Ο Γ. Μηλιός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Γιάννης Μηλιός, στέλεχος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο οικονομικό επιτελείο του κόμματος, μίλησε στις 2/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις επαφές του Α. Τσίπρα στην Ευρώπη: "Στόχος είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με την Ευρώπη εντός διμήνου":

«Αυτό που περιμένουμε έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται. Υπάρχει από την μεριά της Γαλλίας -αλλά όχι μόνο-, ένα σαφές σήμα ότι χρειαζόμαστε
κάτι εντελώς διαφορετικό, ένα άλλο συμβόλαιο με την Ευρώπη, το οποίο να μην περιέχει την λιτότητα, ότι η λιτότητα λειτούργησε στην Ελλάδα καταστροφικά για τον ελληνικό λαό, για την ελληνική πλειοψηφία, αλλά υπονομεύει και την Ευρώπη, που είναι σε παρατεταμένη ύφεση και όλο και περισσότερες χώρες μπαίνουν σε μια κατάσταση αποπληθωρισμού. Μια παγίδα -επομένως-, ανάπτυξης. Άρα αυτό επιδιώκουμε. Να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, ώστε εντός διμήνου να έχουμε αυτή την νέα συμφωνία και να μπορέσουμε να αλλάξουμε σελίδα».

* "Πρέπει να αναθεωρηθούν οι συμφωνίες για τα υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα":

«Έχουμε πολύ σαφείς προτάσεις, οι οποίες όλο και περισσότερο γίνονται αντιληπτές, κατανοητές. Ένα κομβικό ζήτημα είναι ότι χρειαζόμαστε πόρους, έναν δημοσιονομικό χώρο -όπως λέμε-, για να μπορέσουν να ασκηθούν οι πολιτικές της ανάπτυξης, αλλά και της κοινωνική συνοχής. Αυτό σημαίνει ότι οι ακατανόητες συμφωνίες για τα υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα -που θα πήγαιναν σε αποπληρωμή του χρέους, πέραν από την εξυπηρέτηση των επιτοκίων-, θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Και συγχρόνως, μπορούμε να δείξουμε με σαφήνεια αυτό που έχουμε επεξεργαστεί, ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στον δημόσιο τομέα, στο φορολογικό σύστημα, στην καταπολέμηση των παράνομων δραστηριοτήτων και αναφορικά με την διαφάνεια, θα είναι εκείνες που θα μας επιτρέψουν να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση στην χώρα».

* "Έχουμε όλες τις ενδείξεις ότι θα πάμε σε συμφωνία":

«Το πρόγραμμα αυτό θα τεθεί προς συζήτηση και ήδη έχουμε όλες τις ενδείξεις ότι θα πάμε εντός διμήνου -όπως επιδιώκουμε εμείς-, σε μια νέα συμφωνία. Γιατί να πάρουμε το αρνητικό σενάριο, αφού αν δείτε το κλίμα, τις δηλώσεις και τις συζητήσεις στην Γαλλία και παντού, είναι σε μια διαφορετική κατεύθυνση. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να συζητάμε μέχρι να υπάρξει συμφωνία».

* "Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές τεχνικές λύσεις για το χρέος":

«Παραμένει πολύ ψηλά στην ατζέντα (σ.σ. το αίτημα για ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, ώστε να έχουμε κούρεμα) του προγράμματος. Από εκεί και πέρα, μπορούμε να μπούμε και σε τεχνικές λεπτομέρειες αναφορικά με το χρέος, με την εξυπηρέτησή του. Εγώ είχα καταθέσει με την επιστημονική μου ομάδα -πέρα από τις προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-, μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση για το χρέος, που κατέληγε σε κάτι που είναι ισοδύναμο με το κούρεμα περισσότερο από το 50%, χωρίς να προϋποθέτει μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, μεταφορές φόρων ή επιβάρυνση των φορολογουμένων. Υπάρχουν πολλές τεχνικές λύσεις... Επομένως, λύση θα βρεθεί, παρά τις διαφορές απόψεων. Υπάρχουν πολλές τεχνικές εναλλακτικές λύσεις, οι λεπτομέρειές τους είναι κρίσιμες. Εδώ και αν ισχύει το λαϊκό ρητό, ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αλλά είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε όλα αυτά και να βρούμε μια επωφελή λύση και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα».

Δημοσιογράφος: Ο υπουργός Οικονομικών -έτσι τουλάχιστον όπως διατυπώθηκε η σχετική αναφορά στην συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών-, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται να μιλήσει με την Τρόικα...

Γ. Μηλιός: «Βεβαίως, αυτό είναι προγραμματική μας δέσμευση... Παραλάβαμε μια κυβέρνηση, η οποία δια μέσου ελληνικών κύκλων, επιχειρηματικών ενώσεων, μεγάλων δικηγορικών γραφείων κ.λπ., συνέταξε λεπτομέρειες ενός προγράμματος, το οποίο ήταν ιδιαίτερα καταστροφικό για την κοινωνική πλειοψηφία. Έφερε αυτόν τον κοινωνικό όλεθρο που ακόμα ζούμε και μετά έρχονταν κάποιοι υπάλληλοι να επιτηρούν αν αυτά που επέλεξε η προηγούμενη κυβέρνηση τηρούνται στο ακέραιο. Ορισμένα δεν μπορούσαν να τηρηθούν, επειδή "ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος". Εδώ λέμε ότι αυτό το πρόγραμμα είναι νεκρό, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στην ίδια πολιτική. Αυτό που δεσμευτήκαμε, αυτό θα τηρήσουμε. Επομένως, χρειαζόμαστε μια άλλη συμφωνία. Η άλλη συμφωνία, προφανώς, δεν μπορεί να προϋποθέτει αυτό τον μηχανισμό επιτήρησης αυτών που είχαν συμφωνηθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσμούς, μέσω των οποίων η δημοσιονομική ισορροπία τηρείται. Αυτό είναι προφανές ότι θα ισχύσει για την Ελλάδα, αλλά δεν θα είναι μια χώρα μνημονίου, όπως δεν είναι χώρα μνημονίου η Γαλλία ή όποια άλλη χώρα».

Δημοσιογράφος: Άρα η κυβέρνηση δεν αποδέχεται ρόλο διαμεσολαβητή στις σχέσεις, στις επαφές, στην επικοινωνία με την ευρωπαϊκή ηγεσία...

Γ. Μηλιός: «Ακριβώς. Και μάλιστα αυτού του συγκεκριμένου διαμεσολαβητή, τον οποίο μέχρι τώρα βρήκαμε να επιβάλλει αυτά τα επαίσχυντα -σε μεγάλο βαθμό-, μέτρα για τον ελληνικό λαό».

* Για την επιλογή του οίκου Lazard από το υπουργείο Οικονομικών:

«Όπως είπα, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Επομένως, αυτές τις λεπτομέρειες πρέπει να τις βλέπει κανείς και με ανθρώπους που -από τεχνική άποψη-, είναι απολύτως ειδικοί. Η συγκεκριμένη εταιρεία, έναντι άλλων, ήταν επιλογή του υπουργού Οικονομικών. Φαντάζομαι ότι θα εξέτασε διαφορετικές δυνατότητες. Αυτές οι εταιρείες ακολουθούν το πρόγραμμα και την κατεύθυνση που δίνεται από τους πολιτικούς προϊσταμένους, εν προκειμένω από την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών. Δεν κάνουν του κεφαλιού τους, δεν χαράσσουν πολιτική. Επομένως, προφανώς αξιολογήθηκε η τεχνική επάρκεια αυτής της εταιρείας και κρίθηκε καταλληλότερη».

* Για τις αντικειμενικές αξίες:

Δημοσιογράφος: Τι ακριβώς προτίθεστε να κάνετε με τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών;

Γ. Μηλιός: «Αυτό που έχουμε στο πρόγραμμά μας είναι να δημιουργήσουμε έναν αξιόπιστο μηχανισμό, ο οποίος, ανά περιοχή -γιατί δεν είναι όλες οι περιοχές το ίδιο-, να μπορέσει να προσεγγίσει τις νέες αξίες. Δηλαδή οι αντικειμενικές αξίες να είναι όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστα κοντά στις πραγματικές. Επομένως, θα ανοίξει και αυτό το θέμα πάρα πολύ σύντομα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα