Ο Γ. Ομήρου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, μίλησε στις 6/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.
Μεταξύ άλλων, είπε:
Δημοσιογράφος: Αυτή η ανατροπή που έγινε στη Λευκωσία, δηλαδή το ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός ΑΚΕΛ και ΔΗ.ΚΟ. ηττήθηκε ουσιαστικά και αναδείχθηκε -με την εκλογή υμών, ως προέδρου της Βουλής- ένας άλλος συνασπισμός, ΔΗ.ΣΥ. και ΕΔΕΚ,
σημαίνει κάτι και για τη λειτουργία της κυβέρνησης, από εδώ και πέρα;

Γ. Ομήρου: «Όχι, δεν σημαίνει κάτι τέτοιο. Άλλωστε, ούτως ή άλλως, η δική μου υποψηφιότητα είχε κατατεθεί ως μια συναινετική και συνενωτική υποψηφιότητα, μακριά από συναλλαγές, μακριά από κομματικούς υπολογισμούς. Και πρέπει να γνωρίζετε, ασφαλώς, ότι στην Κύπρο έχουμε αυστηρή διάκριση εξουσιών, έχουμε το προεδρικό σύστημα... Άρα, στόχος μας είναι η ομαλή θεσμική συνεργασία νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας...».

Και πρόσθεσε: «Ουδεμία πολιτική συμμαχία υπήρξε και, συνεπώς, ουδεμία συναλλαγή υπήρξε. Ούτε πολιτική συμμαχία, με την έννοια ότι διαμορφώθηκε ένα πολιτικό πλαίσιο είτε σε ό,τι αφορά το εθνικό μας θέμα, είτε σε ό,τι αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση...».

Δημοσιογράφος: Σε δυο χρόνια έχουμε προεδρικές εκλογές στην Κύπρο... Πιστεύετε ότι η συμμαχία -όπως εκφράστηκε στην εκλογή υμών, ως προέδρου της Βουλής-, δημιουργεί προηγούμενο, ώστε να υπάρξουν ανάλογες συμμαχίες και για την Προεδρία της Δημοκρατίας;

Γ. Ομήρου: «Η συγκεκριμένη εκλογή (σ.σ. ως προέδρου της Βουλής), δεν είχε σχέση με οποιεσδήποτε άλλες εκλογικές συμμαχίες του μέλλοντος. Άλλωστε, πιο νωρίς έχουμε τις τοπικές εκλογές και αργότερα τις προεδρικές. Ακόμα δεν έχουν αρχίσει οποιεσδήποτε ζυμώσεις.
Εμείς δεν το κρύψαμε και το ξαναλέμε -ως ΕΔΕΚ, εννοώ-, ότι στόχος μας είναι η συνεργασία, η συμπόρευση αν είναι δυνατόν, του ενδιάμεσου πολιτικού χώρου, για να καταθέσουμε μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Όμως, είναι νωρίς, υπάρχουν και τα τραύματα που έχουν δημιουργηθεί μέσα στο ΔΗ.ΚΟ. από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, άρα, θα αναμένουμε για να δούμε πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες».

Δημοσιογράφος: Ως ενδιάμεσο πολιτικό χώρο χαρακτηρίζετε την ΕΔΕΚ και το ΔΗ.ΚΟ.;

Γ. Ομήρου: «Όλα τα κόμματα, τα οποία στήριξαν την υποψηφιότητα του Τάσου Παπαδόπουλου το 2000, θεωρούμε ότι, ναι, ανήκουν στον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο. Και οι οικολόγοι και το Ευρωπαϊκό Κόμμα και ανεξάρτητες πολιτικές προσωπικότητες, μπορούν -ιδίως, λόγω συγκλίσεων στο εθνικό μας θέμα- να βρουν μια κοινή γλώσσα.

«Κανείς δεν μπορεί, στην Κύπρο, να εκλέξει μόνος του (σ.σ. χωρίς το ΔΗ.ΣΥ. και το ΑΚΕΛ) πρόεδρο. Αυτό είναι δεδομένο, λαμβανομένων υπόψη των δυνάμεων των κομμάτων. Κανένα κόμμα», κατέληξε ο κ. Ομήρου.
«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα