Ο Θ. Σκορδάς στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, μίλησε στις 17/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα:

«Το να πανηγυρίζει κανείς, ειδικά όταν η επίσκεψη είναι ακόμη στην πρώτη της φάση, δεν είναι σοβαρό και δεν θα το κάνω. Αυτό το οποίο πρέπει κανείς να αξιολογήσει είναι ότι συνολικά έχει αρχίσει να φαίνεται μία αλλαγή στη διεθνή εικόνα της χώρας. Η χώρα είχε φτάσει σε ένα σημείο όπου κανείς ξένος ηγέτης δεν θέλει να την επισκεφθεί ή να συναντηθεί με τους επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης.
Αυτό έχει ανατραπεί τους τελευταίους μήνες. Και σιγά - σιγά αυτό αποτυπώνεται και στα μακροοικονομικά στοιχεία... Χρειάζεται πάντα μία ωρίμανση στο πεδίο της μικροοικονομίας, δηλαδή των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, για να γίνει συνείδηση και κοινό κτήμα η αλλαγή που γίνεται στα άλλα στοιχεία και νομίζω ότι αυτό, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα γίνει πολύ πιο συγκεκριμένο και ορατό στην αρχή του φθινοπώρου. Να έχει πάει δηλαδή καλά η τουριστική κίνηση το καλοκαίρι, να αρχίσει ο κόσμος να βλέπει την αλλαγή στην πράξη και κυρίως να αρχίσουν να δημιουργούνται και πάλι ευκαιρίες απασχόλησης κυρίως για τους νέους ».

* Για τα επίπεδα των τιμών:

«Κανείς δεν είναι σίγουρα σε θέση να πει ότι έχουν διορθωθεί οι τιμές των αγαθών, στα αντίστοιχα επίπεδα διόρθωσης των τιμών των εισοδημάτων. Και θα σας το εξηγήσω αυτό με δύο επιχειρήματα. Πρώτον, έχουν σταματήσει να παρατηρούνται ανοδικές τάσεις στις τιμές, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων και για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Έχουμε διορθωτική πορεία στις υπηρεσίες, όπου η ζήτηση επηρεάζεται πιο εύκολα. Αυτό γίνεται ήδη αντιληπτό. Για παράδειγμα, στις υπηρεσίες διδάκτρων, ενοικίων, κομμωτηρίων, οι τιμές πραγματικά έχουν πέσει σημαντικά. Έχουμε ζήτημα σε διατροφικά, κυρίως, αγαθά... Οι τιμές σε αυτά τα αγαθά δεν μπορούν να προσαρμόζονται στο ίδιο επίπεδο στο οποίο προσαρμόζονται οι μισθοί, διότι το μισθολογικό κόστος είναι ένας συντελεστής κόστους και διαμόρφωσης της τιμής. Εάν το προϊόν είναι εισαγόμενο, το γεγονός της μείωσης των μισθών στην Ελλάδα, δεν επηρεάζει σε τίποτα το κόστος ενός προϊόντος ,παραγόμενου σε άλλη χώρα. Αν μάλιστα συμπεριλάβουμε σε αυτό και το ότι έχουμε, για λόγους που δεν σχετίζονται με την κατάσταση στην ελληνική οικονομία -το αυξημένο κόστος της ενέργειας και των πρώτων υλών-, δύο άλλους συντελεστές κόστους που είναι αρνητικοί...
Βέβαια υπάρχει και η φορολογία , καθαρά εσωτερικό μας πρόβλημα, αλλά, αυτή είναι και η δυσκολία που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Από τη μία οφείλει να σταματήσει την ύφεση, να γυρίσουμε πάλι σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την ίδια ώρα, με υψηλή φορολόγηση, προσπαθεί να πετύχει δημοσιονομική εξυγίανση. Δύο αντιφατικά πράγματα . Αλλά από την ώρα που η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις ξένες αγορές χρήματος και δεν μπορεί να καλύψει πιθανό έλλειμμά της μέσα από δανεισμό, αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

* Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση:

«Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η συζήτηση θα μπορεί πραγματικά να αποδώσει με πραγματική μείωση του συντελεστή στην εστίαση, όταν θα είμαστε πλέον ασφαλείς για τη μη παραγωγή νέων ελλειμμάτων. Εδώ και ένα εξάμηνο η χώρα παρουσιάζει δημοσιονομικό πλεόνασμα. Έστω και αν αυτό δεν έχει αποκτήσει ακόμη δομικά χαρακτηριστικά -είναι κυρίως αποτέλεσμα των οικονομιών και των περικοπών, όπως και της περικοπής στο πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων-, εκτιμώ ότι κινούμαστε στο σωστό δρόμο...».

* Για την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και την αντίδραση του ΠαΣοΚ:

«Καταρχήν, η αντίδραση του κ. Χρυσοχοΐδη και γενικά του ΠαΣοΚ αφορούσε δύο σημεία. Το ένα σχετικά με το άρθρο για τις λαϊκές αγορές, το οποίο είχε συζητηθεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και η τροπολογία που είχαμε καταθέσει ήταν σύμφωνα με τις προτάσεις που είχε κάνει το ΠαΣοΚ και η Δημοκρατική Αριστερά. Δεν τους αιφνιδιάσαμε στο θέμα αυτό. Θα σας πω που έχουν δίκιο στο θέμα αιφνιδιασμού. Στο θέμα των λαϊκών αγορών, ο οργανισμός έχει εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο, με βάση το νέο νόμο. Από τα εννέα μέλη, τα εφτά είναι εξ' οφίτσιο, μετέχουν δηλαδή εκ της ιδιότητός τους. Είχαμε πει, ο υπουργός Ανάπτυξης να ορίζει δύο μέλη, έναν εκπρόσωπο του υπουργείου και τον πρόεδρο του οργανισμού και η διοικητική και οικονομική εποπτεία του οργανισμού να ανήκει στον περιφερειάρχη. Το ΠαΣοΚ διατύπωσε την άποψη ότι "αφού δίνετε τη διοικητική και οικονομική εποπτεία, δώστε και το διορισμό του προέδρου"... Όλα έχουν λογική. Το θέμα είναι ότι η πρόταση την οποία εμείς υπερασπιζόμαστε λέει ότι έχουμε μία δικλίδα ασφαλείας, όταν ο ελέγχων οικονομικά και διοικητικά τον οργανισμό, δεν έχει διορίσει και τον πρόεδρο του οργανισμού. Άρα, δεν υπάρχει αυτό που λέμε άμεση σχέση, άμεση υποχρέωση, εντός εισαγωγικών, μεταξύ του οριζομένου και του ορίζοντος. Θεωρώ ότι είναι μία σημαντική αλλαγή στην αντίληψη του πως διαμορφώνουμε ελέγχους και ισορροπίες στη διοίκηση οργανισμών και πραγματικά οι λαϊκές αγορές είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός με καλά και φθηνά προϊόντα για τον καταναλωτή αλλά, έχει και πάρα πολλές παθογένειες, οι οποίες δεν θα διορθωθούν, εάν δεν κάνουμε πραγματικά μερικές τομές στον τρόπο λειτουργίας τους ... Η πρότασή μας απέτρεπε αυτό (σ. σ. πελατειακές σχέσεις), διότι αν δεν πάμε σε μία λογική όπου ο πρόεδρος του κάθε οργανισμού να είναι αιρετός, να εκλέγεται από κάποιο σώμα που έχει να κάνει με τη λειτουργία, με το αντικείμενο του οργανισμού, κάποιος θα τον διορίσει. Σήμερα, ισχύει ότι ο υπουργός θα ορίζει το διοικητικό συμβούλιο. Κάνουμε λοιπόν μία αλλαγή και λέμε ότι τα 7 μέλη από τα 9 , θα είναι εξ' οφίτσιο. Δεν θα τα ορίζει δηλαδή ο υπουργός. Τι θα ορίζει όμως τελικά; Έναν πρόεδρο και έναν εκπρόσωπο του υπουργείου δηλαδή, δύο στους εννιά. Δεν ελέγχει καμία πλειοψηφία διοικητικού συμβουλίου. Και παράλληλα τι λέμε; Αφού θα ορίζει ο υπουργός τον πρόεδρο, αν ο πρόεδρος κάνει σωστά τη δουλειά του, τον έλεγχο θα τον ασκεί ο περιφερειάρχης, ώστε να μην υπάρχει η σχέση ότι "διόρισα το φίλο μου και άρα ελέγχω ποιόν; Τον φίλο μου; Αυτόν που διόρισα εγώ;"».

Δημοσιογράφος: Θα την επαναφέρετε φαντάζομαι την τροπολογία;

Θ. Σκορδάς: «Βεβαίως. Θα συζητήσουμε και με τους κυβερνητικούς εταίρους και με τα κόμματα. Δεν είναι θέμα για το οποίο πρέπει εν πάση περιπτώσει να τσακωθεί κανείς. Άλλωστε, εάν συνεχίσει να ισχύει ο νόμος που ισχύει σήμερα, ο υπουργός θα διορίζει τους πάντες. Άρα, αν θέλαμε απλά να κρατήσουμε κάποια δυνατότητα διορισμού της διοίκησης στο υπουργείο, δεν χρειαζόταν να κάνουμε καμία αλλαγή στο νόμο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα