφεται σιγά - σιγά. Η κ. Μέρκελ μίλησε προχθές για πολιτική ένωση. Μεταξύ προθύμων όμως».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα