Οικονομική «ασφυξία» στα φαρμακεία

Στα όρια τους έχουν φτάσει οι φαρμακοποιοί της χώρας καθώς τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και η έλλειψη ρευστότητας απειλεί με «λουκέτο» τέσσερα στα 10 φαρμακεία.

Όπως καταδεικνύει η πανελλαδική έρευνα της ΜΑRC, που έγινε για λογαριασμό του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και παρουσιάστηκε σε σημερινή συνέντευξη τύπου, 9 στα 10 φαρμακεία
αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως «χρωστούμενα από το Δημόσιο», «μείωση τζίρου» και «προβλήματα ρευστότητας». Το 81,7% αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα με την άμεση εξόφληση από τους πελάτες και το 56,6% ότι δυσκολεύεται να αποπληρώσει τις αποθήκες από τις οποίες
προμηθεύεται φάρμακα. Το 38% των φαρμακείων αναφέρει ως πιθανό το ενδεχόμενο να βάλει «λουκέτο»εντός του 2012,ενώ σε  ποσοστό 33,7% τα φαρμακεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις τράπεζες.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θοδωρής Αμπατζόγλου, είναι τα χρήματα που οφείλει το Δημόσιο, και ακολουθούν  η έλλειψη ρευστότητας με 46,2%, η μείωση του τζίρου με 27,5%, η μη άμεση εξόφληση από τους πελάτες με 9,4%, τα χρωστούμενα στις αποθήκες με 7,8%, ο κίνδυνος κλεισίματος με 5,4% και τα προβλήματα συνεργασίας με τις τράπεζες με 4,4%.

Επίσης, σχεδόν υπερτριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα υπόλοιπα, συγκεντρώνει το πρόβλημα της μη άμεσης εξόφλησης από τους πελάτες στα φαρμακεία που λειτουργούν σε μέρη με λιγότερους από 10.000 κατοίκους (17% κάτω από 10.000 κατοίκους, 6,5% από 10.000-50.000 και
6,3% σε μέρη άνω των 50.000 κατοίκων)

Ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου το 2012 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 28,47%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι 1 στα 4 φαρμακεία αναμένει πτώση του τζίρου μεγαλύτερη από 40%. Το 56,2% των φαρμακοποιών, εκτιμά ότι θα αισθανθεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κρίσης το 2013, ενώ το 22,9%  αισθάνεται ήδη οικονομική ασφυξία.

Να σημειωθεί, ότι ένα στα τέσσερα φαρμακεία εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού του το επόμενο χρονικό διάστημα. Το 72,55% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν υπάρξει αλλαγές στους όρους πιστώσεων από τους προμηθευτές - αποθήκες.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά παρατηρούνται στα παλαιά φαρμακεία και σε εκείνα που είναι εκτός Αττικής. Ο κ. Αμπατζόγλου κάλεσε, για ακόμη μία φορά, τη κυβέρνηση να τηρήσει την δέσμευση της όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα πληρωμών προς τους φαρμακοποιούς και τόνισε ότι, η κρίση του φαρμακείου μεταφράζεται σε κατάρρευση της φαρμακευτικής περίθαλψης.
Keywords
Τυχαία Θέματα