Ο Γ. Ψαριανός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γρηγόρης Ψαριανός, μίλησε στις 19/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Ηλία Κανέλλη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για κεντροαριστερά:

«Εγώ θέλω να προχωρήσει η συγκρότηση του χώρου γύρω από τις προοδευτικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, εκφράζοντας αυτόν τον τομέα της πολιτικής σκηνής, που θα μπορούσα να πω κεντροαριστερά, αλλά δεν είναι μόνο κεντροαριστερά. Και επειδή και η κεντροαριστερά ως λέξη και ως πρακτική έχει φθαρεί πάρα πολύ και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα,
δεν θέλω να την χρησιμοποιώ. Πάντως γι' αυτό θα ήθελα να συνεχίσω να παραμένω, ελπίζοντας ότι θα συγκροτηθεί αυτός ο χώρος».

* Για την κίνηση των 58:

«Έγιναν αρκετά λάθη. Δεν υπήρχε πείρα. Δεν είχε ξαναγίνει κάτι τέτοιο... Οι άνθρωποι αυτοί ήταν πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες... Η ιδέα ήταν εξαιρετική και ήταν απαραίτητο να υλοποιηθεί. Για εμένα έπαιξε πολύ καθοριστικό ρόλο η ακαριαία άρνηση του Φώτη Κουβέλη, ενώ είχε πει άλλα πιο πριν. Ο Φώτης Κουβέλης είχε πει στο Γιάννη Βούλγαρη "προχώρα και θα στηρίξουμε το εγχείρημα με όλες μας τις δυνάμεις"... Όταν ο Γ. Βούλγαρης ανακοίνωσε μαζί με άλλους "παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία για να συγκροτήσουμε την κεντροαριστερά, την συνεργασία των προοδευτικών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων", αναφερόμενος κυρίως στις περιοχές του πρώην ΠαΣοΚ που δεν ήταν πια κάτι ενιαίο, στη Δημοκρατική Αριστερά και στις περιοχές γύρω απ' την ανανεωτική αριστερά, ο Φώτης Κουβέλης είπε ότι πρόκειται για ένα αντίπαλο σχέδιο και "ο τρίτος πόλος είμαστε εμείς, ελάτε στη Δημοκρατική Αριστερά"... Αν ο κ. Κουβέλης είχε πάει στην πρώτη μεγάλη συγκέντρωση στο Ακροπόλ, θα είχε γίνει σεισμός. Ήταν πολύ καθοριστική η ακαριαία άρνηση του Φώτη Κουβέλη, διότι πολύς κόσμος το περίμενε από αυτόν και όχι από τον Ε. Βενιζέλο».

* Για Δημοκρατική Αριστερά:

«Η άρνηση στην πρόσκληση των 58 ήταν το δεύτερο μεγάλο λάθος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Το πρώτο ήταν η αποχώρηση από την κυβέρνηση σε λάθος χρόνο, για λάθος λόγο και με λάθος τρόπο. Θα μπορούσε να δώσει μια μάχη, ν' αποτύχει και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση για το φορολογικό και όχι για τον Καλφαγιάννη και την ΠΟΣΠΕΡΤ. Γιατί γι' αυτό έγινε. Τώρα λένε ότι δεν ήταν γι' αυτό, αλλά γι' αυτό έφυγε και αφού διαπραγματεύτηκε για μία εβδομάδα. Δεν έφυγε αμέσως μόλις έπεσε το μαύρο. Διαπραγματεύτηκε, κατέληξε σε μία συμφωνία και μετά από μία εβδομάδα αποχώρησε από την κυβέρνηση».

* Για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς:

«Όταν ξεκίνησε να προχωρά η Ελιά, οι 58 που δεν συμμετείχαν στην Ελιά είπαν ότι (σ. σ. η Ελιά) αναστέλλει τη λειτουργία και δεν προχωράει. Μετά από λίγες μέρες βγήκε ο Σταύρος Θεοδωράκης και ανακοίνωσε τη συγκρότηση του Ποταμιού. Υπάρχει ένας κενός χώρος ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Αυτό το κενό θα καλυφθεί, θα συγκροτηθεί αυτός ο χώρος. Μπορεί να μας πάρει καιρό. Δεν έχουμε χρόνο. Έπρεπε, ήδη, να είχε προχωρήσει αυτή η ιστορία... Εγώ δεν ανήκω οργανωτικά στο Ποτάμι, είμαι στην επιτροπή διαλόγου του. Έχω μία διαρκή επικοινωνία και με τον Σ. Θεοδωράκη και τον Σ. Λυκούδη και με άλλους ανθρώπους από τις "φυλές" του ΠαΣοΚ που δεν έχουν φορτωθεί τα βάρη από την απαράδεκτη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων της χώρας, με ανθρώπους που έδωσαν μάχες για να γίνουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και δεν τους ακούσαμε και δεν τους δεχτήκαμε. Ούτε το ίδιο το κόμμα τους δεν τους δέχτηκε και τους εξοβέλισε, όπως ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Σταύρος Μπένος, ο Αλέκος Παπαδόπουλος και άλλοι, που άλλος λίγο, άλλος πολύ θα ήταν απαραιτήτως απαραίτητοι στη συγκρότηση αυτού του χώρου, όχι ως ενιαίο κόμμα. Κάποιοι λένε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε με ένα ανοιχτό συνέδριο από μηδενική βάση. Δεν είναι απολύτως απαραίτητο αυτό... Ο στόχος είναι να συγκροτήσουμε θεσμικά όλοι οι πολιτικά συγγενείς μια κοινοβουλευτική ομάδα...».

* Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Δεν ξέρω αν θα γίνουν εκλογές. Μπορεί και να γίνουν. Πρέπει, λοιπόν, διατηρώντας ο καθένας την αυτονομία του και τον δικό του πολιτικό χώρο, να υπάρξει μία "ομπρέλα", όχι μόνο εκλογικής, αλλά γενικότερης συμμαχίας όλων αυτών των δυνάμεων και πρέπει αυτό να γίνει γρήγορα... Υπάρχει ένα σενάριο που λέει ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να επιδιώξει εκλογές τον Ιανουάριο -ας πούμε- πριν από τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας πιθανόν, στη νέα συμφωνία που θα γίνει με τους δανειστές, την στήριξη180 βουλευτών».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα