Ο Γ. Στεργίου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Γιώργος Στεργίου, μίλησε στις 19/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε

* Για τους πλειστηριασμούς:

«Όταν λέμε νοικοκυριά με καθαρό οικογενειακό εισόδημα 35.000 ευρώ, εννοούμε απαλλαγμένο από φόρο, ασφαλιστικές εισφορές και έκτακτη εισφορά. Δεν είναι το καθαρό εισόδημα για την εφορία...
Τα στοιχεία τα οποία έχουμε αξιολογήσει είναι με τις ίδιες αντικειμενικές
και αυτά τα στοιχεία λένε ότι 9 στους 10 δανειολήπτες έχουν κύρια κατοικία κάτω των 200.000 ευρώ, αλλά 7 στους 10 -η συντριπτική πλειοψηφία αυτών-, έχουν κάτω από 140.000 ευρώ. Άρα, το κριτήριο της συνολικής περιουσίας είναι τέτοιο, ώστε να δίνει τη δυνατότητα σε αυτόν που έχει για παράδειγμα μία κύρια κατοικία στις 140.000, όλο το υπόλοιπο -δηλαδή τις άλλες 130.000- μπορεί να έχει άλλα ακίνητα ή οικόπεδα ή κάποια χωράφια στο χωριό, που είναι και το πιο συνηθισμένο παράδειγμα για μία μέση ελληνική οικογένεια. Άρα με αυτόν τον τρόπο καλύπτουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό δανειοληπτών».

Δημοσιογράφος: Νομοθετούμε χωρίς την έγκριση. Αυτό μπορεί να φέρει κάποια αλλαγή; Μπορεί δηλαδή και πάλι η Τρόικα, εφόσον δει ότι δημοσιονομικά επηρεάζεται η χώρα, να θέσει ξανά το θέμα;

Γ. Στεργίου: «Όπως εξήγησε και ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Χατζηδάκης, ναι μεν δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με την Τρόικα, όμως -ειδικά τις τελευταίες ώρες, λίγο πριν την αναχώρησή τους-, είχαμε φτάσει σε πάρα πολύ μικρή απόσταση... Υπήρχαν διαφορετικές εκτιμήσεις από την πλευρά της Τρόικας σε πάρα πολλές παραμέτρους αυτής της ενδιάμεσης προστασίας -της μεταβατικής περιόδου, όπως την χαρακτηρίζουμε-, αλλά παρόλα αυτά αυτές οι διαφορές είχαν μικρύνει πάρα πολύ. Εμείς, αταλάντευτα, από την αρχή των συζητήσεών μας είχαμε θέσεις ως αδιαπραγμάτευτο όριο αυτό της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας, ότι δεν μπορεί να είναι κάτω από 200.000 ευρώ, παρότι η Τρόικα -θα θυμίσω-, είχε ξεκινήσει στην αρχή λέγοντας για πλήρη απελευθέρωση πλειστηριασμών και στη συνέχεια πρότεινε πάρα πολύ χαμηλά όρια αντικειμενικής αξίας και πολύ μικρή μεταβατική περίοδο».

Δημοσιογράφος: Επειδή πέραν των ορίων που έχετε βάλει υπάρχει και ένα όριο ότι πρέπει να πληρώνουν αυτοί που θα μπουν στη ρύθμιση, κάποιο κομμάτι του χρέους, φτάνει το 30% του εισοδήματός τους...

Γ. Στεργίου: «Όχι. Να το εξηγήσω για να γίνει απόλυτα κατανοητό. Εφόσον το ετήσιο καθαρό εισόδημα είναι κάτω από τις 15.000 ευρώ, αυτό το νοικοκυριό θα πρέπει να καταβάλει ένα ποσοστό της τάξεως του 10%. Δηλαδή 1.500 ευρώ το χρόνο, με άλλα λόγια 120 ευρώ το μήνα. Αν αυτό το νοικοκυριό έχει εισοδήματα υψηλότερα των 15.000 ευρώ, έστω 20.000 ευρώ εισόδημα, θα πληρώσει πάλι 10% για τα 15.000 ευρώ και 20% για τα υπόλοιπα 5.000 ευρώ. Θα πληρώσει συνολικά 1.500 ευρώ και 1.000 ευρώ επιπλέον. Άρα 2.500 το χρόνο».

Δημοσιογράφος: Η συγκεκριμένη διάταξη προστατεύει όλα τα ενυπόθηκα δάνεια;

Γ. Στεργίου: «Και όχι μόνο. Ακόμα και σε περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει επιχειρηματικό δάνειο και φοβόμαστε το ενδεχόμενο να στραφεί η τράπεζα κατά της κύριας κατοικίας μας, προστατεύεται και αυτή η περίπτωση, αλλά με μια διαφοροποίηση. Κριτήριο και πάλι αποτελεί το δηλωθέν εισόδημα του φυσικού προσώπου. Μόνο που επειδή δεν αποτυπώνονται πάντοτε και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πραγματικά εισοδήματα στις φορολογικές δηλώσεις, υπάρχει μία δεύτερη προϋπόθεση, σύμφωνα με την οποία η καταβολή δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 30% της τελευταίας ενήμερη δόσης του συγκεκριμένου δανειολήπτη».

Δημοσιογράφος: Τα καθαρά εισοδήματα έτσι όπως υπολογίζονται με τα δηλωθέντα ή με τα τεκμαρτά εισοδήματα;

Γ. Στεργίου: «Με τα δηλωθέντα».

* Για τη συγκρότηση κυβερνητικού συμβουλίου διαχείρισης ιδιωτικού χρέους:

«Για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση δεν φέρνει απλά και μόνον μια ρύθμιση σύντομου χρονικού διαστήματος -όπως όλες οι προηγούμενες αναστολές πλειστηριασμών-, αλλά στην ουσία περιγράφει και το μόνιμο πλαίσιο διευθέτησης τέτοιου είδους προβλημάτων, δηλαδή καθυστερούμενων οφειλών, εξωδικαστικά. Στόχος πλέον είναι να μειώσουμε δραστικά τη πιθανότητα κάποιος οφειλέτης -είτε πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, είτε για νομικό-, να χρειάζεται να καταφύγει στα δικαστήρια, προκειμένου να βρει λύση για την καθυστέρηση των οφειλών του. Θέλουμε πιστωτικά ιδρύματα και οφειλέτες να μπορούν να βρουν λύσεις μέσα σε ένα συγκροτημένο πλαίσιο, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών. Αυτό καλείται να κάνει αυτό το ανώτατο κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από 4 συναρμόδιους υπουργούς και θα εποπτεύσει αυτή την μεταβατική περίοδο. Επίσης, θα ηγηθεί όποιων αλλαγών είναι απαραίτητες, είτε σε νομικό πλαίσιο είτε ακόμα και στον τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, ακόμη και για τη λειτουργία της κτηματαγοράς στη χώρα. Μέσα στις προβλέψεις για τις αρμοδιότητες αυτού του κυβερνητικού οργάνου συγκαταλέγεται και εκείνη που αφορά στη δημιουργία δικτύου ενημέρωσης όλων των οφειλετών για λύσεις που μπορεί να υπάρχουν εκτός δικαστικής οδού. Άρα επενδύουμε και στην ενημέρωση των πολιτών, ούτως ώστε στο τέλος αυτής της διαδικασίας, στην εκπνοή του 2014, να έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διευθέτησης καθυστερούμενων οφειλών...
Έχουμε ήδη προχωρήσει πολύ και στα δύο αυτά θέματα ως υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά πλέον αυτή η αρμοδιότητα περνά στο κυβερνητικό συμβούλιο. Μπορεί και εντός του Ιανουαρίου να έχουμε τις πρώτες ανακοινώσεις».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα