Ο Γ. Κουμουτσάκος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, μίλησε στις 6/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.


Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη συνθήκη του Σένγκεν:

«Ο χώρος Σένγκεν δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά η έκφραση του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας και του χώρου δικαιοσύνης κι ελευθερίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια μεγάλη κατάκτηση, και κυρίως για τις νέες γενιές Ευρωπαίων, που το θεωρούν δεδομένο πια, είναι κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Είναι δύο μεγάλες κατακτήσεις, μαζί με το ευρώ. Και βλέπουμε, ότι αυτή τη στιγμή που βρίσκεται σε κρίση
το ευρώ και έχουμε πλέον και προβλήματα με το Σένγκεν, γι' αυτό πιστεύω ότι πρέπει να το προστατεύσουμε και να το βελτιώσουμε και όχι να το αλλοιώσουμε και πάντως, όχι σε βαθμό αυτοαναίρεσης ως Σένγκεν. Η τάση είναι, ακριβώς επειδή υπάρχει μια πρόβλεψη ότι το θέμα των μεταναστευτικών ροών θα μεγαλώνει στην πορεία του χρόνου και λόγω της καταστάσεως σε όλο τον Αραβικό κόσμο και στη Β. Αφρική και υπό την πίεση Σαρκοζί -ο οποίος βρίσκεται σε εκλογές- και Μπερλουσκόνι -ο οποίος αντιμετωπίζει το πρώτο κύμα της μετανάστευσης-, αρχίζει και γίνεται μια συζήτηση, κατά πόσο μπορεί να επανέλθει η δυνατότητα ελέγχου των διαβατηρίων μέσα στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο. Η αντίδραση της Επιτροπής νομίζω ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Δηλαδή, τι λέει; Ότι εάν φτάσουμε σε κάτι τέτοιο, αυτό πρέπει να είναι σε απολύτως έκτακτες περιστάσεις, μείζονος κλίμακας γεγονότων, αδυναμίας του κράτους συνόρων -όπως η Ελλάδα-, να αντεπεξέλθει και τότε, μετά από απόφαση συλλογική, θα ορίζεται ποιο κράτος και για πόσο χρόνο θα πάμε σε αναστολή... Για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα προβληματική αυτή η συζήτηση και πρέπει να την προσέξουμε πάρα πολύ, διότι τελικά θα τείνει να αφορά μόνο τις χώρες - σύνορα και αντί να πάμε σε ενίσχυση αυτών των χωρών, τώρα αρχίζει να αναπτύσσεται και μια δεύτερη λογική, μέσα στην Ευρώπη... Πρέπει να ενισχύσουμε οπωσδήποτε τη συνεργασία μας με τις χώρες - συνόρων της Ευρώπης, ώστε να διαμορφώσουμε μια ομάδα χωρών που θα αντισταθεί σε αυτό. Δεύτερον, να ζητήσουμε ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της Frontex και να πάμε σε λογική ενίσχυσης των χωρών - συνόρων».

* Για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (Α.Ο.Ζ.):

«Αναμφισβήτητα σε μια διαπραγμάτευση, ο χρονισμός αξιοποίησης ενός διαπραγματευτικού χαρτιού είναι η μισή υπόθεση τού να κερδίσεις ή όχι την προσπάθειά σου. Όμως, δηλώσεις που ισοδυναμούν με ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι αυτό το χαρτί δεν θα το χρησιμοποιήσουμε, δεν το έχουμε καν στα χέρια μας, νομίζω ότι βλάπτουν τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας, ειδικά σε μια ιστορική και χρονική συγκυρία, που αναμφισβήτητα ο συσχετισμός δυνάμεων -πράγμα που μετράει σε μια διαπραγμάτευση- είναι υπέρ της Τουρκίας».


«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα