Ο Γ. Πουλάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μίλησε στις 17/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα:

«Αν είναι δυνατόν, όταν μιλάμε για ένα άλλο πρόγραμμα ανάπτυξης, το οποίο προσπαθούμε να καταθέσουμε ως πολιτικό λόγο, αλλά και στον προγραμματικό μας λόγο -τον οποίο καταθέσαμε και στις δύο εκλογικές μας μάχες-, νομίζω ότι δεν είμαστε κατά των επενδύσεων. Δείτε και την τελευταία ομιλία του κ. Τσίπρα στον ΣΕΒ. Απλώς, επί της ουσίας τώρα, το ταξίδι του πρωθυπουργού με όλο το επιτελείο και τους επιχειρηματίες στην Κίνα, ενώ μιλάει για πράγματα τα οποία δείχνουν ότι πάνε πολύ καλά, ότι έχουμε μεγάλες επιτυχίες, εμένα προσωπικά μου φαίνονται λίγο κινέζικα, διότι οι συμφωνίες οι οποίες έχουν ως τώρα υπογραφεί είναι -θα έλεγα-, δευτερεύουσας ή τριτεύουσας σημασίας. Δηλαδή, δεν μπορεί να θεωρηθεί μεγάλη συμφωνία η υπογραφή για γρήγορη έκδοση βίζας ή μία συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ με την China Development η οποία λέει ότι θα κατατίθενται προγράμματα και επενδυτικά σχέδια, τα οποία θα υποβάλλονται και θα εγκρίνονται ανάλογα συμφωνίας ή της επιχειρηματικής δραστηριότητας των Κινέζων... Πρώτον, μένει να τα δούμε όλα αυτά. Δεύτερον, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι ο κ. Σαμαράς πήγε στην Κίνα με μία βαλίτσα που περιλαμβάνει τα πάντα. Από αεροδρόμια, τρένα, λιμάνια και είπε "ό,τι θέλετε, διαλέξτε και πάρτε". Τρίτον, ως την ώρα αυτά που συζητάνε οι Κινέζοι είναι αυτά που σας είπα εγώ. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο έξω από τις πληροφορίες που διαρρέονται από το κυβερνητικό επιτελείο. Να σας υπενθυμίσω και ότι πριν από δύο μήνες -εάν δεν κάνω λάθος-, υπήρχε πάλι ένα τέτοιο ταξίδι με ανάλογες και δυσθεώρητες ελπίδες στο Κατάρ. Και περάσαν δύο μήνες και δεν το συζητάει κανένας».

Δημοσιογράφος: Γενικά εκτιμάτε ότι υπάρχει μία προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένα τεχνητό κλίμα αισιοδοξίας;

Κ. Πουλάκης: «Αυτή φαίνεται ότι είναι η μοναδική στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης αυτό το χρόνο. Δεν υπάρχει άλλη. Δεν υπάρχει στρατηγική επιλογή ούτε σε επενδύσεις, ούτε και στο πώς θα βγούμε από την κρίση... Είναι μία τεχνητή προσπάθεια, να φαίνεται, δηλαδή, συνεχώς ότι υπάρχει ελπίδα και φως στο τούνελ. Όμως στην ουσία είναι ως την ώρα αρνητικά και δεν το λέω μόνο με αρνητική διάθεση. Παίρνω την έκθεση της Κομισιόν, τις προβλέψεις οι οποίες έχουν αποτύχει, όλα τα δημοσιονομικά στοιχεία, βάσει των οποίων και το 2014 και το 2015 και το 2016, με τα μέτρα και το μέτρο των 8 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ, θα είναι χρονιές οι οποίες θα είναι εις βάρος των εργαζομένων».

* Για τις πανελλαδικές εξετάσεις και την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών:

«Η κυβέρνηση άνοιξε ένα θέμα παραμονές των εξετάσεων, γνωρίζοντας ότι θα παίξει πάνω στο δήθεν ενδιαφέρον για τους μαθητές. Αυτή όμως το ξεκίνησε . Θα μπορούσε να το ξεκινήσει είτε τρεις μήνες νωρίτερα, είτε μετά τις πανελλαδικές. Άρα δεν σκέφτηκε τους μαθητές. Και το δεύτερο είναι ότι τα αιτήματα των καθηγητών είναι δίκαια και ο τρόπος με τον οποίο οι συνδικαλιστές και το συνδικαλιστικό κίνημα τα χειρίστηκαν, είναι δικό τους θέμα και δεν θα ήταν σωστό να πω το ένα ή το άλλο. Αλλά τα αιτήματά τους είναι δίκαια για εμάς και η κυβέρνηση δεν σκέφτηκε τους μαθητές, όταν άνοιξε ένα τέτοιο θέμα, δέκα μέρες πριν από τις πανελλήνιες εξετάσεις».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα