Ο Γ. Πεταλωτής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ, Γιώργος Πεταλωτής, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου στην Κρήτη και την κίνηση των 4.000:

«Κάτω από ένα κείμενο, στο οποίο συμφωνώ σε πολλά σημεία και υπό την έννοια ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να εκφράσω κι

εγώ την αγωνία μου γι' αυτό που γίνεται και στο ΠαΣοΚ και στη χώρα, έβαλα την υπογραφή μου».

Δημοσιογράφος: Εντέλει, τι σχεδιάζει ο πρώην πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου;

Γ. Πεταλωτής: «Το κείμενο των 4.000 δεν έχει σχέση με τον Γ. Παπανδρέου... Ο καθένας αυτή την στιγμή, στο σημείο που βρίσκεται η χώρα, αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Και μάλιστα, όταν είναι και πρώην πρωθυπουργός έχει και μία θέση πολύ δυσκολότερη από όλων των υπολοίπων ημών...».

Δημοσιογράφος: Άλλο ανάληψη ευθυνών, με την έννοια να εκφράσει κάποιες απόψεις και άλλο να λέει "ξεκινάμε, πάμε"...

Γ. Πεταλωτής: «Εκείνο το οποίο αντιλαμβάνομαι εγώ και νομίζω ότι το αντιλαμβάνονται και χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μας οι οποίοι άνηκαν ή ανήκουν στο ΠαΣοΚ σήμερα, σε μία στιγμή που το ΠαΣοΚ βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και ο χώρος της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, ο καθένας έχει τους προσανατολισμούς του. Εκείνο όμως που είναι κοινό -κατά την άποψή μου-, είναι η πολύ μεγάλη αγωνία, ότι αυτός ο χώρος σήμερα δεν εκφράζεται με τον τρόπο που θα έπρεπε να εκφράζεται, δεν λειτουργεί σε επίπεδο κομματικό, όπως θα έπρεπε, έτσι ώστε να γίνεται μία συζήτηση...».

Δημοσιογράφος: Για όλους εμάς, παραμένει ερώτημα το "για πού ξεκινάμε και πού πάμε"...

Γ. Πεταλωτής: «Παραμένει ερώτημα και συνδυάζεται η τελευταία του έκφραση, η γνωστή έκφραση, "πάμε" με την δημιουργία ενός κομματικού φορέα... Αυτό έχει και το καλοπροαίρετο και το κακοπροαίρετο από αυτούς που εκφράζεται. Το να δημιουργήσει κάποιος άλλο ένα κόμμα, επειδή έχει μια διαφορετική άποψη, ίσως θα ήταν πολύ εύκολο και θα βόλευε πολλούς. Το ζήτημα που έθεσε ο Γ. Παπανδρέου είναι να μπουν ζητήματα -που έχουν άμεση σχέση με την πορεία μας, ως χώρα κυρίως-, στην δημόσια συζήτηση, και αυτό επειδή δεν γίνεται, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ξεκινήσει».

* Για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης

«Είναι μία απορία όλων μας, γιατί ακριβώς η δημιουργία άλλου ενός σχηματισμού που θα ονομάζεται αυτή τη φορά "Δημοκρατική Παράταξη" -πριν από δύο μήνες στις ευρωεκλογές ονομαζόταν "Ελιά"-, είναι ένας σχεδιασμός ο οποίος δεν προέρχεται από πουθενά, από καμία συλλογική απόφαση. Όχι μόνο ως προς το να σχηματιστεί, αλλά και ως προς το ποιος θα είναι ο χαρακτήρας του. Είναι σχηματισμός όπου δεν πηγαίνει καν με το ΠαΣοΚ συν κάποιες κινήσεις, έστω και με μία τέτοια μικρότητα και φοβικότητα, η οποία δεν αρμόζει σε όποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα το ΠαΣοΚ. Απλώς είναι το ΠαΣοΚ συν κάποια πρόσωπα, τα οποία είναι ήδη στο ΠαΣοΚ. Βέβαια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με πρόσωπα τα οποία είναι αξιολογότατα, δίνουν πραγματικά τις μάχες τους, αλλά δεν μπορώ να αντιληφθώ τι πάει να γίνει. Αν το ΠαΣοΚ αποτελεί ένα βαρίδιο, θα έπρεπε να υπάρχει μια απόφαση ίσως μετασχηματισμού, κατάργησής του, αλλά να είναι μία απόφαση θεσμοθετημένη. Αυτή την στιγμή, πάμε στα τυφλά. Και μάλιστα, με δεδομένο ότι έρχονται εκλογές, το να υπάρχει απλώς ένα εκλογικό σχήμα, χωρίς καμία ουσία κάτω από αυτό -και μάλιστα για άλλη μία φορά να τονίσω ότι αυτή την στιγμή μιλάμε για κομματικό οργανισμό - κέλυφος, γιατί δεν λειτουργεί σε επίπεδο νομαρχιακών επιτροπών και βάσης τίποτα-, τότε νομίζω ότι δεν προσφέρουμε καλές υπηρεσίες».

Δημοσιογράφος: Απέναντι σε αυτό, εσείς που ανησυχείτε γι' αυτή την πορεία, θα κάνετε κάτι;

Γ. Πεταλωτής: «Η δική μου άποψη είναι άμεσα τουλάχιστον να λειτουργήσει το ΠαΣοΚ, όπως λειτουργεί, με τα πολλά ζητήματα που μπορεί να έχει κανένας, αλλά να υπάρξει ξανά λειτουργία. Την κατάργηση του ΠαΣοΚ με τέτοιους τρόπους, καλό θα είναι να την ξανασκεφτούν όσοι επιθυμούν να την κάνουν, εκτός κι αν υπάρχει μία πρόταση που μπορεί να μας πείσει όλους. Τέτοια πρόταση δεν βλέπω να υπάρχει. Μου φαίνεται ως μία διευθέτηση. Ως ένας τακτικισμός, ο οποίος δεν οδηγεί πουθενά και αφανίζει έναν μεγάλο χώρο, μέσα από τον οποίο θα μπορούσε να εκφραστεί -ακόμη και εκλογικά-, μία μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα