Ο Γ. Σταθάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Γιώργος Σταθάκης, μίλησε στις 25/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης:

«Νομίζω ότι η νέα κυβέρνηση φαίνεται ταγμένη στην ιδέα της υλοποίησης του επόμενου τμήματος του μνημονίου και στην ιδέα μιας σκληρής ατζέντας στα θέματα του "νόμος και τάξη"... Δεν νομίζω ότι μπορούμε αυτή την στιγμή να πούμε ποια θα είναι η αποδοχή
αυτής της κυβέρνησης, καθώς και τα κέρδη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, διότι αυτή η πολιτική κρίση ήταν απρόβλεπτη. Προέκυψε μέσα από χειρισμούς που έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και κατέρρευσε ουσιαστικά ένα πολιτικό κλίμα, το οποίο είχε φτιαχτεί επιμελώς. Ότι, δηλαδή, η Ελλάδα αυτή την στιγμή βγαίνει από την κρίση, σταθεροποιείται πολιτικά και ότι μπορούμε να βλέπουμε φως στο τούνελ. Όλο αυτό κατέρρευσε με αφορμή την ΕΡΤ. Ο χειρισμός αυτής της ήττας, η οποία ήταν μια πολιτική ήττα του ίδιου του πρωθυπουργού και οδήγησε στην σημερινή κυβέρνηση, η οποία είναι σαφώς πιο ασταθής, σαφώς μικρότερης διάρκειας και σαφώς χωρίς κανένα πειστικό επιχείρημα για την επόμενη μέρα».

Δημοσιογράφος: Εσείς δηλαδή κινείστε με βάση την πρόβλεψη ότι σύντομα, ίσως το φθινόπωρο, πάμε σε εκλογές;

Γ. Σταθάκης: «Προφανώς».

Δημοσιογράφος: Η αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς αλλάζει τα δεδομένα στην Αριστερά;

Γ. Σταθάκης: «Βεβαίως και αλλάζει όλο το πολιτικό σκηνικό. Κάθε ρήξη στο μνημονιακό πολιτικό σύστημα, όπως είχε διαμορφωθεί -ήταν η τρίτη, κατά σειρά, κυβέρνηση που κατέρρευσε-, νομίζω ότι αλλάζει το σκηνικό, διότι καθιστά το ΠαΣοΚ πλέον σχεδόν ταυτόσημο με τη Νέα Δημοκρατία, άρα ο πολιτικός χάρτης μετατοπίζεται. Η Δημοκρατική Αριστερά θα περάσει από διάφορες ανακατατάξεις φαντάζομαι, πριν κατασταλάξει σε μια νέα στρατηγική. Όλο αυτό σημαίνει αλλαγή του πολιτικού τοπίου σε σχέση με ένα μήνα πριν».

Δημοσιογράφος: Αυτό σημαίνει ότι η Δημοκρατική Αριστερά για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α ενδεχομένως να είναι συνομιλητής για μια άλλη κυβερνώσα προοπτική;

Γ. Σταθάκης: «Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για τέτοια θέματα, αλλά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α εκ των πραγμάτων, όσο πλησιάζει η στιγμή στην οποία, λογικά θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες για να βγάλει τη χώρα από την σημερινή πραγματικότητα, προφανώς θα αναπροσαρμόσει και τις πολιτικές του στρατηγικές, ανάλογα με τα νέα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί... Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α σταθερά, εδώ και ενάμιση χρόνο, είναι προσανατολισμένος στην ιδέα μιας πολύ μεγάλης πολιτικής πλειοψηφίας που θα καλύπτει όλο το φάσμα, από τον ευρύτερο σοσιαλιστικό χώρο έως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Η θέση του αυτή παραμένει ως έχει. Δεν αναζητά αυτοδυναμία, αλλά τη δημιουργία μιας μεγάλης πλειοψηφίας, η οποία θα μπορεί να κυβερνήσει και να βγάλει την Ελλάδα από το σημερινό τέλμα».

* Για το άρθρο Galbreith - Βαρουφάκη:

«Αυτό το άρθρο, το οποίο είναι εξαιρετικό, λέει το προφανές και το αυτονόητο, κατά τη γνώμη μου. Ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α αυτή την στιγμή αναδεικνύεται ως η λύση σε ένα μεγάλο οικονομικό και πολιτικό πρόβλημα, που είναι η Ελλάδα και που εδράζεται πάνω στην πλήρη -το υπογραμμίζω-, αποτυχία του μνημονίου να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία και πολύ περισσότερο να προκαλέσει κάποιας μορφής ανάπτυξη. Σε αυτό το πολιτικό λοιπόν αδιέξοδο, που υπογραμμίζουν οι δύο συγγραφείς, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αυτή την στιγμή, φαντάζει ως ο μοναδικός, συνεκτικός πολιτικός χώρος, ο οποίος μπορεί να διαμορφώσει μια διέξοδο στην σημερινή κατάσταση».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα