Ο Γ. Μηλιός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γιάννης Μηλιός, μίλησε στις 6/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το ελληνικό χρέος:

«Το θέμα είναι προς ποια κατεύθυνση θα γίνει η διευθέτηση του χρέους. Σε όλη την Ευρώπη, το πρόβλημα του χρέους έχει γίνει ένας βραχνάς, ένας μοχλός, για να ασκούνται οι πολιτικές της λιτότητας. Το χρέος, δηλαδή, συνδέεται και παράγει λιτότητα. Αυτό όμως είναι ένα
πολιτικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να αλλάξουμε και να σταματήσουμε, διότι οι πολιτικές της λιτότητας είναι υπέρ της ολιγαρχίας, υπέρ των λίγων. Αυξάνουν τις κοινωνικές αντιθέσεις και συγκεντρώνουν πλούτο και εξουσία σε λίγα χέρια. Οι εργαζόμενοι χάνουν τα δικαιώματά τους και τα εισοδήματά τους. Οι μικροί επιχειρηματίες κλείνουν, προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων και των πολυεθνικών εταιρειών. Επομένως, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό το δίδυμο...
Χρειάζεται να κάνουμε δύο πράγματα. Να θέσουμε με πολύ κατηγορηματικό τρόπο και δημιουργώντας όσες συμμαχίες μπορούμε -και είναι πολλές οι δυνατότητες-, σε επίπεδο ευρωπαϊκό, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στους πολίτες, στα κινήματα, στις κινητοποιήσεις, στις δημόσιες συζητήσεις, την ανάγκη να σταματήσει η λιτότητα και να διευθετηθεί το χρέος προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Δημοσιογράφος: Εσείς έχετε επιλέξει την εκδοχή του κουρέματος, έτσι δεν είναι;

Γ. Μηλιός: «Ναι. Συγχρόνως, χρειαζόμαστε όμως και μια άλλη κυβέρνηση. Όταν μια χώρα θα διαπραγματεύεται σε άλλη κατεύθυνση, όταν θα θέτει προτεραιότητα στα συμφέροντα του λαού της και κατ' επέκταση όλων των λαών της Ευρώπης, η εικόνα θα αλλάξει δραματικά. Εμείς λέμε ότι για την ελληνική περίπτωση, η καλύτερη λύση είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και η αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης...».

* Για το αποτέλεσμα των εκλογών:

Δημοσιογράφος: Ποιο είναι το "πάτωμα" για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., σε αυτές τις ευρωεκλογές;

Γ. Μηλιός: «Δεν μπορώ να σας πω ποσοστά, γιατί πρέπει να έχουμε την συνολική εικόνα, που είναι δύσκολο να συζητήσουμε με βάση αυτό. Δηλαδή, πόσα κόμματα θα είναι στην Βουλή κ.λπ. Πρέπει να είναι τόσο διακριτή η διαφορά -και θα είναι-, ώστε να φαίνεται η αναντιστοιχία ανάμεσα στην λαϊκή βούληση και τον συσχετισμό δύναμης, όπως διαμορφώθηκε στην Βουλή, με τις εκλογές του 2012. Δηλαδή, να μην μπορεί πλέον ο κυβερνητικός βουλευτής, τα κόμματα που κυβερνούν, να περάσουν αυτά τα μέτρα. Να μην μπορούν να μείνουν άλλο στην εξουσία και να αναγκαστούν να προσφύγουν στην λαϊκή ετυμηγορία ως την μόνη δημοκρατική λύση».

Δημοσιογράφος: Με αυτό προβλέπεται ότι έρχονται σύντομα εκλογές...

Γ. Μηλιός: «Βεβαίως».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα