Τυνησία: Σχηματισμός νέας κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Χαμπίμπ Εσίντ ανακοίνωσε σήμερα τη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του, ενός μεγάλου συνασπισμού στον οποίο κυριαρχεί ο νικητής των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, το κόμμα Νιντάα Τουνές, αλλά ο οποίος περιλαμβάνει επίσης εκπροσώπους του αντιπάλου του, του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα, καθώς και μικρότερων πολιτικών κομμάτων.

"Προχωρήσαμε σε αλλαγές για να διευρύνουμε τη σύνθεση της κυβέρνησης με την είσοδο και άλλων κομμάτων", δήλωσε ο Εσίντ, η αρχική σύνθεση της κυβέρνησης του οποίου

είχε επικριθεί και έμοιαζε πιθανό να καταψηφιστεί στο κοινοβούλιο.

Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, την πρώτη μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Εκτός από το Νιντάα Τουνές που διαθέτει 86 έδρες και το Ενάχντα που διαθέτει 69, στην κυβέρνηση θα συμμετάσχουν δύο ακόμη κόμματα: η Ελεύθερη Πατριωτική Ένωση με 16 έδρες-- το κόμμα του βαθύπλουτου επιχειρηματία Σλιμ Ριάχι, προέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας Κλαμπ Αφρικέν, μιας από τις μεγαλύτερες της Τυνησίας-- και το φιλελεύθερο Άφεκ Τουνές με 8 έδρες.

Η νέα κυβέρνηση μπορεί επομένως να προσβλέπει σε ψήφο εμπιστοσύνης 179 βουλευτών στο 217μελές κοινοβούλιο.

Υπουργός Οικονομικών ορίστηκε ο Σλιμ Τσακέρ του Νιντάα Τουνές, ενώ ο Ταϊμπ Μπακουσέ του ιδίου κόμματος θα είναι υπουργός Εξωτερικών. Στο Ενάχντα δόθηκε το υπουργείο Απασχόλησης και αρκετά άλλα μικρότερα αξιώματα.

Η νέα κυβέρνηση του Εσίντ θα κληθεί να επιβάλει σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις κατ΄απαίτηση των διεθνών πιστωτών της χώρας και να συνεχίσει την εκστρατεία κατά των ενόπλων ισλαμιστών.

Ο 65χρονος πρώην υπουργός Εσωτερικών Εσίντ έχει υπηρετήσει στην κυβέρνηση Μπεν Άλι και μετά την εξέγερση του 2011, παρέμεινε στην μεταβατική κυβέρνηση.

Η Τυνησία έχει περάσει δύσκολα χρόνια μετά την εξέγερση καθώς η οικονομία της επλήγη σκληρά από την αστάθεια. Το 2013 ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τη χώρα, καθώς ενισχύθηκαν τζιχαντιστικές οργανώσεις και ξέσπασε πολιτική κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα