Υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης

Τρέχει για να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα η κυβέρνηση επιδιώκοντας την άμεση επιστροφή της τρόικας. Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε προς τους δανειστές mail με νέα στοιχεία αναμένοντας ακόμα και σήμερα την απάντησή της για το πότε θα επιστρέψει. Το συνολικό πακέτο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα επεξεργάστηκαν στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν, πριν από τη σύσκεψη για την ΕΛΒΟ,

ο Ευάγγελος Βενιζέλος και Γκίκας Χαρδούβελης.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει περικοπές κύριων συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και ομαδικές απολύσεις, ωστόσο είναι διατεθειμένη να δεχθεί άμεσα μέτρα για δημόσιο, συντάξεις και συνδικαλιστικό νόμο.

Οι δανειστές, την ίδια ώρα, εξακολουθούν να ζητούν το ναι σε όλα τα προαπαιτούμενα. Πιθανή είναι μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Δεκεμβρίου καθώς απομακρύνεται ο στόχος της 8ης Δεκεμβρίου.

Εν μέσω της κρισιμότητας της κατάστασης, η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη τώρα να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα για να του θέσει τα δεδομένα γύρω από τη διαπραγμάτευση, κάτι πουδεν διέψευσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης εξέφρασε την πρόθεση του κ. Τσίπρα να αποδεχτεί πρόσκληση συνάντησης από τον πρωθυπουργό, όχι όμως σε τριμερή συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς θα έδινε μια στρεβλή εντύπωση συνάντησης των τριών κομμάτων.

«Σε παράλογες απαιτήσεις της τρόικας πρέπει να αντιδράσουμε», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης».

«Πρέπει να κληθεί ο κ. Τσίπρας για ενημέρωση. Χρειάζεται μια ομάδα διαπραγμάτευσης για το χρέος, αλλά είμαι βέβαιος ότι ο κ Τσίπρας θα την τορπιλίσει», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης. Εκτίμησε ότι δεν προλαβαίνουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση ως τις 8 Δεκεμβρίου, αλλά μπορεί να γίνει ένα έκτακτο Eurogroup στις 15 Δεκεμβρίου, ενώ για τη στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου να εμφανίζεται ανυποχώρητος σε κάποια θέματα, είπε ότι μπορεί να πρόκειται για στοιχείο τακτικής.

Το θέμα της συνάντηση κυβέρνησης-Τσίπρα αναμένεται να απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον κίνδυνο να κλείσουν οι τράπεζες επανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στο ΑΝΤ1, όταν ερωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα πει κάποια «όχι» στην Τρόικα απάντησε «Θέλετε να κλείσουν οι τράπεζες;».

Εν τω μεταξύ, το ζήτημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, στην οποία συμμετείχε εκ μέρους του εκκαθαριστή της ΕΛΒΟ ο κ. Μιχαήλ Χουρδάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση έγινε για το πώς θα εξασφαλιστούν η ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της ΕΛΒΟ και οι θέσεις εργασίας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συζήτηση θα συνεχιστεί, αν και όχι σε επίπεδο αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, και αναζητείται λύση.

Υπενθυμίζεται ότι με χτεσινή ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ εξέφραζε τη διαφωνία του για τμηματική πώληση της επιχείρησης, χωριστή πώληση των ανταλλακτικών που διαθέτει και την έλλειψη οποιασδήποτε μέριμνας για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε αυτή, και ζητεί η διαδικασία μεταβίβασης της ΕΛΒΟ να διασφαλίζει την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της και τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα