Ο Γ. Μεϊμάρογλου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο διαχειριστής της ιστοσελίδας "Μεταρρύθμιση", Γιάννης Μεϊμάρογλου, μίλησε στις 4/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ:

«Το θέμα είναι να προσδιορίσουμε πολιτικά πώς μπορεί να συγκλίνει αυτός ο χώρος. Αντί να έχουμε συνεχείς διασπάσεις, πρέπει να βρούμε το συνεκτικό υλικό, ώστε ο χώρος αυτός να μπει σε τροχιά συνεργασίας. Ας αφήσουμε το όνομα και ας δούμε που μπορούν να συγκλίνουν οι πολιτικές. Αυτό είναι το κύριο ζήτημα. Πώς θα βγούμε από την κρίση. Με ποιο σχέδιο; Ρήξη στην βάση ποιας πολιτικής και
με ποιον; Είναι ένα κείμενο που εκφράζει τον κ. Λοβέρδο και τους ανθρώπους που συνεργάζονται μαζί του, αλλά η ουσία είναι ότι πρέπει να προσδιορίσουμε ακριβώς αυτό. Ποιος είναι σήμερα ο αντίπαλος; Τι θα κάνουμε με το πολιτικό σύστημα και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν κολλήσει. Ακόμα πώς όλα αυτά θα ξεκινήσουν ώστε να γίνουν πράξη και να έχουν αποτέλεσμα; Κατά την άποψη μου η ρήξη θα πρέπει να γίνει με την κατάσταση που μας έφερε ως εδώ».

Και πρόσθεσε: «Αυτός ο χώρος μεταξύ ΝΔ και ΣΥ.ΡΙΖ.Α -ας τον ορίσουμε έτσι- δεν έχει εξαφανιστεί ούτε και μπορεί. Είναι πολιτικός και όχι γεωγραφικός. Και ούτως ή άλλως εκφράζεται. Απλώς τώρα, ζούμε μια περίοδο κρίσης κατά την οποία δημιουργούνται κινήσεις, διασπάσεις συζητήσεις, συγκροτούνται πλειοψηφίες, μειοψηφίες κ.λπ.. Ο καθένας προσπαθεί να βρει τον δρόμο του και θα ήταν λάθος αν σήμερα βάζαμε ως στόχο να δημιουργήσουμε ένα κόμμα που να εκφράσει αυτόν τον χώρο. Καταρχήν δεν είναι δυνατόν. Τα κόμματα δημιουργούν τις αντιθέσεις. Πρέπει να μπούμε σε μια τροχιά διαλόγου, να βρούμε τα κοινά σημεία,  να αξιοποιήσουμε τον πλούτο των ιδεών και να ενώσουμε χωρίς να διαιρέσουμε».

* Για την πιθανή εμφάνιση και άλλων πολιτικών σχημάτων από το χώρο του ΠαΣοΚ:

«Αυτό δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει. Είναι τόσο γρήγορες οι εξελίξεις. Πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που ο κ. Λοβέρδος έβγαινε μαζί με τον Ε. Βενιζέλο και τον στήριζε για την αρχηγία του ΠαΣοΚ. Ασφαλώς έγιναν κάποια πράγματα που δικαιολογούν διαφοροποιήσεις, αλλά σήμερα δεν είναι αυτά που πρέπει να βάλουμε μπροστά. Σήμερα πρέπει να προτάξουμε τα κοινά σημεία με τα οποία εκφράζεται η κεντροαριστερά που αποτελεί εκφραστή του δημοκρατικού σοσιαλισμού στην χώρα μας».

* Για την Χρυσή Αυγή:

«Η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιεί μεθόδους παρακράτους μέσα και έξω από τον Βουλή. Απλώς το παρακράτος έρχεται να συμπληρώσει την έλλειψη του κράτους. Και πραγματικά η Χρυσή Αυγή έχει καλύψει αυτό το κενό. Συμφωνώ και εγώ ότι στο βαθμό που θα υπάρχει κράτος και θα λειτουργεί, τηρώντας τους νόμους και θα ξεπερνιούνται η κρίση και οι επιπτώσεις της που οδηγούν τον κόσμο στην απογοήτευση και συνεπώς στην αγκαλιά και της Χρυσής Αυγής -και όχι μόνο-, τότε και μόνο θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν είμαι υπέρ της κήρυξης της Χρυσής Αυγής εκτός νόμου. Πρέπει να υπάρξει πολιτική απάντηση και αντιμετώπιση».
Keywords
Τυχαία Θέματα