Ο Γ. Στεργίου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας και Καταναλωτή, Γιώργος Στεργίου, μίλησε στις 28/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη νομοθετική παρέμβαση σχετικά με τη μείωση τιμών σε προϊόντα πρώτης ανάγκης:

«Όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται ακριβώς για ν' αναδείξουμε το όφελος των καταναλωτών, εις βάρος ίσως κάποιων μικροσυμφερόντων μικρών συντεχνιών. Όταν λέω μικροσυμφέροντα, εννοώ συμφέροντα που περιορίζονται σ' ένα μικρό αριθμό ανθρώπων. Πάντα προτάσσαμε το συμφέρον αυτών των ομάδων εις βάρος, όμως -όπως
αποδεικνύεται-, του κοινωνικού συνόλου, διότι το αν οι τιμές σε κάποια προϊόντα έχουν δείξει μια αξιοζήλευτη σταθερότητα, είναι γιατί υπήρχαν κάποιες στρεβλώσεις στις συγκεκριμένες αγορές, οι οποίες όμως προέρχονταν από παρεμβάσεις του ίδιου του κράτους... Αν δεν ξεκινήσουμε από τα είδη πρώτης ανάγκης, δηλαδή το γάλα, το ψωμί και τα απορρυπαντικά, νομίζω ότι όλη αυτή η παρέμβαση δεν θα έχει σημασία. Ο υπουργός χτες δεσμεύτηκε ότι θα γίνει εντός δύο μηνών, ακριβώς για να δούμε άμεσα τα όποια θετικά αποτελέσματα... Κάθε φορά που άνοιγε το θέμα, για παράδειγμα του τι σημαίνει φρέσκο γάλα και πόσες μέρες πρέπει να μένει στο ψυγείο, επειδή το βλέπαμε αποσπασματικά και απομονωμένο απ' όλα τ' άλλα θέματα που αφορούν στην εγχώρια αγορά, όσοι υπερασπίζονταν το συγκεκριμένα μοντέλο, έβγαιναν και φώναζαν. Ας μην κρυβόμαστε. Βάζαμε την ουρά κάτω από τα σκέλια και μαζευόμασταν. Αυτό είναι το πρόβλημα. Τώρα, έχουμε μια δυνατότητα να δούμε τα πράγματα στο σύνολό τους. Να καταλάβουν οι Έλληνες πολίτες ότι κάποιοι -όχι μόνο η συγκεκριμένη κατηγορία για την οποία συζητάμε-, σε πάρα πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας μας, έχουν ένα κέρδος, το οποίο δεν τους αναλογεί. Δεν θα έπρεπε να το έχουν και όμως το έχουν με ρυθμίσεις του κράτους και όχι επειδή έχουν ακολουθήσει μια εμπορική πολιτική, η οποία επιβραβεύεται από τους καταναλωτές. Η έρευνα του ΟΟΣΑ ανέδειξε στρεβλώσεις, οι οποίες αφορούν σε πολύ μεγάλες βιομηχανίες και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά και ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε μικρές επιχειρήσεις με έντονα τοπικά χαρακτηριστικά. Παρόλ' αυτά, αυτά τα συμφέροντα δεν μπορεί να είναι εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Αυτό είναι το μεγάλο και σημαντικό μήνυμα που πρέπει να περάσει από αυτή την προσπάθεια. Το κοινωνικό σύνολο είναι υπεράνω των μεμονωμένων συμφερόντων».

Δημοσιογράφος: Ενώ οι μισθοί όμως συνεχώς μειώνονται, οι τιμές των προϊόντων δεν πέφτουν.

Γ. Στεργίου: «Προφανώς η μια παράμετρος είναι οι διεθνείς τιμές. Η δεύτερη είναι οι στρεβλώσεις και η υπερρύθμιση της ελληνικής αγοράς. Η ελληνική αγορά μόνο ελεύθερη δεν είναι ...».

Δημοσιογράφος: Το Μάρτιο ή τον Απρίλιο θα δούμε αλλαγές στην τιμή του γάλατος και του ψωμιού;

Γ. Στεργίου: «Σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων -πιθανόν και αυτές-, να δούμε πολύ γρήγορα αποτελέσματα. Όταν, όμως, η αγορά, εδώ και δεκαετίες, λειτουργεί κάτω από ένα τέτοιο καθεστώς, δεν θα είναι εύκολο... Αυτή η πρωτοβουλία της νομοθετικής παρέμβασης για μείωση των τιμών ήταν πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και όχι μόνο μνημονιακή υποχρέωση».

Δημοσιογράφος: Είναι βασικό προαπαιτούμενο όμως και θεμέλιος λίθος του μνημονίου από το 2010 η εσωτερική υποτίμηση, όχι μόνο στους μισθούς. Και τρεισήμισι χρόνια μετά συζητάμε το πώς θα το νομοθετήσουμε...

Γ. Στεργίου: «Η εσωτερική υποτίμηση είναι άλλο πράγμα».

Δημοσιογράφος: Η εσωτερική υποτίμηση αφορά στον περιορισμό αποδοχών και κατά συνέπεια στη μείωση της κατανάλωσης...

Γ. Στεργίου: «Λέτε ανακρίβειες. Αν συνέβαινε αυτό που περιγράφετε, τότε θα είχαμε βρει τη μαγική συνταγή. Μόλις μειώνονταν οι μισθοί, θα έπεφταν και οι τιμές».

Δημοσιογράφος: Μα έχουν περάσει τρεισήμισι χρόνια. Έχουμε ανατρέψει τους νόμους των οικονομικών. Μειώνεται η κατανάλωση, αλλά οι τιμές παραμένουν υψηλές.

Γ. Στεργίου: «Προφανώς και στην Πορτογαλία και στην Ισπανία έχουν θετικό ρυθμό πληθωρισμού, ενώ εμείς έχουμε αρνητικό. Με το να λέμε ανακρίβειες, δεν προσφέρουμε υπηρεσίες σε κανέναν... Εάν διαβάσετε τα επίσημα στοιχεία στην ιστοσελίδα "statistics.gr", θα δείτε ότι σε σειρά βασικών προϊόντων υπάρχει μείωση τιμών. Να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας;...».

Δημοσιογράφος: Διαβάζω τώρα στο δελτίο τύπου της ιστοσελίδας "statistics.gr" ότι υπάρχει μείωση 2% του γενικού δείκτη του καταναλωτή τον φετινό Οκτώβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2012. Όμως η τιμή των γαλακτοκομικών και των αβγών αυξάνεται κατά 1,7%, η τιμή των νωπών φρούτων κατά 4,1% και της πατάτας κατά 11,2%. Η τιμή του κρέατος έχει μειωθεί κατά 0,3% και των ψαριών κατά 0,7%. Στα υπόλοιπα προϊόντα η τιμή όχι μόνο δεν έχει μειωθεί, αλλά έχει αυξηθεί κιόλας.

Γ. Στεργίου: «Η τιμή σε προϊόντα όπως τα μακαρόνια, το αλεύρι και τα δημητριακά έχει μειωθεί.... Το διαβάζετε αποσπασματικά. Σε πάρα πολλές κατηγορίες προϊόντων υπάρχει σημαντική μείωση τιμών. Επιδίωξη μας είναι αυτή η μείωση των τιμών να είναι ακόμα μεγαλύτερη, όπου πρέπει. Γιατί, όπως γνωρίζετε, ο αρνητικός πληθωρισμός δεν είναι πανάκεια».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα