Ο Γ. Παγουλάτος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Παγουλάτος, μίλησε στις 3/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τη διαπραγμάτευση στο Παρίσι:

«Δεν γίνεται στο Παρίσι η μεγάλη διαπραγμάτευση. Πρόκειται για μια προπαρασκευαστική συνάντηση πριν από την επίσκεψη της τρόικα, που θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου... Η αλλαγή
της έδρας πιθανόν να έγινε για λόγους αποφόρτισης του κλίματος. Χρειάζεται αποδραματοποίηση. Πολλά από τα θέματα έχουν τεχνικό περιεχόμενο και επομένως στη φάση αυτή κάνουμε μια αποπολιτικοποιημένη συζήτηση και είναι καλό να παραμείνει έτσι, ώστε να μπορεί να πολιτικοποιηθεί, αν χρειαστεί, στη μεγάλη διαπραγμάτευση που θ' αφορά πια τους όρους ελάφρυνσης του χρέους και την είσοδο της οικονομίας στην εποχή μετά το μνημόνιο».

* Για ΕΝΦΙΑ και φοροελαφρύνσεις:

«Υπάρχει ένα αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο αντανακλά και τη γενικότερη φορολογική πίεση που δέχεται η ελληνική κοινωνία, για ελάφρυνση του φορολογικού βάρους. Το γεγονός ότι οι προβλέψεις των εσόδων έχουν ξεπεραστεί, διευκολύνει την ελληνική διαπραγματευτική θέση. Υπάρχει ωστόσο πάντα δυσπιστία από τους εταίρους... Σημασία δεν έχει το συνολικό ύψος των φορολογικών εσόδων, αλλά η κατανομή τους. Και δεν εννοώ μόνο με όρους προοδευτικότητας, αλλά και με όρους του να μην επιβαρύνεται την παραγωγή. Η λογική του να μαζεύει κανείς περισσότερους φόρους από τα ακίνητα σε σχέση με το εισόδημα ή το κεφάλαιο είναι σωστή. Η εφαρμογή της όμως μπορεί να έχει πρακτικά προβλήματα, αδυναμίες οι οποίες πρέπει να διορθώνονται...».

* Για κεντροαριστερά:

«Το πολιτικό μας σύστημα οδηγείται σε μεγάλη πόλωση μεταξύ μιας δεξιάς με σκληρά χαρακτηριστικά -και διάφορα στοιχεία έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους με αυτά τα χαρακτηριστικά στη Νέα Δημοκρατία- και της ριζοσπαστικής αριστεράς που εκφράζει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Νομίζω ότι για ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας που αυτοπροσδιορίζεται σ' έναν ευρύ χώρο προοδευτικού ευρωπαϊσμού, αυτή η κατάσταση είναι ασφυκτική και πολύ επικίνδυνη. Σε μια περίοδο που η χώρα χρειάζεται μεγάλες συναινέσεις για να μπορέσει να διαφυλάξει την αγκύρωση μας στον πυρήνα της ευρωπαϊκής διαδικασίας, δεν υπάρχουν οι φορείς, οι συνομιλητές. Και αυτό είναι μια αποτυχία της κεντροαριστεράς και όσον αφορά στα διάφορα κόμματα του κέντρου και της κεντροαριστεράς, αλλά και το εσωτερικό των κομμάτων. Χρειάζεται να διατηρηθεί ζωντανός ο διάλογος και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο τι θέλουμε να εξυπηρετεί ο διάλογος αυτός. Είναι μια ανάγκη διάσωσης του χώρου μέσα από μια πολιτική ανανέωση. Πρέπει να μπουν στην πολιτική διαδικασία νέοι άνθρωποι που δεν προέρχονται από τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα